Εργασίες

22-04-2013

Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄Γυμνασίου.


Τίτλος ερευνητικής εργασίας: “Ενέργεια-Πηγές ενέργειας-Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

Για να δείτε ολόκληρη την εργασία, πατήστε εδώ (αρχείο pdf).

15-04-2013

3ο Γυμνάσιο Λαμίας – Μάθημα “Γερμανική Γλώσσα”

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γερμανικής γλώσσας, μια ομάδα μαθητών της Α΄τάξης του Γυμνασίου μας με πρωτοβουλία του καθηγητή Γερμανικών κ. Απ. Γατή , εργάστηκε σε εθελοντική βάση στον υποτιτλισμό μιας ταινίας μικρού μήκους.

Στην ομάδα, η οποία ήταν ανοιχτή, συμμετείχαν μαθητές διαφόρων επιπέδων, από αρχάριους που ξεκίνησαν να διδάσκονται πρώτη φορά γερμανικά στο σχολείο μας και από μαθητές που ήδη έχουν κατακτήσει ένα επίπεδο γνώσης της, πριν από τη φοίτησή τους στο γυμνάσιό μας.

Οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία τους είχαν επιπλέον την ευκαιρία να διαπιστώσουν, να βιώσουν στην πράξη ότι μία λέξη δεν είναι ποτέ μία λέξη, όπως ενδεχομένως αυτή τη βρίσκει κανείς σε λεξικά ή σε μεταφραστικές μηχανές στο διαδίκτυο. Η κάθε λέξη, η κάθε έννοια κουβαλά μέσα της μια ολόκληρη κουλτούρα, ένα πολιτιστικό και πολιτιστικό περιεχόμενο που και η ίδια αποκτά βαθύτερες δομές στα συγκείμενα˙ μια βαθειά δομή που χρειάζεται μερικές φορές προσπάθεια και έρευνα, ώστε να την αποδώσει κανείς στη μητρική του γλώσσα. Με άλλα λόγια να καταλάβει κανείς στα ελληνικά ότι και ο γερμανός στη δική του, δουλεύοντας πολλές φορές προσθετικά ή και αφαιρετικά.

Η συγκεκριμένη ταινία (Schwarzfahrer= λαθρεπιβάτης) γυρίστηκε το 1994 και τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ. Θέμα της η καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ.

Η συγκεκριμένη εργασία έχει εγγραφεί σε dvd και μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαθεματικά π.χ. με το μάθημα της Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής και της Ιστορίας.