Εκπαιδευτικές κοινότητες & ιστολόγια

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παρέχει σε κάθε εκπαιδευτικό την δυνατότητα δημιουργίας ιστολογίου. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι κάποιος/α μέλος του δικτύου, κάνοντας εγγραφή.

Τα ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην εκπαιδευτική διαδικασία επειδή προσφέρουν διαδραστικότητα και υποστηρίζουν τη συνεργατική εργασία.

Η δημιουργία και η συντήρηση ενός εκπαιδευτικού ιστολογίου σηματοδοτεί την ανάπτυξη του περιβάλλοντος για την υποβολή ιδεών, σκέψεων, απόψεων από εκπαιδευτικούς και μαθητές, χρησιμοποιώντας κείμενο, εικόνες και βίντεο ως μέσο έκφρασης.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους τα ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία είναι:

(i) ως πίνακες ανακοινώσεων,

(ii) ως μέσα καθοδήγησης των μαθητών με την ανάρτηση οδηγιών,

(iii) ως μέσα ενθάρρυνσης για τη σκέψη και την επικοινωνία,

(iv) ως εργαλεία συνεργασίας,

(v) ως τοποθεσίες δημοσίευσης εργασιών.

Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, διότι προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων Web 2.0, όπως ο διαμοιρασμός διευθύνσεων ιστοσελίδων (social bookmarking), οι online γκαλερί φωτογραφιών, ήχων και βίντεο, ο διαμοιρασμός αρχείων, τα RSS feeds, κλπ.

Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών ιστολογίων ανέρχεται σε 8.965 εκ των οποίων τα 1.800 δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2011 και παραμένουν ενεργά. Οι συνολικές δημοσιεύσεις στο ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 13.184 και τα σχόλια σε 891.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση