Πρόγραμμα “Αγωγή στη Συγχώρεση”

Μάθε να συγχωρείς!

Μέσα στα πλαίσια της αριστοτελικής άποψης για την παιδεία ως αγαθό που ασκεί την αρετή (διανοητική και ηθική), φέτος υλοποιείται στο σχολείο μας το πρόγραμμα « Αγωγή στη Συγχώρεση» από τις καθηγήτριες κ. Χατζηιορδάνου και κ. Γερασίμου  σε ένα τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου.

Πρόκειται για ένα εγκεκριμένο  πρόγραμμα από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας  που βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες του καθηγητή Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Dr R.Enright του πανεπιστημίου WisconsinMadison (Η.Π.Α.) και υπεύθυνη για την εφαρμογή του στην Ελλάδα είναι η κ. Πέλη Γαλίτη, διδάκτωρ Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Dr .Enright.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής υγείας των μαθητών, αφενός με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και της κριτικής σκέψης τους αφετέρου με την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους. Ειδικότερα ασχολούνται με την έννοια της συγχώρεσης, κατανοώντας την ωφέλειά της στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου που τη διαθέτει.

Οι μαθητές μέσα από βιωματικές διαδραστικές μεθόδους μαθαίνουν πώς να καλλιεργούν υγιείς σχέσεις  με συμμαθητές, γονείς και  καθηγητές καθώς και πώς να διαχειρίζονται την αδικία και την απόρριψη ελαττώνοντας  τα τοξικά συναισθήματα του θυμού προς αυτούς που τους πλήγωσαν και ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους συμφιλίωσης και συνεργασίας.

Παράλληλα  το σχολείο μας είναι  ένα από τα 4 σχολεία της Θεσσαλονίκης και ένα από τα 16 σε όλη την Ελλάδα  που  συμμετέχει στη έρευνα του ΤμήματοςΦιλοσοφίας και Παιδαγωγικής  του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin – Μadison, (Η.Π.Α.) για την εφαρμογή του προγράμματος “Αγωγή στην Συγχώρεση”.  Η έρευνα αφορά την συμπλήρωση ερωτηματολογίου πριν, κατά την διάρκεια και στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η πεποίθηση τόσο των  υπευθύνων καθηγητριών όσο και του διευθυντή  που συνδράμει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του προγράμματος είναι  πως μέσα από  αυτό, το σχολείο παρέχει στα παιδιά  μας τη γνώση και την τέχνη να μάθουν να συν-χωρούν  τους συνανθρώπους τους, εξοπλίζοντας τα έτσι με ένα πολύ σημαντικό εφόδιο…να μετατρέπουν όλες τις δυσκολίες της ζωής τους σε ευκαιρίες.

 

Χρύσα Γερασίμου

Φιλόλογος

Tο πρόγραμμα « Αγωγή στη Συγχώρεση»

από τις καθηγήτριες κ. Χατζηιορδάνου Αρίστη και Γερασίμου Χρύσα με τα παιδιά του Γ1 

έκανε τραγούδι την έννοια της συγχώρεσης εκφράζοντας με στίχους  την ωφέλεια της στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Το τραγούδι της συγχώρεσης «Forgive and let it go»

 

IMG 20220315 182821     IMG 20220315 182515IMG20220315094138 01

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων