Σε μια σχολική εκδρομή γεμίζει ο νους με χιλιάδες όμορφες εικόνες, σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα…
Σε μια σχολική εκδρομή συχνά δεν κυλούν πάντα όλα ρόδινα, συχνά αντιμετωπίζεις καταστάσεις δύσκολες…είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μία τέτοια εκδρομή ήταν η φετινή επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βουλής, καθώς στο ημερολόγιο της καρδιάς μας κατέγραψε πολλές όμορφες αλλά και κάποιες δύσκολες στιγμές.
Ξεκινώντας από τις σελίδες των όμορφων στιγμών η πένα μας σημειώνει την επίσκεψη στη Βουλή, που ήταν η πρώτη που κάναμε στην ηλιόλουστη πρωτεύουσα. Περιηγηθήκαμε στο εσωτερικό της, σε χώρους όπου μέχρι τώρα βλέπαμε στα δελτία ειδήσεων. Ταξιδέψαμε μέσα από την πλούσια έκθεση για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης σε ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας. Ακούσαμε τον πρόεδρο της Βουλής να μας καλωσορίζει και τους παριστάμενους βουλευτές να μας χειροκροτούν έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για λίγο μια συνεδρίαση.
Η επόμενη ημέρα οδήγησε τα βήματά μας στο Μουσείο της Ακρόπολης που μέσα από τα εκθέματά του μας διηγήθηκε ιστορίες αιώνων. Η περιήγηση σε αυτό, με τη βοήθεια της ξεναγού , έμοιαζε σαν ανάβαση στην Ακρόπολη, με μια πανάρχαια γειτονιά να αποκαλύπτεται κάτω από το γυάλινο δάπεδο. Μαρμάρινα αγάλματα, μικρά αναθήματα, μεγαλοπρεπή γλυπτά, οι διάσημες Καρυάτιδες , τα μάρμαρα του Παρθενώνα ζωντάνευσαν στα μάτια μας την Αθήνα εκείνη για την οποία πολλές φορές μιλήσαμε μέσα στην τάξη.
Και η πένα μας συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την τετραώροφη Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Θαυμάσαμε την υπέροχη θέα από το ψηλότερο σημείο του Ιδρύματος, βγάζοντας τις απαραίτητες φωτογραφίες και περπατήσαμε στον τεράστιο κήπο, μία όαση πρασίνου που στην ουσία είναι η οροφή του κτιρίου- συμβόλου του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Επόμενη σελίδα στο ημερολόγιο μας η επίσκεψη στο Μέγαρο της Προεδρικής Φρουράς, όπου ενημερωθήκαμε για το επίλεκτο σώμα των Ευζώνων, το σκοπό της ύπαρξής τους, τη σκληρή εκπαίδευση και το συμβολισμό όλων των κινήσεων που εκτελεί με αυστηρή ιερότητα ένας εύζωνος. Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στα εργαστήρια όπου κατασκευάζονται οι χειροποίητες στολές και τα τσαρούχια.
Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε όσα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε με τη βοήθεια της συνοδού σε διάφορα σημεία της πόλης όπως στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ,στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Καλλιμάρμαρο.
Στο τέλος αυτής της σελίδας η πένα μας θα συμπληρώσει την γραφική ταβέρνα στην περιοχή του Ψυρρή και τη θεατρική παράσταση «Της κακομοίρας» που μας μετέφερε στα χρόνια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Ξεχωριστή ευλογία σε αυτήν την εκδρομή η επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου την παραμονή της εορτής του. Σε αυτό το εργαστήρι της προσευχής, όπως ο ίδιος το αποκαλούσε, ανάψαμε το κερί μας και είδαμε το μικρό απέριττο κελί ενός σύγχρονου αγίου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διακονία του πονεμένου ανθρώπου.
Και συνεχίζουμε να γράφουμε και αυτά που μας δυσκόλεψαν καθώς όλα έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Η κακοκαιρία Άριελ θέλησε να επισκεφτεί μαζί με εμάς την πρωτεύουσα και μας στέρησε την επίσκεψη στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και στην Παλιά Βουλή. Μαζί με την κακοκαιρία και κάποιες ιώσεις ταξίδεψαν μαζί μας ταλαιπωρώντας αρκετά κάποιους μαθητές που έδειξαν απίστευτη υπομονή. Και η πένα μας συμπληρώνει αυτήν την σελίδα και με άλλες δύσκολες καταστάσεις που προέκυψαν και δημιούργησαν προβλήματα, εντάσεις ακόμα και τραυματισμούς…
Όλα τα είχε λοιπόν, αυτή η εκδρομή στην Αθήνα αφού μάθαμε και είδαμε καινούρια πράγματα, γελάσαμε, ψυχαγωγηθήκαμε αλλά και περιθάλψαμε , μαλώσαμε και στεναχωρεθήκαμε…Όμως εμείς οι συνοδοί αυτής της εκδρομής η κ. Γεωργιάδου, η κ. Χατζηιορδάνου, η κ. Μπίσκα και η κ. Γερασίμου κρατούμε όλες τις σελίδες αυτού του ημερολογίου και με τις όμορφες και με τις δύσκολες στιγμές ως πολύτιμες εμπειρίες για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που επιτελούμε εδώ και χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε μαζί με τους μαθητές μας συλλέγοντας εικόνες και εμπειρίες που γίνονται κοινές αναμνήσεις στην κιβωτό του νου και θα μας κρατούν ενωμένους μια ζωή!
Χρύσα Γερασίμου
Φιλόλογος