ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

treis

30 Ιανουαρίου! Μέρα γιορτής για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα είναι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών! Μια μέρα αφιερωμένη στους τρείς μεγίστους φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος, τον Βασίλειο το Μέγα, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Ολόκληρη η ζωή τους είναι ένα πρότυπο ηθικής τελειότητας! Τι να πει και τι να θαυμάσει κανείς για το βίο, το έργο και τη διδασκαλία των τριών αυτών μελιρρήτων ποταμών της χριστιανικής πίστης και σοφίας!

Έζησαν τον 4ο -5ο αιώνα  και ανατράφηκαν με τα νάματα της Χριστιανικής διδασκαλίας «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» από άξιες και ευσεβείς μητέρες: την Εμμέλεια, την Νόννα και την Ανθούσα. Όμως με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια διακρίθηκαν για τη μόρφωση τους. Συνδύασαν άριστα την κοσμική παιδεία με την κατά Θεόν σοφία. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Τόλμησαν να σπουδάσουν φιλοσοφία και ρητορική στις ειδωλολατρικές τότε σχολές της Αθήνας, της Καισάρειας και της Κωνσταντινουπόλεως, ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις του χριστιανικού περιβάλλοντος. Ήταν και οι τρεις τους πρώτοι σ’ όλες τις σχολές που φοίτησαν, ζηλευτοί, απ’ όπου κι αν πέρασαν αποδείχθηκαν άριστοι επιστήμονες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά.

1

Όλη τους η ζωή, διακονία στον Θεό και στον άνθρωπο! Αγάπησαν ό, τι ωραίο και αληθινό υπάρχει στον άνθρωπο. Ως άξιοι ιεράρχες συμβουλεύουν, παρηγορούν κάθε ανθρώπινη ψυχή, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία. Παρόλο που και οι τρείς μεγάλωσαν σε πλούσιο οικογενειακό περιβάλλον δεν κράτησαν τίποτα για τον εαυτό τους. Μοίρασαν όλη τους την περιουσία βοηθώντας τους φτωχούς, περιθάλποντας τους ασθενείς, στηρίζοντας τους κατατρεγμένους της ζωής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μεγάλου Βασιλείου με την ίδρυση της Βασιλειάδας, η ανιδιοτέλεια του Γρηγορίου, η ελεημοσύνη του Ιωάννη. Κάνουν την αγάπη πράξη και το λόγο έργο. Και δεν διστάζουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με την πολιτική εξουσία της εποχής τους με κόστος την ίδια τους τη ζωή .

Οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν οι Πατέρες της Εκκλησίας που συνέδεσαν αρμονικά το χριστιανισμό με τον ελληνισμό, τη χριστιανική παιδεία με την ελληνική φιλοσοφία. Υπήρξαν ασκητές, άριστοι ποιμένες, σοφοί παιδαγωγοί της νεολαίας, μεγάλοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς, διδάσκαλοι και καθοδηγητές της Οικουμένης. Φώτισαν, δίδαξαν, άνοιξαν νέους ορίζοντες, έδωσαν νέες κατευθύνσεις και προοπτικές σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, έζησαν την ομορφιά της έμπρακτης αγάπης προς το Θεό και το συνάνθρωπο, πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στο βωμό των ελληνοχριστιανικών ιδανικών.

4

Μέσα στα πολυάριθμα συγγράμματά τους διατύπωσαν σοφές και διαχρονικές παιδαγωγικές αρχές, που αποτελούν εδώ και 17 αιώνες τη βάση της σημερινής παιδαγωγικής επιστήμης και πολύτιμους οδηγούς αγωγής των παιδιών. Χαρακτηριστικές  είναι  οι απόψεις και οι προτροπές των Τριών Ιεραρχών για την μόρφωση των νέων. Είναι αυτοί που πρώτοι αναφέρθηκαν στον τρόπο συμπεριφοράς των μαθητών στην τάξη και έξω από αυτήν, στους τρόπους και μεθόδους διδασκαλίας των μαθημάτων, στους δασκάλους, ακόμα και τα σχολικά κτίρια, ενώ πρότειναν και παιδαγωγικά κίνητρα για τους μαθητές. Συμβουλεύουν τα παιδιά να μη μένουν αμόρφωτα, αλλά τα προτρέπουν να μελετούν και να σπουδάζουν την κλασική γραμματεία, παίρνοντας από αυτήν ό,τι καλό και ωφέλιμο για την ψυχή τους. Σαν τη μέλισσα που κάθεται σε κάθε λουλούδι, κρατά όμως μόνο τη γύρη που της είναι χρήσιμη για να φτιάξει το μέλι της.

Η παιδεία, διδάσκουν, δεν είναι πολυμάθεια, δεν είναι μετάδοση ξηρών γνώσεων, όπως κάνουμε εμείς σήμερα, αλλά αφύπνιση έμπνευσης, ευλάβειας και μετάληψη αγιότητας. Ένα γέμισμα της ψυχής του παιδιού πρώτα απ’ όλα με το Χριστό και με ότι συνιστά η διδασκαλία Του. Μας προτρέπουν: «Να σπουδάσουμε, να γίνουμε γονείς και δάσκαλοι γενναίων παιδιών, δίνοντάς τα θάρρος, διορθώνοντας το κάθε τι, με το να εργαζόμαστε πάντοτε προς ωφέλεια των ψυχών ».

3

Την Παρασκευή 28/01 πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου. Λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας του covid 19 το σχολείο μας εκπροσώπησαν μόνο 2 τμήματα (Γ1 και Γ3). Ακολούθησε αφιέρωμα στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών μέσα στην τάξη σε κάθε τμήμα.

Η μεγαλύτερη όμως τιμή, την οποία οφείλουμε να αποδώσουμε σήμερα στους θεόπνευστους αυτούς προστάτες της παιδείας μας, τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι μαθητές είναι να γνωρίσουμε τις πτυχές της ζωής και της ευγενικής ψυχής του καθενός και να αντλήσουμε διδάγματα, που θα μας οδηγήσουν σε προβληματισμό, σε σκέψεις και αποφάσεις για τη ζωή όλων μας. Ας αποτελούν πρότυπα και οδοδείκτες  που θα μας οδηγήσουν σε κάθε τι ωραίο και ωφέλιμο για την ψυχή μας!

Χρόνια πολλά!

Η εκπαιδευτικός – θεολόγος

Αρίστη Χατζηιορδάνου

2

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων