«

»

Οκτ 12

Σε αβεβαιότητα: το μέλλον ενός δάσους

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στη γη, ο Αμαζόνιος διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και εκπέμποντας το 20% του ζωογόνου οξυγόνου στον κόσμο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου αποψιλώνεται με ραγδαίο ρυθμό κυρίως λόγω των βιομηχανιών ξυλείας, σόγιας (για ζωοτροφή) και εκτροφής βοοειδών για την βιομηχανία φαστ φουντ. Με άλλα λόγια, ο Αμαζόνιος καταστρέφεται επειδή η ανθρωπότητα, άμεσα ή έμμεσα, εμποδίζεται να τραφεί υγιεινά αλλά και ηθικά. Η ταχεία αποψίλωση των δασών έχει καταστρέψει σχεδόν το ένα πέμπτο του δάσους και το έχει φέρει σε κρίσιμο σημείο: αν χάσουμε ακόμη περισσότερο Αμαζόνιο, η ζημιά θα γίνει μη αναστρέψιμη.

Το σύντομο ντοκιμαντέρ «Hanging in the Balance – Σε αβεβαιότητα» αφηγείται την ιστορία διαφόρων κοινωνικών ομάδων οι οποίες έχουν προσπαθήσει να σώσουν το τροπικό δάσος, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Στην Κολομβία, η Gaia Amazonas έχει συμβάλει στην προστασία των εδαφών των αυτοχθόνων τα οποία αποτελούν το ένα πέμπτο της χώρας. Και στη Βραζιλία, η Amazon Conservation Team, η Imazon και η Forest Trends έχουν συμβάλει σε προσπάθειες που μείωσαν την αποψίλωση των δασών κατά 80% από το 2004.

Φαίνεται ότι κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει για να σωθεί ο Αμαζόνιος και ο πλανήτης από την αποψίλωση και την υποβάθμιση. Παρόλα αυτά χρειάζεται εγρήγορση ώστε η προσπάθεια αυτή να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε όλη τη Νότια Αμερική και να διαδοθεί και στις άλλες ηπείρους. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτού του θησαυρού του κόσμου.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων