Μια αξέχαστη εκπαιδευτική εκδρομή στη Βουλγαρία γεμάτη εμπειρίες, γνώσεις και μοναδικές στιγμές οργανώθηκε από τις 27 έως 30 Μαρτίου 2024 στο πλαίσιο των τριών πολιτιστικών προγραμμάτων με γενικό τίτλο “το ελληνικό στοιχείο στη Βουλγαρία” που εκπονούνται από το σχολείο μας το σχολικό έτος 2023-2024.
Μια εκπαιδευτική εκδρομή που ξεκίνησε να οργανώνεται από τον Οκτώβριο 2023, με άπειρες ώρες προετοιμασίας, με συνεχείς επαφές με φορείς, συλλόγους και επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, με φροντίδα για την παραμικρή λεπτομέρεια, έχοντας ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά μας κίνητρα, βιωματική μάθηση και νέες εμπειρίες…και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία!
Οι μέρες μας ήταν τόσο γεμάτες και μοναδικές, που, όσο και να προσπαθήσουμε να σας τις μεταφέρουμε μέσα από αυτό το άρθρο, δεν θα καταφέρουμε να αποτυπώσουμε τα πάντα, αλλά σίγουρα θα σας δώσουμε μια γεύση…πάμε λοιπόν!
Ημέρα 1η (27-3-2024)
Ξεκινήσαμε από την Κοζάνη στις 7πμ και με τις απαραίτητες στάσεις φτάσαμε στο τελωνείο του Προμαχώνα περίπου στις 10.30 πμ. Η κίνηση στο τελωνείο αρκετή, αλλά τα παιδιά μας υπομονετικά και χαρούμενα περίμεναν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εγγράφων ώστε να περάσουμε τα σύνορα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι και πλέον βρισκόμασταν σε βουλγαρικό έδαφος, έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πρόγραμμά μας!
Πρώτος σταθμός το γραφικό χωριό Μελένικο (Мелник) τo οποίο εντυπωσιάζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και για τις ψηλές αμμώδεις ασβεστολιθικές «πυραμίδες» που το περιβάλλουν. Είναι χτισμένο σε μια απόμακρη βαθύσκιωτη χαράδρα και δεν είναι τυχαίο πως την εποχή του Βυζαντίου στέλνονταν εκεί εξορία οι ανεπιθύμητοι πρίγκιπες και ευγενείς του παλατιού, και έως σήμερα φημίζεται για το εκλεκτό κόκκινο κρασί που παράγεται από τους εύφορους αμπελώνες της περιοχής. Τα όμορφα αρχοντικά, χτισμένα με τη ντόπια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, απλώνονται στις όχθες του χειμάρρου που διασχίζει το Μελένικο και αποτελούν ουσιαστικά τις δύο γειτονιές του. Τα παλαιά αρχοντικά, οι πολλές εκκλησίες και τα ερείπια των μοναστηριών -που συνεχίζουν να αποπνέουν βυζαντινό χρώμα- αποτελούν μάρτυρες της ελληνικής παρουσίας στην πόλη, που αποτέλεσε για αιώνες σημείο αναφοράς στο εμπόριο και στα γράμματα.
Μετά την περιήγησή μας στο Μελένικο, σειρά είχε η επίσκεψή μας στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα (Рилски манастир) τη μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους εντυπωσιακούς χώρους της μονής και να θαυμάσουμε το εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας που χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Αργά το απόγευμα φτάσαμε στη Σόφια (София), την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Διασχίσαμε με το λεωφορείο το ιστορικό κέντρο της Σόφιας, κάνοντας μια σύντομη οδική περιήγηση, ώστε να πάρουμε μια γεύση από την πόλη που θα μας φιλοξενούσε τις ημέρες της εκδρομής μας.
Είχε πια αρχίσει να σκοτεινιάζει όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας, το Marinela Hotel Sofia 5* (хотел Маринела София 5*), όπου, αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, μας περίμενε ένα πλούσιο δείπνο από τον μπουφέ του εστιατορίου.
Κατάκοποι μα ενθουσιασμένοι πέσαμε για ύπνο ώστε να ξεκουραστούμε και να είμαστε πανέτοιμοι για τη δεύτερη ημέρα, την ημέρα της επίσκεψης στη Φιλιππούπολη!
Ημέρα 2η (28-3-2024)
Η δεύτερη ημέρα της εκδρομής μας ήταν αφιερωμένη στην όμορφη Φιλιππούπολη/Πλόβντιβ (Пловдив). Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί, μετά το πρωινό, και μετά από διαδρομή περίπου δύο ωρών φτάσαμε στην Φιλιππούπολη. Εκεί, η “παρέα” μας χωρίστηκε. Τα δύο προγράμματα “ελληνική γλώσσα” και “βυζαντινά μνημεία” συμμετείχαν στην επίσκεψη-εκδήλωση στο τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού και Λογοτεχνίας (новогръцки език, култура, литература) του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης/Πλόβντιβ “Παΐσιος Χιλανδαρινός” (Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”), ενώ το πρόγραμμα “ελληνική επιχειρηματικότητα” επισκέφτηκε την επιχείρηση “Υφαντής” Βουλγαρίας (ИФАНТИС България ЕООД).
Στην επίσκεψη-εκδήλωση στο τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης/Πλόβντιβ “Παΐσιος Χιλανδαρινός” μαθήτριες και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης διάβασαν ποιήματα από κοινού με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου, που συντόνισε η καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, Βελίτσκα Γκρόζντεβα στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα. Επιλέχθηκαν ποιήματα του Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου. Επίσης, μαθήτριες από την ομάδα χορού του σχολείου μας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, χόρεψαν χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από όλη την Ελλάδα.
Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στο παρακάτω video:
Η κοινή μας εκδήλωση δημοσιεύτηκε και στην πανεπιστημιακή εφημερίδα вестник “Пловдивски университет” γεμίζοντάς μας χαρά!
Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα “ελληνική επιχειρηματικότητα” βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας “Υφαντής” Βουλγαρίας απολαμβάνοντας μία εξαιρετική ξενάγηση και υπέροχη φιλοξενία! Γνώρισαν και περιηγήθηκαν στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας, μίλησαν με τους εργαζόμενους και έφυγαν γεμάτοι δώρα από την εταιρεία.
Ξανασυναντηθήκαμε όλοι μαζί το μεσημέρι στον κεντρικό πεζόδρομο της Φιλιππούπολης για φαγητό και βόλτα στο κέντρο της πόλης!
Αργά το απόγευμα ξεκινήσαμε για το χωριό Γκόρνο Βαρσίλο (Горно Върсило) την έδρα του Ελληνοβουλγαρικού σύνδεσμου “Αριστοτέλης” (Сдружение Аристотел -културен мост.). Η υποδοχή που μας επιφύλαξε ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Ιωάννης Λιόλιος ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Και γι’ αυτόν τον λόγο θα αφήσουμε τον ίδιο να περιγράψει την εμπειρία μας, μέσα από το video-αφιέρωμα που μας ετοίμασε για την επίσκεψή μας! Δεν έχουμε λόγια να τον ευχαριστήσουμε για αυτή τη μοναδική βραδιά και την υπέροχη φιλοξενία!
Ημέρα 3η (29-3-2024)
Το πρωί της τρίτης ημέρας ήταν αφιερωμένο στις επισκέψεις σε επιχειρήσεις της Σόφιας και την Πρεσβεία της Ελλάδος.
Για άλλη μια φορά περάσαμε το πρωινό μας χωριστά….το πρόγραμμα “ελληνική επιχειρηματικότητα” επισκέφτηκε την επιχείρηση αυτοματισμού ΕΤΕΜ Βουλγαρίας (ΕΤΕΜ Gestamp) και την επιχείρηση πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής Alma Libre (Алма Либре ЕООД). Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν από την εξαίρετη φιλοξενία και την οργανωμένη περιήγηση στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους, να πάρουν πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις προοπτικές των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα.
ΕΤΕΜ Βουλγαρίας (ΕΤΕΜ Gestamp):
Alma Libre (Алма Либре ЕООД):
Ταυτόχρονα, τα προγράμματα “ελληνική γλώσσα” και “βυζαντινά μνημεία” πραγματοποιούσαν επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια. Οι υπεύθυνοι των τομέων της Πρεσβείας μας υποδέχτηκαν στην αίθουσα τελετών Στέφαν Γκέτσεβ (СТЕФАН ГЕЧЕВ) και μας μίλησαν για τον ρόλο της Πρεσβείας στη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών, τους τομείς δράσης, τα προσόντα ενός ακόλουθου, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ζώντας μακριά από την πατρίδα τους.
Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν κυρίως με τους τομείς δημοσίων σχέσεων, διπλωματίας και φυσικά διεθνούς ασφαλείας!
Αφού απολαύσαμε μια υπέροχη βόλτα και γευματίσαμε στον ηλιόλουστο και εντυπωσιακό πεζόδρομο της Σόφιας, ήρθε η ώρα να αναχωρήσουμε για την επίσκεψή μας στο Τμήμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού (Τ.Ε.Γ. Πρεσβείας) στη Σόφια όπου μας υποδέχτηκαν μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Εκεί πραγματοποιήθηκε από κοινού εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν όμορφες στιγμές χαράς και συγκίνησης.
Όμως η μέρα μας δεν είχε ακόμη τελειώσει…η τελευταία μας βραδιά στη Σόφια είχε άρωμα Όπερας! Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε την Εθνική Όπερα και Μπαλέτο Σόφιας (СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ) όπου απολαύσαμε στην κατάμεστη από θεατές αίθουσα την παράσταση του Mozart “Ο Μαγικός Αυλός”
Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας γεμάτοι εμπειρίες αλλά και μια μικρή στεναχώρια….έπρεπε να πακετάρουμε τα πράγματά μας, έφτασε τόσο γρήγορα η μέρα της επιστροφής!
Ημέρα 4η (30-3-2024)
Η τελευταία μας ημέρα στη Βουλγαρία ήταν αφιερωμένη στα αξιοθέατα της Σόφιας!
Αφού φάγαμε το πρωινό μας, παραδώσαμε τα κλειδιά των δωματίων μας και φορτώσαμε τις βαλίτσες μας στο λεωφορείο…
Πριν όμως την αναχώρησή μας για την Ελλάδα το πρόγραμμά μας είχε περιήγηση στα μνημεία της Σόφιας!
Το Τζαμί Μπάνια Μπασί ( Баня баши джамия):
Η Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Църква „Свети Николай Мирликийски“):
Ο ναός της Αγίας Σοφίας ( църква „Света София“):
Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (Ротонда „Свети Георги“) που βρίσκεται μέσα στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου (Президентство)
Και φυσικά, το “καμάρι” της Σόφιας, τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι (Храм-паметник „Свети Александър Невски“):
Αναχωρήσαμε από την Σόφια γύρω στις 15.00, αφού πρώτα αγοράσαμε τα απαραίτητα αναμνηστικά και φάγαμε το τελευταίο μας γεύμα σε βουλγαρικό έδαφος!
Φτάσαμε το βράδυ στην Κοζάνη, κουρασμένοι, γεμάτοι εμπειρίες, χαρούμενοι για όσα είδαμε και ζήσαμε!
Όλα κύλισαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και στον επίλογο, εμείς, η ομάδα των εκπαιδευτικών του προγράμματος “Το ελληνικό στοιχείο στη Βουλγαρία”, κλείνουμε αυτή την εμπειρία με θετικό πρόσημο!
Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας για την συνεργασία τους μαζί μας, για τις άψογες εμφανίσεις τους σε όλες μας τις επισκέψεις, για τη συνέπεια τους στα ωράρια!
Εκτός από όλες τις εμφανείς εμπειρίες, θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά έμαθαν να κυκλοφορούν σε μια ξένη χώρα, να επικοινωνούν με ανθρώπους που δεν μιλάνε τη γλώσσα τους, να διαχειριζονται ενα ξένο νόμισμα…εφόδια ζωής!
Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σχόλια που εισπράξαμε, αυτό σημαίνει ότι είδατε στα μάτια των παιδιών σας τη χαρά και την ικανοποίηση!
Χαιρόμαστε πολύ που αγκαλιάσετε την ιδέα της κοινότητας “ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ” που δημιουργήσαμε για την εκπαιδευτική μας εκδρομή, με σκοπό να ενημερώνεστε από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς με φωτογραφίες, βίντεο και μηνύματα για την πορεία της εκδρομής μας, ώστε να μην ανησυχείτε αλλά και να παίρνετε μια γεύση από τις εμπειρίες απέκτησαν τα παιδιά σας! Εμείς σίγουρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που μοιραστηκαμε μαζί σας στιγμές από το ταξίδι μας!
Τέλος, θελουμε να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους συγγραφείς της περιοχής μας, που με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και προσέφεραν βιβλία και προϊόντα του τόπου μας, τα οποία με τη σειρά μας προσφέραμε στους φορείς και τις επιχειρήσεις που επισκεφτήκαμε! Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ευχάριστήριο μήνυμά μας ΕΔΩ
Είχαμε πολλά χρόνια να αποπειραθούμε να οργανώσουμε μια εκδρομή εκτός Ελλάδος….11 για την ακρίβεια, από το 2013, που ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές στο Λονδίνο με την σύμπραξη που κάναμε με το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Σκεφτόμασταν το κόστος, το ρίσκο, τις δυσκολίες, τα πάντα! Ώσπου, 11 χρόνια μετά, το αποτολμήσαμε και δεν διαψευστήκαμε! Τα θετικά ήταν τόσα πολλά, που, δεν σας κρύβουμε, δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε άλλα 11 χρόνια να περάσουν πριν την επόμενη εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό!
Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης
Μαρία Σακοράφα