Σήμερα 20 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, το εμπνευσμένο από τον αρχαίο Έλληνα επιστήμονα, πείραμα του Ερατοσθένη.
Το πείραμα του Ερατοσθένη ήταν μια προσπάθεια να μετρήσει την περίμετρο της Γης χρησιμοποιώντας μόνο τη γωνία των ηλιακών ακτίνων και τη διαφορά στη σκιά που προκαλείται σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες της.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, κας Ελευθερίου Π. , κας Παπαδοπούλου Κ. και κου Μήτρακα Ν. εργάστηκαν με προσοχή και αφοσίωση για να εκτελέσουν το πείραμα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό , χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία όπως ένα ρολόι, μετροταινία, κάποια γεωμετρικά όργανα και άλλα απλά υλικά , κατέγραψαν μήκος σκιών και γωνίες σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας κοντά στο αληθές μεσημέρι .
Οι συνεργατικές προσπάθειες των μαθητών μας οδήγησαν σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις αλλά και στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης με μικρό ποσοστό απόκλισης από την πραγματική τιμή. Αν και το πείραμα αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ακρίβεια των σύγχρονων μεθόδων μέτρησης, αντιπροσωπεύει έναν ενδιαφέρον τρόπο κατανόησης των βασικών αρχών της γεωμετρίας και της αστρονομίας.