Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας. 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, ένα σχολείο … «σε κίνηση»: 3 min move vs obsivity


Δημοσιευμένο στις 25 Οκτωβρίου 2014 – 1:26 μμ | από 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ (ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, που έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου, η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΕΥ ΖΗΝ» για το σχολικό έτος 2013-2014, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 473.665 μαθητές από 4.792 σχολεία της χώρας, τουλάχιστον 3 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κάλεσε τα σχολεία όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο».

Μία σύνθετη νόσος

Στο ερώτημα τι ευθύνεται για την άνοδο της παχυσαρκίας, η απάντηση ποικίλλει. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα περισσότερων από 100 διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, το αυξημένο στρες, οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και η διατροφική διαπαιδαγώγηση, η έλλειψη ύπνου, ορμονικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες κ.ά.
Ο τρόπος ζωής, όπως υποστηρίζουν γιατροί και διατροφολόγοι, έχει αλλάξει σημαντικά, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να επικεντρώνονται στο επίπεδο της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας, της μετακίνησης και της ενασχόλησης με το σπίτι. Τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς έχουν καταργήσει το περπάτημα ή την ποδηλασία σαν τρόπο μετακίνησης, οι διάφορες οικιακές συσκευές έχουν υποκαταστήσει ή περιορίσει σημαντικά τη σωματική δραστηριότητα κατά τις δουλειές του νοικοκυριού, ενώ και στον εργασιακό χώρο η αυτοματοποίηση έχει μετατρέψει τις περισσότερες δουλειές σε καθιστικού τύπου.

Ένας στους πέντε Έλληνες παχύσαρκος

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά, καθώς τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ (2014) για την υγεία δείχνουν ότι στη χώρα μας το 19,6% του ενήλικου πληθυσμού (18,5% των γυναικών και 17,7% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και το 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

3ο Γυμνάσιο Λαμίας – Ένα σχολείο … “σε κίνηση”

Το γυμνάσιό μας πραγματοποίησε τη δράση κατά της παχυσαρκίας με ενημερωτικό υλικό που αποτελούνταν από παρουσιάσεις και κίνηση, που είχαν ως κεντρικό άξονα το τρίπτυχο ισορροπημένη διατροφή – τακτική άσκηση – υγιής ανάπτυξη, ενώ στους μαθητές και τις μαθήτριες διαμοιράστηκε συνοδευτικό υλικό (έντυπος οδηγός) για τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Ευχαριστούμε  τον κ. Γιάννη Μπουλαλά, υπεύθυνο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της ΔΔΕ Ν. Φθιώτιδας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και πρόθυμα να υποστηρίξει με την παρουσίασή του τη συγκεκριμένη δράση του σχολείου μας, τον καθηγητή Φ.Α. του σχολείου μας κ. Φώτη Παπίστα, ο οποίος …«έθεσε το σχολείο σε κίνηση» (βλ. σχετ. βίντεο 2 ), την καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας κα. Μαρίνα Νταλαγεώργου, τους συναδέλφους και τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους.

[Φωτ,, βίντεο: Απ. Γατής)

 

 

 

 

 

 

 

3 min MOVE vs OBSIVITY (Παπίστας Φώτης)

Ετικέτες:, , ,



  1. Δεν υπάρχουν σχόλια προς “Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας. 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, ένα σχολείο … «σε κίνηση»: 3 min move vs obsivity”