Είμαστε ένας λαός της μνήμης.
Είμαστε ένας τόπος που η μοιρα του είναι να πληρώνει την κίνηση της ιστορίας με πόνο και με αίμα…
200+1 χρόνια μετά ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να περιδιαβούμε τόπους θυσίας, για να ακούσουμε τους ήχους της μάχης, τα ηρωικά μολών λαβέ των αγωνιστών κι ίσως έτσι μπορέσουμε να αισθανθούμε τι σήμαινε η Επανάσταση του ‘21 και τι χρωστάμε σε αυτούς που την ξεκίνησαν και την έφεραν ως το τέλος και μας χάρισαν μια ελεύθερη πατρίδα.
200+1 χρόνια μετά ας σκεφτούμε με ευγνωμοσύνη όλους αυτοὺς που έκαναν κάτι μεγάλο ή μικρὸ γι’ αυτὴ τὴν πατρίδα, τὴν Ελλάδα μας!…Πού πείνασαν, κρύωσαν, φοβήθηκαν, τρόμαξαν, μὰ τὰ ξεπέρασαν, οι περισσότεροι, και πολέμησαν. Πού βγήκαν απ’ τὴ στενὴ μικρή τους οικογένεια, καὶ σκέφτηκαν κάτι ευρύτερο. Πού αισθάνθηκαν ενωμένοι σὲ μεγάλο βαθμὸ μὲ όλους. Πού αγάπησαν αγνά, καὶ έδωσαν χρόνο, χρήμα, δάκρυ, αίμα, μέλλον κι όνειρα, γιὰ τὸ γενικὸ καλό του τόπου. Ας θαυμάσουμε την «τρέλα » τους να υψώσουν το αναστημα τους στους ισχυρούς της γης.
200+1 χρονια μετά ας καθρεφτιστούμε στον καθαρότατο καθρέπτη της ιστορίας μας για να δούμε το εθνικό μας πρόσωπο και κι ας νιώσουμε τὰ πνεύματα αυτών των ηρώων νὰ μας φυσούν τὸ δικό τους αέρα, της λεβεντιάς καὶ του θάρρους που τόσο χρειαζόμαστε στη δύσκολη εποχή μας…
Καλή περιήγηση!!!
Χρύσα Γερασίμου
Φιλόλογος
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ 25-03
Επιλογή Υλικού: Αρίστη Χατζηιορδάνου , Θεολόγος
Απ’ των Προγόνων το κρασί! | 200 Χρόνια από την Επανάσταση Πατήστε εδώ
O Χάρτης της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832) πατήστε εδώ
Ψηφιακό Ιστορικό μουσείο πατήστε εδώ
Ο Εθνικός μας Ύμνος, στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας έχει εκπονήσει ένα πρωτότυπο εγχείρημα
με την επιστημονική συνεργασία 18 μελούς ομάδας φιλολόγων, γλωσσολόγων, εκπαιδευτικών και
έμπειρων δασκάλων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που αφορά στην απόδοση των δύο πρώτων
τετράστιχων του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας
Ύμνου, στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) σε μορφή ψηφιακού βίντεο, με τη συμμετοχή δύο
μαθητών από το Γυμνάσιο Κωφών-Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, πλαισιωμένου με τα κατάλληλα
γραφικά και τη σχετική μουσική επένδυση. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Φωτογράφος: Ηλίας Περγαντής
4 χρόνια δουλειάς, χιλιάδες φωτογραφίες, χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες ανθρώπων που φωτογραφήθηκαν! Όλα αυτά σε ένα βίντεο με μερικές από αυτές τις φωτογραφικές στιγμές, ως φόρο τιμής προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821! ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ο λόγος του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ
«Μια δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μία δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε ….Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα. .Οι Τούρκοι ήταν τόσοι ώστε εάν έπτυον επάνω μας θα μας έπνιξαν αναμφιβόλως. .Εις το όνομα του Κυρίου φώναξα εκείνη την στιγμή. Έκανα τον Σταυρό μου και πήδηξα στη βάρκα .Οι φλόγες του πυρπολικού μεταδόθηκαν στην Ναυαρχίδα που τινάχθηκε στον αέρα. .. »
Μετά την πυρπόλυση ο Κανάρης επιστρέφει νικητής και η Δημογεροντια του απένειμε δάφνινο στεφάνι.
Ο Κανάρης το δεχθηκε με συγκίνηση και κατευθύνθηκε αμέσως στην εκκλησία. Προσκυνησε κάνοντας το σταυρό του και απέθεσε το στεφάνι στα πόδια της Θεοτόκου.
«Δικό σου είναι Παναγία μου, ψιθύρισε ταπεινά και βγήκε από τον ναό !»
Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Καρλ Κράτσαϊζεν
Υπαίτιος για τις γνωστές σε όλους μας προσωπογραφίες των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα όσο κι αν ακούγεται παράδοξο ήταν ένας Γερμανός υπολοχαγός.Ο Καρλ Κράτσαϊζεν (Karl Krazeisen, 1794-1878) ήταν Γερμανός αξιωματικός του στρατού, εικονογράφος και φιλέλληνας που πολέμησε σαν εθελοντής κατά την Ελληνική Επανάσταση και φιλοτέχνησε πορτραίτα μεγάλων μορφών του αγώνα, όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ