Τιμούμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ο λαός που ξεχνά δεν έχει μέλλον! Πετύχαμε κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.  Καταφέραμε, μετά από 100 χρόνια ενάντια στις λυσσαλέες προκλήσεις συστημικών αλλά και ξένων κέντρων, να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, από πού ήρθαμε, με ποιον τρόπο σφαγιαστήκαμε και ξεριζωθήκαμε από τη γη μας και τα σπίτια μας μετά από ένα φοβερό διωγμό, λεηλασίες και πορείες θανάτου από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά από το 1914 έως το 1922.

Οι πράξεις αυτές των Τούρκων έχουν χαρακτηριστεί από τη διεθνή ένωση γενοκτονολόγων ιστορικά και νομικά ως πράξεις γενοκτονίας. Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε η γενοκτονία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και δεν παραγράφεται ποτέ. Μέχρι σήμερα μετά από αγώνες και πρωτοβουλίες των ποντιακών σωματείων, έχει αναγνωριστεί η γενοκτονία από 25 Πολιτείες των ΗΠΑ, από το σύνολο των πολιτειών της Αυστραλίας και του Καναδά και επιχειρούμε να περάσει από τα κεντρικά κοινοβούλια, την γερουσία κ.λ.π. Επίσης, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος ,η Αρμενία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η γενοκτονία των Ρωμιών του Πόντου είναι μέρος της συνολικής γενοκτονίας των Θρακιωτών, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων και γενικά κάθε αλλόθρησκου πληθυσμού, σύμφωνα με την πολιτική των Νεότουρκων και του Μουσταφά Κεμάλ Πασά.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην ξεχαστεί ποτέ η γενοκτονία και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη και αναγνώριση για τους προγόνους μας.

Των 353.000 νεκρών – ηρώων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Αιωνία τους η μνήμη.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού

Αποστολίδης Χαράλαμπος

 

 

Τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμά το σχολείο μας με παρεμβάσεις και παρουσιάσεις  που προγραμματίστηκε να υλοποιηθούν 19 και 20  Μαΐου 2022 εντός των τμημάτων με υπεύθυνες καθηγήτριες  την κ. Παπαδοπούλου και την κ. Αντωνιάδου.

Η σημερινή επέτειος μας δίνει ακόμα μία αφορμή να ανασύρουμε μνήμες , να αναλογιστούμε και να υμνήσουμε , να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί σαν μια γροθιά τον κοινό αγώνα για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης.

19 Μαΐου 1919- 19 Μαΐου 2022  

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η φετινή ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τιμάται λίγες ημέρες μόνο μετά από την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν . Η αναγνώριση αυτή, όπως πολλοί ανέμεναν, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία δεν εννοεί να αντιμετωπίσει τα ιστορικά της λάθη και να τα αποδεχτεί κάνοντας την εθνική αυτοκριτική της, όπως έχει συμβεί με άλλες χώρες.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων πρέπει να μας ενθαρρύνει και εμάς ως Έλληνες και να εργαστούμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για την αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να γνωρίσουν αυτή την πτυχή της ιστορίας μας, η οποία βρίσκεται εκτός ύλης. Ανεξάρτητα από την καταγωγή του καθενός η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία σημαντική σελίδα της  εθνικής μας ιστορίας. Είναι άλλωστε γνωστή η προσφορά των Ποντίων τόσο στον οικονομικό, όσο και στον πολιτιστικό τομέα.

4 3 1 2

7 8

Ευχαριστούμε θέρμα και τον  Πρόεδρο  του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού κ. Αποστολίδη Χαράλαμπο  για την συνδρομή του στο αφιέρωμά  μας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων