Το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας …στην κορυφή του κόσμου!


Δημοσιευμένο στις 11 Μαρτίου 2014 – 11:23 πμ | από 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ (ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ)

everestΤην Παρασκευή 28-2-2014 το σχολείο μας, στα πλαίσια των δράσεων των Περιβαλλοντικών Ομάδων του, προσκάλεσε τον κ. Κων/νο Αποστολόπουλο, μέλος της πρώτης ελληνικής αποστολής που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με όσα μας είπε, η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου οφείλεται εν πολλοίς στην χορηγία του κ. Παύλου Αγγελάτου. Ο κ. Παύλος Αγγελάτος ομογενής επιχειρηματίας στον Καναδά με καταγωγή από την Κεφαλλονιά προχώρησε στην συγκεκριμένη χορηγία χάρη στον ανιψιό του, ο οποίος τον ρώτησε αν έχει ανεβεί ποτέ στο Έβερεστ. Στην αρνητική του απάντηση την οποία αιτιολόγησε με το ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ελληνική αποστολή, ήρθε και «κούμπωσε» το «timing» με την έντονη επιθυμία γι΄αυτό το εγχείρημα της ορειβατικής ομάδας που ζυμώνονταν με την ιδέα πάρα πολύ καιρό πριν. Αρχηγός της αποστολής ο κ. Κώστας Τζιβελέκας ο πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης –έχει συμμετάσχει σε 37 αποστολές, τον οποίο προσέγγισε ο Παύλος Αγγελάτος, επειδή στις 37 αποστολές του ο Τζιβελέκας δεν έχει χάσει ποτέ κανέναν ορειβάτη.

apostolopoulosΟ κ. Αποστολόπουλος σε μια μοναδική για την ζωντάνια της παρουσίαση τού οδοιπορικού της ελληνικής αποστολής στα Ιμαλάια το 2004, χρονιά που η Ελλάδα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθήλωσε κυριολεκτικά καθηγητές και μαθητές. Δεν ήταν απλά μια παρουσίαση εικόνων, αλλά πολύ περισσότερο μια συνάντηση κουλτούρας και πολιτισμού με έναν άλλο κόσμο τελείως διαφορετικό από τον δικό μας με διαμεσολαβητή τον ριψοκίνδυνο ορειβάτη, τον πρώτο Έλληνα που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, συμπαρασύροντάς μας σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς ταξίδι του.

DSC01256

 

Το χρονικό της αποστολής

01-04-2004
H ομάδα αναχώρησε με αρχηγό τον Κώστα Τσιβελέκα από τo Eλ. Βενιζέλος και με προορισμό το Θιβέτ. H ομάδα αυτή, αποτελούμενη από τους Γιώργο Αργύρη, Κώστα Αποστολόπουλο, Γιάννη Τηλιo, Πέτρο Καψομενάκη και Γιώργο Tσιάνo, με αρχηγό τον Κώστα Τσιβελέκα, θα προσπαθήσει να κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ από την βόρεια πλευρά του βουνού. Tόσο τα μέλη της ομάδας όσο και ο επικεφαλής και χορηγός της αποστολής Παύλος Aγγελάτος, ο νομικός σύμβουλος Θέμης Σοφός και ο executive director της αποστολής Νίκος Παπαδόπουλος, παρέλαβαν τις ολυμπιακές κονκάρδες από την εταιρεία EYΣHMON, επίσημο αντιπρόσωπο ολυμπιακών προϊόντων, σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου. O επικεφαλής της απoστολής, Παύλος Aγγελάτος, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή την αποστολή και για τον λόγο αυτό έχουν ληφθεί τα καλύτερα δυνατά μέτρα. Για τον λόγο αυτό “επιστρατεύτηκε” και συμμετέχει στην αποστολή o Γιώργος Tσιάνος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Berkeley των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξειδίκευση στη Nόσο του Yψoμέτρου και τις Τεχνικές Εγκλιματισμού, ο οποίος προβλέπεται να βοηθήσει σημαντικά το έργο των ορειβατών. Aν και προστέθηκε τελευταίος στην ομάδα, πέρα από τις επιστημονικές του γνώσεις, διαθέτει σημαντικές ορειβατικές ικανότητες, όπως δήλωσε ο Asmus, γνωστός στους ορειβατικούς κύκλους για την διπλή κατάκτηση του Έβερεστ, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα με τον Γιώργο στις γαλλικές ‘Aλπεις.

07-04-2004
Σε κινεζικό έδαφος βρίσκεται πλέον η ομάδα που θα επιχειρήσει την ανάβαση στο Έβερεστ από την βόρεια πλευρά. Τα μέλη της αποστολής κατευθύνονται προς την πρώτη κατασκήνωση βάσης, η οποία βρίσκεται στα 5.200 μέτρα. Έχοντας επιθεωρήσει τον αναγκαίο εξοπλισμό και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές, τα μέλη της αποστολής έκαναν μία διανυκτέρευση στο χωριό Zangmu, τον πρώτο σταθμό τους από την στιγμή που έφθασαν στην Κίνα, και στην συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την κορυφή. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην ομάδα συμμετέχει επίσης ένας καταξιωμένος επιστήμονας, ο γιατρός Kim Christi, αγγλικής καταγωγής, ο οποίος φέρνει στην ομάδα μία πολύ σημαντική καινοτομία. Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί ένα νέο είδος φιάλης οξυγόνου, το επονομαζόμενο «Summit Oxygen», το οποίο ο ίδιος χρησιμοποίησε πέρσι στην επιτυχημένη αποστολή των Βρετανών στα Ιμαλάια, στην οποία συμμετείχε ως ιατρικός σύμβουλος. Βασικό πλεονέκτημα αυτής της νέας φιάλης οξυγόνου είναι το μικρό της βάρος, στοιχείο πολύ σημαντικό για κάθε αποστολή που στοχεύει στην κορυφή και απαιτείται να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος. Ωστόσο, στην αποστολή θα χρησιμοποιηθεί και η δοκιμασμένη «συνταγή» της κλασικής ορειβατικής φιάλης οξυγόνου (Poisk), για παν ενδεχόμενο.

11-04-2004
Τις ευχές τους για Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους της ορειβασίας στέλνουν οι αρχηγοί των δύο ομάδων της Εθνικής αποστολής Hellas Everest 2004, Παναγιώτης Κοτρωνάρος και Κώστας Τσιβελέκας, καθώς και όλα τα μέλη της αποστολής που περνούν αυτές τις γιορτινές ημέρες μακριά από την Ελλάδα. Ωστόσο, δηλώνουν αρκετά ευχαριστημένοι καθώς πραγματοποιούν σημαντική πρόοδο στην αποστολή τους. Ο αρχηγός της βόρειας ομάδας, Κώστας Τσιβελέκας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής και χορηγό της αποστολής, Παύλο Αγγελάτο, επεσήμανε ότι το Πάσχα είναι πάνω απ’ όλα γιορτή αγάπης και ευχήθηκε πολύ αγάπη σε όλους. Τις ευχές του σε όλους τους ορειβάτες που συμμετέχουν στην αποστολή εξέφρασε από την πλευρά του ο Παύλος Αγγελάτος, ο οποίος συνομίλησε με όλα τα μέλη και τους ευχήθηκε να είναι όλοι καλά και να θέτουν την ασφάλειά τους πάνω απ΄ όλα. Τις ευχαριστίες του για την συμπαράσταση που δείχνουν οι φίλοι της ορειβασίας προς τα μέλη της αποστολής εξέφρασε από την πλευρά του ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, ανταποδίδοντας τις ευχές για Χρόνια Πολλά προς όλους, «από ψηλά».

15-04-2004
Μετά από κάποιες ημέρες ξεκούρασης και προετοιμασίας στην κατασκήνωση βάσης, τα μέλη της αποστολής Hellas Everest 2004 που επιχειρούν την ανάβασή τους από την βόρεια πλευρά του βουνού, ξεκινούν αύριο την προώθησή τους στα 5.800 μέτρα και στην συνέχεια, στην κατασκήνωση 2 που βρίσκεται στα 6.400 μέτρα. Όλα τα μέλη της αποστολής δηλώνουν έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια και είναι καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό. Βρίσκονται μάλιστα σε μια διαδικασία γνωριμίας και με άλλες αποστολές ενώ πολύ κοντά έχουν έλθει ιδιαίτερα με την ιταλική αποστολή που αριθμεί συνολικά 30 άτομα και βρίσκεται μαζί τους στην κατασκήνωση βάσης. Σε επαφή βρίσκονται βεβαίως και με τη ομάδα που επιχειρεί την ανάβαση από τη νότια πλευρά η οποία τους ενημέρωσε ότι τα μέλη της βουλγαρικής αποστολής -που είναι επίσης κοντά στους “βόρειους”- είναι γνώριμοι του Παύλου Tσιαντού, του ορειβάτη και κάμεραμάν των “νοτίων”. Μικρός ο κόσμος. Στο μεταξύ, ο χορηγός και γενικός αρχηγός της αποστολής, Παύλος Aγγελάτος, είχε εκ νέου επικοινωνία με τον τεχνικό σύμβουλο της αποστολής, Pete Athans, ο οποίος τον ενημέρωσε για ζητήματα ασφάλειας και στρατηγικής. Οι δυο τους πρόκειται να συναντηθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στο Namche Bazaar προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τον στρατηγικό και οργανωτικό σχεδιασμό της πορείας τόσο της νότιας όσο και της βόρειας ομάδας της αποστολής.

17-04-2004
Καθηλωμένα στην κατασκήνωση βάσης βρίσκονται τις τελευταίες δύο ημέρες τα μέλη της βόρειας ομάδας, εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Οι ορειβάτες έφθασαν χθες μέχρι τα 5.800 μέτρα, με κατεύθυνση την πρώτη κατασκήνωση, στο πλαίσιο της προπόνησής τους και στην συνέχεια επέστρεψαν στην κατασκήνωση βάσης (5.200 μέτρα). Ωστόσο σήμερα βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι εκεί καθώς επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή με παρατεταμένη χιονοθύελλα. Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Τσιβελέκας, η ομάδα θα ξεκινήσει αύριο την ανάβασή της στα 6.000 μέτρα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κακοκαιρία θα κοπάσει, και τη Δευτέρα προβλέπεται η προώθησή της σε υψηλότερα επίπεδα, στην κατασκήνωση 2, στα 6.400 μέτρα. «Εάν όλα πάνε καλά, προβλέπεται στις 19 Απριλίου να βρισκόμαστε στην δεύτερη κατασκήνωση κι εκεί να οργανώσουμε την προωθημένη κατασκήνωση βάσης στην οποία πρόκειται να μείνουμε για τις επόμενες ημέρες και να δουλέψουμε τον εγκλιματισμό μας», λέει ο Κώστας Τσιβελέκας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην βόρεια ομάδα συμμετέχουν επίσης ο Κύπριος πρωταθλητής Κυριάκος Ονησιφόρου καθώς επίσης και η Τασία Ηλιοπούλου, ως ομάδα υποστήριξης. Μάλιστα, ο Κυριάκος φέρει μαζί του την κυπριακή σημαία την οποία η αποστολή παρέλαβε πριν την αναχώρησή της από τα χέρια του προέδρου της κυπριακής Βουλής, κ. Χριστόφια. Τα μέλη της αποστολής έκαναν Πάσχα στα υψίπεδα του Θιβέτ όπου οι ντόπιοι συμμετείχαν στους εορτασμούς τους, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς και ψήνοντας αρνιά. Η ψυχολογία των μελών της ομάδας είναι πολύ καλή, όπως επισημαίνει ο Κώστας Τσιβελέκας, παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία τους αναγκάζει να περιορίζονται ο καθένας στην σκηνή του, εμπνέοντος μια σχετική εσωστρέφεια σε καθένα από τα μέλη. «Απολαμβάνουμε τις καιρικές συνθήκες, έστω και κακές και κρατάμε το ημερολόγιο της αποστολής, καταγράφοντας καθετί αξιομνημόνευτο», υπογραμμίζει.Να σημειώσουμε τέλος ότι η νότια ομάδα έφτασε σήμερα στην κατασκήνωση 2, σύμφωνα με το πρόγραμμά της, και για τις επόμενες ημέρες τα μέλη της ομάδας θα «δουλεύουν» τον εγκλιματισμό τους, επιχειρώντας αναβάσεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε αναμονή περαιτέρω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.19-04-04Η βόρεια ομάδα, ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την κατασκήνωση βάσης (5.200 μέτρα), όπου είχε αποκλειστεί λόγω κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο, και θα διανυκτερεύσει απόψε στα 5.800 μέτρα. Αύριο το πρωί προβλέπεται να αναχωρήσει για την κατασκήνωση 2 στα 6.400 μέτρα. Ωστόσο, τα μέλη της βόρειας ομάδας βρίσκονται αντιμέτωπα με σχετική κακοκαιρία, γεγονός που τους υποχρεώνει να προχωρούν αργά, σταθερά και προσεκτικά. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Τσιάνος, μέλος και επιστημονικός σύμβουλος της ομάδας, ο εγκλιματισμός των μελών της αποστολής είναι απόλυτα ικανοποιητικός και ο μόνος παράγοντας ανησυχίας προέρχεται από την εξέλιξη του καιρού καθώς, όπως η ομάδα πληροφορείται, επικρατεί κακοκαιρία ψηλότερα στο βουνό. Προς το παρόν πάντως, ο καιρός δεν πρόκειται να εμποδίσει τα σχέδιά τους για την προσέγγιση της προωθημένης κατασκήνωσης βάσης στα 6.400 όπου προβλέπεται να βρεθούν αύριο.

26-04-2004
«Συνάντηση κορυφής» είχαν χθες τα μέλη της νότιας ομάδας με τον γενικό αρχηγό και χορηγό της αποστολής Hellas Everest 2004, Παύλο Aγγελάτο, στα 3.900 μέτρα. Τα μέλη της ομάδας, με στόχο την βελτίωση της προσαρμογής τους στο υψόμετρο, κατέβηκαν χθες χαμηλότερα, όπως ακριβώς είχαν προαναγγείλει, και σήμερα θα βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά για να επιστρέψουν στα τέλη της εβδομάδας στην κατασκήνωση βάσης. Αύριο, φθάνει στα 4.900 μέτρα ο Pete Athans όπου θα συναντηθεί με τον Παύλο Aγγελάτο και τον Σπύρο Σούλη για να προωθηθούν στην συνέχεια προς την κατασκήνωση βάσης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ελληνική ομάδα έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή από όλες τις ξένες αποστολές που βρίσκονται στο βουνό αυτή την περίοδο, χάριν της ομαδικότητας και του προγραμματισμού που την χαρακτηρίζει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί ορειβάτες άλλων αποστολών αναφέρουν ότι η καλύτερη στρατηγική ανάβασης είναι αυτή που ακολουθούν οι Έλληνες, με βάση την φιλία που ενώνει τα μέλη της ομάδας και η οποία δημιουργεί ένα ωραίο κλίμα μιας μεγάλης και δεμένης παρέας. Δυστυχώς ο γιατρός Kim Christi που συνοδεύει την βόρεια ομάδα, παρουσίασε κάποια ελαφριά συμπτώματα στομαχικής ενόχλησης (διάρροια) και κατόπιν συνεννοήσεως με τον χορηγό της αποστολής, αναχωρεί αύριο με jeep για το Kατμαντού. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παραμένουν στην προωθημένη κατασκήνωση βάση, όπου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες και περιμένουν την βελτίωση των καιρικών συνθηκών προκειμένου να προχωρήσουν με κατεύθυνση τα 7.100 μέτρα. Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους ενώ και η ψυχολογία τους είναι πολύ καλή. Έχουν ήδη αναπτύξει μάλιστα επαφές με άλλες αποστολές που βρίσκονται στην περιοχή ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή βοήθεια να την έχουν.

27-04-2004
Αναχώρησε ο γιατρός της ομάδας Kim Christi για το Κατμαντού ενώ ελαφρώς ασθενείς είναι επίσης 3 sherpas της ομάδας -μάλλον εξαιτίας της ταχείας ανάβασής τους σε υψηλό υψόμετρο- και βρίσκονται στην κατασκήνωση βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εγκλιματισμός από την βόρεια πλευρά του Έβερεστ είναι ομολογουμένως πολύ δυσκολότερος, καθώς η προσέγγιση στο βουνό γίνεται με jeep και επομένως δε δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στον ανθρώπινο οργανισμό να προσαρμοστεί στο υψόμετρο. Τα μέλη της ομάδας πάντως είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους και δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα με την βοήθεια βεβαίως των υπολοίπων τριών sherpas που είναι μαζί τους. Μόνη δυσκολία είναι το γεγονός ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους εξαιτίας της έλλειψης των τριών οδηγών. Ο αρχηγός της ομάδας πάντως, Κώστας Τσιβελέκας, είχε σήμερα επικοινωνία με τον γενικό αρχηγό και χορηγό της αποστολής, Παύλο Αγγελάτο, προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες ώστε η ομάδα να είναι καλυμμένη από την άποψη του προσωπικού υποστήριξης και ιατρικής βοήθειας.

01-05-2004
Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σήμερα στην κατασκήνωση 2, στα 6.300 μέτρα και σχεδιάζουν να κατέβουν αύριο προς την κατασκήνωση βάσης. Όπως επισημαίνει ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Τσιβελέκας, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι πολύ άσχημες καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα. “Είμαστε όλοι υγιείς και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η βελτίωση του καιρού αφού ο εγκλιματισμός της ομάδας εξελίσσεται πολύ ομαλά. Έχουμε ήδη οργανώσει τρεις κατασκηνώσεις μέχρι τα 7.500 μέτρα, και χρειαζόμαστε ακόμη δύο προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία για την κορυφή. Οι sherpa όμως δεν είναι σε θέση να δουλέψουν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή”, λέει ο Κώστας Τσιβελέκας. Στην περιοχή βρίσκονται συνολικά 14 αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, και καμία δεν έχει καταφέρει να ανέβει πάνω από τα 7.500 μέτρα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Η ελληνική ομάδα έχει ήδη κάνει δύο διανυκτερεύσεις στα 7.050 μέτρα. Από αύριο προγραμματίζεται η επιστροφή στην κατασκήνωση βάσης όπου και πρόκειται να παραμείνει για τις επόμενες 5 περίπου ημέρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, και στην συνέχεια να είναι έτοιμη για την τελική εξόρμηση. Να σημειώσουμε ότι οι 3 sherpa που είχαν αδιαθετήσει τις προηγούμενες ημέρες είναι καλά στην υγεία τους και μπορούν πλέον να βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας στο έργο τους. Μόνο ζητούμενο, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

06-05-2004
Υπομονή και επιμονή είναι το σύνθημα πλέον για τους Έλληνες ορειβάτες της αποστολής Hellas Everest 2004 καθώς τα μέλη των δύο ομάδων, από βορρά και νότο, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στις αντίστοιχες κατασκηνώσεις βάσης, περιμένοντας την βελτίωση του καιρού. Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την βελτίωση του καιρού τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο αρχηγός της βόρειας ομάδας τοποθετεί την ανάβαση της ομάδας στην “στέγη του κόσμου” προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τις 12 Μαΐου. Το ίδιο περίπου διάστημα εκτιμάται και από τη νότια πλευρά ότι οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες για την προώθηση της ομάδας στην κορυφή. Μέχρι τότε, πολλή ξεκούραση, λίγη ψυχαγωγία και αρκετή υπομονή είναι η συνταγή της επιτυχίας! 10-05-04Απόλυτα έτοιμοι για την τελική προσπάθεια δηλώνουν οι ορειβάτες που αποτελούν την ομάδα του Κώστα Τσιβελέκα, οι οποίοι αποπειρώνται την ανάβαση στο Έβερεστ από την βόρεια πλευρά του βουνού. Σήμερα αναχώρησαν από την κατασκήνωση βάσης με προορισμό την κατασκήνωση 2 στα 6.400 μέτρα, όπου αναμένεται όμως να φθάσουν μόνο αύριο το απόγευμα. Απόψε προβλέπεται να κάνουν μια διανυκτέρευση σε ενδιάμεση κατασκήνωση, στα 5.800 μέτρα. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι απαγορευτική ψηλά στο βουνό από την άποψη του καιρού. Στην κατασκήνωση βάσης τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά αλλά στην κορυφή επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι», λέει ο Κώστας Τσιβελέκας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αισιοδοξία περισσεύει στα μέλη της ομάδας καθώς όλοι είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι και αναμένουν σαφή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες. «Τοποθετούμε χρονικά την ημέρα κορυφής μετά τις 15 Μαΐου, ίσως μετά και τις 17 Μαΐου», λέει ο Κώστας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και από τεχνικής πλευράς η ομάδα είναι έτοιμη καθώς έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο των σταθερών σχοινιών μέχρι και τα 8.300 μέτρα και οι κατασκηνώσεις είναι πλέον όλες οργανωμένες. Τα μέλη της βόρειας ομάδας προβλέπεται να μείνουν στην κατασκήνωση 2 για αρκετές ημέρες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένοντας την βελτίωση του καιρού η οποία θα τους επιτρέψει την προώθησή τους σε υψηλότερο υψόμετρο.

13-05-2004
«Kολλημένοι» στα 6.400 μέτρα, στην κατασκήνωση 2, παραμένουν οι ορειβάτες της ομάδας, εξαιτίας των ιδιαίτερα αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Ο αρχηγός της ομάδας, περιγράφει την κατάσταση ιδιαίτερα γλαφυρά, αναφέροντας ότι επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι τόσο στην κατασκήνωση που βρίσκεται η ομάδα, μαζί με όλες τις άλλες αποστολές, όσο και στα υψηλότερα σημεία του βουνού. «H σημερινή ήταν η χειρότερη ημέρα από πλευράς καιρού αφού πέρα από τους θυελλώδεις ανέμους κάνει επίσης πολύ κρύο», λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι το ηθικό της ομάδας παραμένει ακμαίο αλλά η στάση αναμονής ευνοεί την εσωστρέφεια. Έτσι, τα μέλη της ομάδας περιορίζονται στις σκηνές τους, διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή συνομιλούν με τα μέλη των άλλων αποστολών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Tσιάνος. Η αναμονή τους ωστόσο δε θα κρατήσει περισσότερο εφ΄ όσον, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, στις 15 Μαΐου προγραμματίζεται να αναχωρήσουν για τα 7.050 μέτρα, στις 16 Μαΐου εκτιμάται ότι θα βρίσκονται στα 7.900 μέτρα, για να καταλήξουν στα 8.300 μέτρα τη Δευτέρα 17 Μαΐου. «Μεταξύ 17 και 19 Μαΐου προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένα καλό παράθυρο καλοκαιρίας», λέει ο Κώστας, τοποθετώντας το ενδεχόμενο προσέγγισης της κορυφής πιθανόν στις 19 Μαΐου, μέχρι τις 11 το πρωί.

14-05-2004
Η βόρεια ομάδα χωρίζεται στα δύο για την καλύτερη προσέγγιση της κορυφής. Ο αρχηγός Κώστας Tσιβελέκας μαζί με τον Γιώργο Aργύρη και τον Κώστα Aποστολόπουλο αναχωρούν αύριο για τα 8.300 μέτρα όπου πρόκειται να στήσουν την κατασκήνωση και να διανυκτερεύσουν. Από το σημείο αυτό θα αποπειραθούν να προσεγγίσουν την κορυφή. O Γιάννης Tήλιος μαζί με τον Γιώργο Tσιάνο πρόκειται να αναχωρήσουν την Κυριακή 16 Μαΐου για τα 7.900 μέτρα, να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα ξεκούρασης και στην συνέχεια από εκείνο το σημείο να αναρριχηθούν προς την κορυφή. Να σημειώσουμε ότι ο διαχωρισμός αυτός προέκυψε γιατί ο επιστημονικός σύμβουλος της βόρειας ομάδας, ο Γιώργος Tσιάνος, εκτιμά ότι είναι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό να παραμείνει όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες στην ονομαζόμενη «Zώνη Θανάτου» -δηλαδή πάνω από τα 8.000 μέτρα- ώστε να καταφέρει να αποδώσει καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις της προσέγγισης της κορυφής. Πάντως, και για τις δύο «υποομάδες» της βόρειας ομάδας, ημέρα κορυφής ορίζεται η Τρίτη 18 Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι από σήμερα, στην κατασκήνωση βάσης της βόρειας ομάδας βρίσκεται πλέον και ο γενικός αρχηγός και χορηγός της αποστολής, Παύλος Aγγελάτος. Ο ίδιος επισημαίνει την ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέλη της αποστολής αλλά την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι το δυστύχημα που έγινε χθες, με θύμα τον Γιάννη Kινατίδη, έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των ορειβατών. Τονίζει μάλιστα ότι κάποια MME παρουσίασαν το θέμα συνδέοντάς το με το Έβερεστ δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στις οικογένειες των μελών της αποστολής, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των ορειβατών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή. Ο ίδιος δηλώνει συντετριμμένος από το συμβάν, όπως είναι και όλα τα μέλη της αποστολής, και εκφράζει εξ ονόματος όλων τα ειλικρινά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου ορειβάτη.

17-05-2004
Η ολοκληρωτική επιτυχία της αποστολής εξαρτάται σήμερα από την έκβαση των προσπαθειών των δύο “υποομάδων” της βόρειας ομάδας, οι οποίες ξεκινούν σήμερα από διαφορετικά υψόμετρα για την αναρρίχησή τους στην κορυφή, μετά την εξαιρετική επίδοση των μελών της νότιας ομάδας. Ήδη η ομάδα του Κώστα Τσιβελέκα -Κώστας Αποστολόπουλος και Γιώργος Αργύρης- βρίσκεται στα 8.300 μέτρα, στην τελευταία κατασκήνωση, και αναμένεται να ξεκινήσει απόψε μεταξύ 23:00 και 24:00 για την κορυφή. Ο Γιώργος Τσιάνος και ο Γιάννης Τήλιος προσέγγισαν πριν λίγο τα 7.900 μέτρα, έχοντας ξεκινήσει από τα 7.000 μέτρα. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος διένυσε την απόσταση σε χρόνο-ρεκόρ λιγότερο των 6 ωρών! Οι δυο τους ξεκινούν απόψε στις 21:00 περίπου τοπική ώρα με τελικό προορισμό την κορυφή, την οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν νωρίς αύριο το πρωί. Πριν από αυτό, θα έχουν πραγματοποιήσει μια στάση στα 8.300 μέτρα, για ξεκούραση αλλά και αλλαγή των φιάλων οξυγόνου. Σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας, και οι δύο υποομάδες θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παύλο Αγγελάτο, για τον καλύτερο συντονισμό αλλά και την συνεχή ροή πληροφοριών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια των ορειβατών. Όσον αφορά τα προγνωστικά καιρού, η αποψινή νύχτα προβλέπεται ήσυχη, χωρίς ιδιαίτερους ανέμους -εκτιμάται ότι δεν θα υπερβούν τα 60 χλμ την ώρα, ενώ περαιτέρω βελτίωση θα σημειωθεί το πρωί. Τα μέλη της ομάδας ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσουν την κατάβασή τους πριν το μεσημέρι οπότε αναμένεται σχετική επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις.

18-05-2004
Ολοκληρωμένη είναι πλέον η επιτυχία της αποστολής Hellas Everest 2004 καθώς τα ξημερώματα, ο Γιώργος Τσιάνος έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ από την βόρεια πλευρά!Η προσπάθεια του Γιώργου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς ο ίδιος συνδύασε την σύνεση με το σωστό προγραμματισμό και την ταχύτητα. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι διένυσε την απόσταση από τα 8.300 μέτρα, την τελευταία κατασκήνωση, μέχρι την κορυφή σε περίπου 7 ώρες, χρόνος-ρεκόρ καθώς συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 10 ώρες! Εξίσου σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι το επίτευγμα του Γιώργου αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς ο ίδιος είχε ξεκινήσει από 7.000 μέτρα, κάνοντας μια μικρή στάση στα 8.300 όπου συναντήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και συνεχίζοντας κατόπιν την αναρρίχηση. «Σε ευχαριστώ που πίστεψες σε μένα» ήταν η πρώτη του δήλωση στην επικοινωνία που είχε με τον Παύλο Αγγελάτο την στιγμή που έφτασε στην κορυφή. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής ενώ περισσότερα νέα θα υπάρξουν τις αμέσως επόμενες ώρες. Όσον αφορά τον Γιάννη Τήλιο, ο ίδιος αποφάσισε να μην επιχειρήσει την ανάβαση στην κορυφή. Πέτυχε όμως έναν δικό του στόχο, να φθάσει στα 8.300 μέτρα χωρίς να χρησιμοποιήσει οξυγόνο, και αυτό αποτελεί σημαντικό, προσωπικό του επίτευγμα. Συγχαρητήρια στους Έλληνες ορειβάτες της βόρειας ομάδας που για άλλη μια φορά κάνουν την Ελλάδα υπερήφανη!

18-05-2004
Τόσο ο Κώστας Αποστολόπουλος όσο και ο Γιώργος Αργύρης πέτυχαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ νωρίς το πρωί σήμερα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ελληνική δυναμική και ανεβάζοντας στην στέγη του κόσμου την ελληνική αλλά και την κυπριακή σημαία. Οι δύο ορειβάτες είχαν ξεκινήσει αργά χθες το βράδυ την αναρρίχησή τους με στόχο να προλάβουν την μεταβολή του καιρού πριν το μεσημέρι σήμερα. Οι προσπάθειές τους ευοδώθηκαν τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την ανάβαση του Γιώργου Τσιάνου, επισφραγίζοντας με επιτυχία τη δίμηνη σχεδόν παραμονή της βόρειας ομάδας στο βουνό. Να σημειώσουμε ότι το παράθυρο καλοκαιρίας ήταν τόσο σύντομο ώστε αρκετές αποστολές δεν τόλμησαν να προσεγγίσουν την κορυφή, προτιμώντας να αφήσουν και αυτή την εβδομάδα να περάσει ώστε να επωφεληθούν από την βελτίωση των καιρικών συνθηκών από την ερχόμενη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερο το επίτευγμα της μελών της βόρειας ομάδας, τόσο του Κώστα Αποστολόπουλου και του Γιώργου Αργύρη όσο και του Γιώργου Τσιάνου. Οι τρεις τους και ο Γιάννης Τήλιος βρίσκονται στον δρόμο της επιστροφής, όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Τσιβελέκας, βρίσκεται στην κατασκήνωση 2 μετά από την απόφασή του να μη συμμετάσχει στη χθεσινή τελική προσπάθεια, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Αύριο πρόκειται να βρεθεί μαζί με τον Κυριάκο Ονησιφόρου στα 7.000 μέτρα προκειμένου να συναντήσει και να υποστηρίξει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

ΠΗΓΗ: http://www.eosathinon.gr/Everest_2004/Everest_2004_NorthFace.html

 



  1. Δεν υπάρχουν σχόλια προς “Το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας …στην κορυφή του κόσμου!”