Δημοσιεύθηκε στην Εκδηλώσεις

Ο αγώνας των Κυπρίων για την απαλλαγή τους από την βρετανική αποικιοκρατία μέσα από τα προσωπικά βιώματα της κ. Βικτωρίας Μουστάκα

Με αφορμή την επέτειο της έναρξης του αγώνα των Κυπρίων με σκοπό την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, την 1η Απριλίου 1955, προσκαλέσαμε την πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ν. Κοζάνης, κ. Βικτωρία Μουστάκα, να μιλήσει στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας για τα προσωπικά της βιώματα από τη συμμετοχή της στον αγώνα αυτό.

Εμφανώς συγκινημένη η κ Μουστάκα περιέγραψε στους μαθητές το πώς στρατολογήθηκε στην οργάνωση της ΕΟΚΑ το 1955, ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια, πώς γνώρισε τον Γρηγόρη Αυξεντίου και παρευρέθηκε στο γάμο του, διάφορα περιστατικά που αποδεικνύουν το αγωνιστικό φρόνημα των Κυπρίων, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ενήλικες, αλλά και τη σύλληψή της από τους Άγγλους, ενώ μετέφερε ένα περίστροφο, τα βασανιστήρια που υπέστη στο κρατητήριο και τη φυλακή και την αντίδραση των φυλακισμένων, όταν πήραν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη για να τον οδηγήσουν στην κρεμάλα και όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση των Άγγλων να την εξορίσουν από το νησί το 1957 με αποτέλεσμα να στερηθεί την αγαπημένη της πατρίδα.

 

εικόνα Viber 2023 04 07 14 03 50 922

 

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή της στην Ελλάδα, όπου φτάνοντας στην Αθήνα υποβλήθηκε σε εγχείρηση στομάχου εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη στη φυλακή και αργότερα , ενώ σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, γνώρισε το σύζυγό της με τον οποίο δημιούργησε μία όμορφη οικογένεια. Τους τόνισε ότι παρόλο που ζει περισσότερα από 60 χρόνια στην Ελλάδα και την αγαπάει υπερβολικά, δεν ξεχνά ποτέ την πολύπαθη πατρίδα της, που μετά το 1974 έχει διχοτομηθεί μετά την εισβολή των Τούρκων. Γι΄ αυτό και δε σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την απελευθέρωση  των κατεχόμενων εδαφών από τους Τούρκους, όπου βρίσκεται και το χωριό της, η Λάπηθος, μέσα από τη συμμετοχή της στις δράσεις των συλλόγων των Κυπρίων της Ελλάδας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα και πολλή συγκίνηση το βιωματικό μάθημα ιστορίας από την κ. Μουστάκα και έβαλαν μέσα στην καρδιά τους τη συμβουλή της ομιλήτριας να αγωνίζονται για την πατρίδα και τα ιδανικά τους με κάθε τρόπο.

 

Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Θεοδώρα Μουστάκα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *