Η γιορτή 28ης Οκτωβρίου

1

Συγγραφέας: Mary Nastakou | Κατηγορία Εθνικές γιορτές | , στις 26-10-2012

ΝΙΚΗ -Η σημαία είναι το έμβλημα κάθε λαού που έχει την ικανότητα να συμβολίζει τα ιδιαίτερα Εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά του χαρακτηριστικά. Έτσι και ο Ελληνικός λαός χρησιμοποιεί τέτοια σύμβολα ενότητας γύρω από τα οποία ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στα Εθνικά του ιδανικά.
ΕΛΛΗ -Η σύγχρονη ελληνική σημαία καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1822 ύστερα από απόφαση της 1ης Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου Εθνοσυνέλευση κηρύσσοντας την ανεξαρτησία του έθνους καθιέρωσε επίσημα τα χρώματα και την μορφή της σημαία μας.. Λευκός σταυρός μέσα σε γαλάζιο φόντο. ουρανού και θάλασσας.
ΝΙΚΗ -Η ελληνική σημαία το σύμβολο της φυλής μας θυμίζει πως μόνο ενωμένοι και αδελφωμένοι κάτω από την σκέπη της θα μπορούσαμε να διαφυλάξουμε την μεγάλη κληρονομιά του παρελθόντος και να την παραδώσουμε υπερήφανα στους μεταγενέστερους.

ΕΛΛΗ-Για την σημαία μας θα απαγγέλλουν ποιήματα οι μαθητές: Γιαννόπουλος Αλέξανδρος και Μουτής Χρήστος.

ΝΙΚΗ -Παραμονές της μεγάλης Εθνικής μας επετείου σήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι Έλληνες απήντησαν όχι στις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι. Η φασιστική Ιταλία απείλησε ότι θα παρατάξει 8.000.000 λόγχες και θα σκιάσει τον ήλιο της Ελλάδας. με τα πολεμικά αεροπλάνα.
Οι προκλήσεις όμως είχαν αρχίσει νωρίτερα. Στη γιορτή της Παναγιάς 15 Αυγούστου 1940 μια Ιταλική τορπίλα έπληξε το πολεμικό πλοίο Έλλη οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο της Τήνου.
Στις 3.00 τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα κόμης ΓΚΡΆΤΣΙ επιδίδει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το οποίο ζητεί στην ουσία την άνευ όρων παράδοση της χώρας μας. Μεταξύ των άλλων έλεγε <<Η Ιταλική κυβέρνησiς κατέληξε εις την απόφασιν να ζητήσει από την Ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του Ελληνικού εδάφους. Η Ιταλική κυβέρνησiς ζητεί από την Ελληνική να μην εναντιωθεί εις την κατάληψη ταύτην και όπως μην παρεμποδίσει την ελευθέρα διέλευση των στρατευμάτων των προοριζομένων να την πραγματοποήσει.

ΕΛΛΗ -Ακολουθούν τα ποίηματα<> από τον μαθητή της Β τάξης Τουρνά Στράτo
Και <<Ελλάδα Οκτώβρης 1940 από τη Δανάη Μοσχοβάκου

Χιλιάδες κόσμου ξεχύνονται στους Αθηναϊκούς δρόμους και διαδηλώνουν με πάθος και ενθουσιασμό την πίστη τους στην νίκη.Όλο το έθνος δίνεται σύσσωμο στον αγώνα. Η εφημερίδα Ελεύθερον βήμα γράφει στις 26 Νοεμβρίου 1940 για τις μητέρες του 40.

Διαβάζει η Ελένη Κούτρου <>

Σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη που άρχισε μάχη η οποία μας επιβλήθηκε έχει σπουδαία αποστολή η γυναίκα η Ελληνίδα. Οι γυναίκες της Πίνδου έδωσαν κάτι περισσότερο από το θάρρος έδωσαν την ζωή και τα χέρια τους. O Γιώργος Βλάχος στα << άρθρα του πολέμου 1940-1941. <>Και ο Αργύρης Μπαλατσός στο <>μας μεταφέρει τις ίδιες εντυπώσεις για τις γυναίκες της Πίνδου.

Απαγγέλει η Αννίσα Κοβατσι <>

ΝΙΚΗ -Ο Έλληνικός λαός τραγουδά της Αλβανίας τα βουνά τα χιλιοδοξασμένα και τα παιδιά της Ελλάδος που σήμερα πολεμάνε .με την τραγουδίστρια της νίκης τη Σοφία Βέμπο. (ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO)

Ακολουθεί το ποίημα <>από την Δήμητρα Μαρκουτσά..

Ο Ελληνικός στρατός προελαύνει . Οι νίκες ακολουθούν η μία την άλλη. Κοριτσά, Τεπελένι, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο Πρεμετή, Άγιοι Σαράντα. Και πάνω στα βουνά της Πίνδου γράφονται οι ενδοξότερες σελίδες της Ελληνίκής Ιστορίας.Στο παρακάτω δημοτικό τραγούδι ο λαίκός τραγουδιστής ύμνησε το θρυλικό βουνό της εποποιίας του 40.
Οι δυσκολίες όμως που αντιμετωπίζει ο στρατός μας πάνω στις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου είναι τεράστιες.Γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο <> για την πορεία προς το μέτωπο.

Ακολουθεί το Άσμα Ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας από τις μαθήτριες Ισμήνη Μέρμηγκα και Αύρα Κώνστα.

ΕΛΛΗ -Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίστον Τσώρτσιλ σε τηλεγράφημά του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος τονίζει:<> Αι δυνάμεις μας αμύνονται του πατρίου εδάφους. Ο Ελληνικός στρατός που υπερασπιζόταν τα Μακεδονικά οχυρά στα Ελληνο βουργαρικά σύνορα,. περικυκλώνεται και μετά από ηρωική αντίσταση αναγκάζεται να υποκύψει. Η αντίσταση όμως στην Κρήτη ηταν πιο σκληρή. Ετσι για τον Ελληνισμό αρχίζει η σκληρή περίοδος της κατοχής. Ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα γράφει στην έκθεσή του.

Ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει αυτή τη ζοφερή κατάσταση χωρίς να χάσει το θάρρος του και την αγωνιστική του διάθεση. Η επιβίωση πρόβαλλε από την αρχή της κατοχής ως υπόθεση του ίδιου του λαού, υπόθεση αγωνιστικής κινητοποίησης και πάθους. Και για να κατορθωθεί η προσωπική και εθνική επιβίωση χρειαζόταν συνδυασμένη δράση. Η οργάνωση της εσωτερικής αντίστασης κατά των κατακτητών επιβάλλεται. (ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO).

ΝΙΚΗ -Το πρώτο ράπισμα στα στρατεύματα κατοχής δόθηκε με το κατέβασμα της χιλτερικής σημαίας από την ακρόπολη της Αθήνας. Τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 δύο νέοι φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας σκαρφαλώνουν στον Ιερό βράχο από την ΒΔ πλευρά και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη Γερμανική φρουρά πλησιάζουν στον ιστό και κατεβάζουν τη γερμανική σημαία.
Στις 25 Μαρτίου 1942 οργανώνεται μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας με την ευκαιρία του εορτασμού της μεγάλης Εθνικής μας επετείου. Οι αρχές κατοχής αντιμετώπισαν την εκδήλωση με μηχανοκίνητα και ιππικό. Τα θύματα ήταν πολλά. Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει για την μεγάλη αυτή έξοδο.

<> από την μαθήτρια Μαρία Βουλουμάνου Μέγκου

ΕΛΛΗ -Οι αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΔΕΣ,ΕΛΑΣ,ΕΚΚΑ, επιφέρουν καίρια πλήγματα στον εχρό. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 από τις δυνάμεις του ΕΛΛΑΣ και του ΕΔΕΣ σε συνεργασία με Άγγλους κομάντος ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές της εθνικής μας αντίστασης.
Σ΄ όλα αυτά όμως δόθηκαν σκληρές απαντήσεις από τους κατακτητές. Τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις ήταν ο μόνος τρόπος αντίδρασης.
Τα Δεκέμβρη του 43 οι Γερμανοί πολιορκούν τα Καλάβρυτα και εξοντώνουν τον πληθυσμό τους τον Ιούνιο του 44 πυρπολείτε το Δίστομο απολογισμός στη διάρκεια της κατοχής είναι τρομακτικός 70.000 περίπου Έλληνες εκτελέστηκαν από Ιταλούς Γερμανούς και Βούλγαρους καθώς επίσης 60.000 χιλιάδες Έλληνες Εβραϊκής καταγωγής χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΝΙΚΗ -Το 1944 το Ράιχ του Αδόλφου Χιτλερ αρχίζει να καταρρέει . Στις 12 Νοεμβρίου οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την Αθήνα και στις 18 Οκτώβρη ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και τα μέλη της Εθνικής κυβέρνησης έφθασαν στην Αθήνα.
Ήταν το τέλος μια ς από τις τραγικότερες σελίδες στην Ιστορία της Ελλάδος.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε το 1945 με την ρίψη των ατομι.κών βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Ας ευχηθούμε να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο . Ο απολογισμός αυτού του πολέμου είναι τρομακτικός.
Στην Ελλάδα τα θύματα ήταν περίπου 560.000 ενώ σε όλον τον κόσμο αριθμούσαν τις 40.000.000. Τέτοια φρίκη ας μην ξαναζήσει ποτέ η ανθρωπότητα Γι αυτό και η τραγουδίστρια της νίκης , αυτή που τραγούδησε τον πόλεμο λέει: ΟΧΙ καινούργιες συμφορές.

Για τους ένδοξους εχθρούς απαγγέλλει ο Βασίλης Τραγάς

Οι μαθήτριες Αναστασία Κατσάμπη και Νίκη Κερασιώτη απαγγέλουν το ποίημα του Πολέμη <>

ΕΛΛΗ -Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία , η Εθνική Αντίσταση σε κάμπους και βουνά , διεκήρυξε για άλλη μια φορά πως αυτός ο λαός είναι πλάστης μιας ασύγκριτης ιστορίας δημιουργός ενός αξεπέραστου πολιτισμού. Το παράδειγμά τους ας καθοδηγεί στο μέλλον τις νέες γενιές των Ελλήνων στο δρόμο της Αγάπης ,της Ελευθερίας της Δημοκρατίας .Είμαστε μια χώρα που χάραξε το μονοπάτι στην αλήθεια και την ομορφιά Είμαστε η χώρα που πίστεψε στον άνθρωπο και δίδαξε στον κόσμο την ανθρωπιά. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, διότι αυτοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους

Κλείνουμε την γιορτή μας με τραγούδια από τη χορωδία και τον εθνικού μας ύμνο.

Υπέυθυνοι γιορτής: Κουρής Ι. , Βαχαβιώλος Κ.

(1)

  • Ο/Η ανδρομεδα λέει:

    Πολύ μελετημένη η γιορτή μπράβο στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες. Όταν διάβασα το πρόγραμμα ευχόμουν να ήμουν εκεί να το δω… Μπράβο σας και ευχαριστώ για το σχόλιο!

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση