Στο πλαίσιο της εκπόνησης τού περιβαλλοντικού προγράμματος «Περπατώ, περπατώ στο δάσος όταν η ….φωτιά δεν είναι εδώ» οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Γυμνασίου μας πραγματοποίησαν εκδρομή στα Μετέωρα, στη Φλώρινα, στο Νυμφαίο, στις Πρέσπες και στη Βεργίνα από τις 13 έως τις 16 Απριλίου 2019.

Τους μαθητές συνόδευσαν η Κα Παναγούλη Ελένη και η Κα Δρίζου Δέσποινα.

  • Πρώτος σταθμός της εκδρομής η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο. Η ανάβαση στο μοναστηριακό συγκρότημα μέσω λαξευτής σκάλας και η παραμονή σε ένα από τα ζωντανά «αιωρούμενα» μοναστήρια  ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.
  • Την επόμενη ημέρα, οι μαθητές με επίκεντρο τη Φλώρινα, μια πόλη με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Νυμφαίο. Περπάτησαν στα καλντερίμια του,επισκέφτηκαν το κέντρο λύκου που φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν και γνώρισαν τις αρκούδες που ζουν στο Καταφύγιο της Αρκούδας «Αρκτούρος», το μοναδικό στην Ελλάδα.
  • Την τρίτη μέρα, το ταξίδι μας στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, συνεχίστηκε ως εκεί που απλώνεται η επιβλητική ομορφιά της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας οι οποίες αποτελούν ένα υδάτινο παράδεισο.Περπάτησαν στα δάση οξιάς, στους καλαμιώνες παρατήρησαν ορισμένα από τα 260 είδη πουλιών, τα 23 είδη ψαριών και τα 1.300 είδη φυτών, θαύμασαν τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία της, τα βοσκοτόπια και το μωσαϊκό πολιτισμών που καθιστούν την ακριτική περιοχή της Πρέσπας έναν υγροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος.
  • Τελευταίος σταθμός η Βεργίνα και οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδακαι το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.  Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την ξενάγηση, θαύμασαν το ειδικά διαμορφωμένο σαν κέλυφος μουσείο με τα ευρήματα ακριβώς δίπλα από τους τάφους.

Τέλος, ανανεωμένοι και γεμάτοι εντυπώσεις όλοι, μαθητές και καθηγητές, επέστρεψαν στην Αθήνα ανυπομονώντας να ξαναζήσουν μια τόσο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία.