Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Περιβαλλοντικές, Συνεργασία με φορείς, Συνεργασία σχολείων

“Green out of the box”-Δεύτερος σταθμός του περιβαλλοντικού ταξιδιού το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης!

Την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε Κοζάνης, κ. Βασιλική Βόντσα, τον Σύμβουλο Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης, κ. Παπαβασιλείου Αθανάσιο, την αντιπροσωπία του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης που αποτελούνταν από τη Διευθύντρια κ. Σταθοπούλου Νικολέτα, την Υποδιευθύντρια κ. Μιχαηλίδου Μαρία, τη φιλόλογο κ. Χαριτίδου Ελένη και μαθητές του σχολείου, και την ομάδα της GoAlive, τον Μάρκο, την Αρετή, τον Παναγιώτη, τη Βασιλική, τη Lediana, τον Damjan, τη Μαρία.

Ο λόγος; “Καταπράσινος” και …..”προκλητικός”! Ήρθαν να μας παραδώσουν το κουτί “Green out of the box”! Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση απέναντι σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτό το κουτί των προκλήσεων ξεκίνησε από το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης στις 18 Οκτωβρίου, ήρθε στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης στις 2 Νοεμβρίου και συνολικά θα ταξιδέψει σε 10 σχολικές μονάδες της Π.Ε. Κοζάνης. Κάθε σχολείο θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μια περιβαλλοντική πρόκληση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μ’ αυτό τον τρόπο οι μαθήτριες και οι μαθητές  θα ευαισθητοποιηθούν, θα συνεργαστούν και θα αντιμετωπίσουν “πράσινες προκλήσεις” μαθαίνοντας με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο.

 

20231102 142159

 

Σε μια όμορφη τελετή υποδοχής,  που οργανώσαμε στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας, οι μαθήτριες  και οι  μαθητές του 6ου Γυμνασίου μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη δική τους πρόκληση (κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού με σπόρους λουλουδιών), μας χάρισαν κάρτες με μηνύματα που έγραψαν στο ανακυκλωμένο χαρτί με σπόρους που δημιούργησαν και μας ανέθεσαν τη δική μας πρόκληση: Κατασκευή ενός μεγάλου πίνακα ανακοινώσεων και έξι κάδρων με υφάσματα ρούχων που έχουν φθαρεί!

 

20231102 124910

 

20231102 123634

Στη συνέχεια, η ομάδα της Go Alive ενημέρωσε  τόσο τις μαθήτριες και τους μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ4 που επιλέχθηκαν για να φέρουν σε πέρας την πρόκληση όσο και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο project σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ικανονήτων αειφορίας Greencomp.

 

20231102 140732

 

20231102 132048

 

Και το ταξίδι της “πρόκλησης” ξεκίνησε...

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό εργαστήρι, γεμίζοντας χρώματα, υφάσματα και εργαλεία!

  • Αρχικά βρέθηκαν τα φελιζόλ που θα αποτελούσαν τους καμβάδες των έργων μας και συγκεντρώθηκαν τα παλιά ρούχα που απαιτούνταν για τα σχέδιά μας.
  • Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα πατρόν των έργων μας σε χαρτιά.
  • Τα πατρόν τοποθετήθηκαν πάνω στα φελιζόλ και με τη βοήθεια κοπιδιών τα φελιζόλ χαράχτηκαν σε βάθος περίπου 2cm ώστε να μπορούν να συγκρατήσουν τα υφάσματα, μιας και μέρος της “πρόκλησης” ήταν να μην χρησιμοποιήσουμε στερεωτικά υλικά, όπως πχ κόλλα.
  • Κάθε ομάδα μαθητών επέλεγε τα χρώματα και τα σχέδια των υφασμάτων που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν στο έργο τους και έπειτα τα έκοβαν με την βοήθεια των πατρόν, φροντίζοντας να αφήνουν επαρκές περιθώριο υφάσματος, ώστε κάθε κομμάτι να μπορεί να στερεωθεί στις εγκοπές των φελιζόλ.
  • Με την βοήθεια μαχαιριών σερβιρίσματος με στρογγυλεμένες άκρες προς αποφυγή ατυχημάτων (πάνω απ’ όλα η ασφάλεια!) τα παιδιά στερέωναν τα κομμάτια υφάσματος ένα-ένα μέχρι το έργο τους να παρει την τελική μορφή.

 

Web Photo Editor

 

Δεν σας κρύβουμε ότι εμείς, οι εκπαιδευτικοί, είχαμε αγχωθεί για το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την πρόκληση, μιας και οι δύο εβδομάδες που αρχικώς θα είχαμε στην διάθεσή μας περιορίστηκαν λόγω της τριήμερης εκδρομής στην Αθήνα, αλλά και του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Έπρεπε να ξεκινήσουμε αργότερα και να τελειώσουμε νωρίτερα…θα τα καταφέρναμε άραγε;

Το άγχος μας όμως εξαφανίστηκε πολύ σύντομα, καθώς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες και εργατικό “μελίσσι” παιδιών που με κέφι, όρεξη και λαχτάρα για δημιουργία ξεκίνησαν να φτιάχνουν τους πίνακες! Δεν υπήρξε ούτε ένα παιδί από τα τμήματα Γ2 και Γ4 που δεν έβαλε το λιθαράκι του για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρόκλησης! Και όσο έβλεπαν τα έργα τους να παίρνουν μορφή, τόσο μεγάλωνε ο ενθουσιασμός τους!

 

Web Photo Editor

εικόνα Viber 2023 11 10 14 23 43 720

 

Και η λάμψη στα μάτια τους, όταν πια ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα τους, μας αποζημίωσε για την επιλογή μας να δηλώσουμε συμμετοχή στο project “Green out of the box” και να συμμετέχουμε σε αυτόν τον κύκλο των περιβαλλοντικών προκλήσεων! Όπως είπαν και τα ίδια τα παιδιά “ήταν η καλύτερη δράση που κάναμε ποτέ!”

 

εικόνα Viber 2023 11 14 10 31 27 266

 

Ο πίνακας ανακοινώσεων και τρία από τα κάδρα θα μείνουν στο σχολείο μας, ένα κάδρο θα χαριστεί στο 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης που μας ανέθεσε την πρόκληση, ένα στο Γυμνάσιο που θα προκαλέσουμε και ένα στην ομάδα της Go Alive.

Όμως η αποστολή μας δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί…έπρεπε με την σειρά μας να επιλέξουμε και να αναθέσουμε μια πρόκληση στο επόμενο σχολείο. Μια πρόκληση οικολογική και δημιουργική, που να μπορέσει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 15 ημερών. Οι προτάσεις πολλές και ενδιαφέρουσες, μα καταλήξαμε σε μία που ταίριαζε και στο πνεύμα των ημερών: Δημιουργία 50 χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ρολά χαρτιού υγείας ή κουζίνας  και δημιουργία χριστουγεννιάτικου δέντρου από περιοδικό ή βιβλίο. 5 από τα στολίδια θα τα χαρίσουν σε μας, 5 θα χαρίσουν στο σχολείο που με την σειρά τους θα προκαλέσουν και με τα υπόλοιπα θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου τους

Στις 15 Νοεμβρίου λοιπόν, έφτασε η μέρα να παραδώσουμε με την σειρά μας το “πράσινο κουτί” και να προκαλέσουμε το επόμενο σχολείο, το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης! Μια αντιπροσωπία εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας με επίτιμο καλεσμένο μας τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης και Σύμβουλο Αγγλικής Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Ποζουκίδη Νικόλαο μεταβήκαμε στο 5ο Γυμνάσιο μαζί με την ομάδα της Go Alive και παραδώσαμε το κουτί με την νέα πρόκληση. Μέσα στο κουτί βάλαμε, εκτός από τις αναλυτικές οδηγίες της νέας πρόκλησης, έναν από τους πίνακες που δημιουργήσαμε και πολλές ευχές  για τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου.

 

εικόνα Viber 2023 11 20 09 37 44 137

 

εικόνα Viber 2023 11 20 09 37 38 765

 

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες και τους μαθητές  του Γ2 και Γ4 που συμμετείχαν με τόσο ενθουσιασμό και ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία την πράσινη πρόκληση!

Πολλά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια καλλιτεχνικών του σχολείου μας, κ. Δημητριάδη Αναστασία που ανέλαβε να  εξηγήσει στους μαθητές αναλυτικά την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, που πρότεινε σχέδια για τα έργα μας και που βοήθησε και την ομάδα των εκπαιδευτικών να οργανώσουν και  να επιβλέψουν σωστά την διαδικασία!

Η “πράσινη ομάδα”  των εκπαιδευτικών που συμμετείχε στην πρόκληση “Green out of the box” αποτελούνταν από την Διευθύντρια κ. Μουστάκα Θεοδώρα, την Υποδιευθύντρια κ. Σακοράφα Μαρία, την κ. Βαρδάκα Ελένη, την κ. Δημητριάδη Αναστασία, τον κ. Θεοφάνους Αχιλλέα, τον κ. Καραθάνο Στέλιο, την κ. Καρανάτσιου Αναστασία, την κ. Ουζουνίδου Ιωάννα, την κ. Παπαδοποπούλου Κωνσταντίνα, τον κ. Παπακωνσταντίνου Νίκο, την κ. Σκρέκα Ιωάννα και τον κ. Τσιάρα Νίκο.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά  τους γονείς/κηδεμόνες των τμημάτων Γ2 και Γ4 καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας για συλλογή παλιών ρούχων, αλλά και όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας που στήριξε με κάθε τρόπο τα παιδιά μας και την ομάδα των εκπαιδευτικών και συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρόκλησης!

Μια υπέροχη εμπειρία έφτασε αίσια στο τέλος της….

Καλή επιτυχία στο 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης και καλή συνέχεια στο ταξίδι του Green out of the box!

 

Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαρία Σακοράφα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *