Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά προγράμματα

Πρόγραμμα e- twinning «Πολιτιστική Κληρονομιά»

Ένα πρόγραμμα e-twinning με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά» εκπονείται αυτή την σχολική χρονιά στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Α3 και τις εκπαιδευτικούς κ. Παπαθανασίου Μακεδονία και Τζημούρτα Πολυξένη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις οι οποίες αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του προγράμματος ώστε να παρουσιαστούν στα συνεργαζόμενα σχολεία της Ευρώπης.

Πρώτη Δράση: Επίσκεψη στην Κοβεντάρειο Ιστορική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 επισκεφθήκαμε με τους μαθητές μας την Κοβεντάρειο Ιστορική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Μας ξενάγησε η  Προϊσταμένη Τμήματος Αρχείων – Μουσείων & Πινακοθηκών  κ. Μαργαρίτη Ελένη που με γλαφυρό τρόπο μας μετέφερε σε παλιότερες εποχές δείχνοντας μας σπάνια χειρόγραφα, χάρτες, λυτά, άτλαντες, όπως τη δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797), ήδη ανακηρυγμένο εθνικό μνημείο της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και τον τετράφυλλο παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800). Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα με παλιότερο ένα λατινικό κείμενο του 1494, εκδόσεις βιβλίων του Αριστοτέλη, του Πίνδαρου, η “Εφημερίς” των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου (η πρώτη ελληνική εφημερίδα που σώζεται), εκδόσεις του γνωστού τυπογράφου Βενετίας Άλδου Μανούτιου (αλντίνες) και το λεξικό Σουίδας. Η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη. Φωτογραφίες από την επίσκεψή μας και το μουσείο μπορείτε να δείτε εδώ

Συντάκτης: Τζημούρτα Πολυξένη

 

Δεύτερη Δράση: Κοζανίτικη Αποκριά

Η Αποκριά στην Κοζάνη είναι μοναδική και έχει το χρώμα της παράδοσης.  Αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο φημισμένη  γιορτή της πόλης.  Οι κάτοικοί της  , ενταγμένοι σε πολυάριθμους πολιτιστικούς συλλόγους και με τη διοργάνωση του Δήμου, αναβιώνουν κάθε χρόνο τα πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα, προσθέτοντας και νέα, με κέφι , έμπνευση και πολλή «σιουρδαμάρα», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά η «κοζανίτικη τρέλα».  Οι φανοί  και τα γλέντια γύρω από αυτούς, τα αποκριάτικα τραγούδια, οι μασκαράδες, οι παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία, τα SourdGames, το Πάρτι Νεολαίας, η  παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων, και πάνω από όλα  η εύθυμη διάθεση, το «διονυσιακό» πνεύμα και η καθολική συμμετοχή στα δρώμενα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά τους. Η Κοζάνη γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών τις μέρες αυτές , που έρχονται να παρακολουθήσουν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις , οι οποίες αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται το τριήμερο  της Μεγάλης Αποκριάς.

Στο Σχολείο μας γιορτάσαμε την έναρξη της Αποκριάς την Τσικνοπέμπτη, με «τσίκνισμα», καρναβάλια, μουσική,  τραγούδια, χορούς , ανάμεσα στους οποίους  έγινε και το παραδοσιακό «γαϊτανάκι», και γενικά διασκεδάσαμε με την ψυχή μας. Το αποκριάτικο πνεύμα υπήρχε βέβαια όλο το δωδεκαήμερο , με αποκορύφωμα  την τελευταία Παρασκευή , που   οι μαθητές  του Σχολείου μας συμμετείχαν  δυναμικά στα Sourdgames, ένα ιδιότυπο « κυνήγι θησαυρού»  που διοργανώνει  κάθε χρόνο ο Δήμος στην  κεντρική πλατεία  και στο οποίο συμμετέχουν  οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων  της πόλης.

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από όλα αυτά , μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο https://drive.google.com/file/d/1z8_8eB2QAuZPNS6fhF2sF2iKQen3WUWT/view?usp=sharing

Συντάκτης: Παπαθανασίου Μακεδονία

 

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς μας για αυτές τους τις δράσεις!

Ευχόμαστε η συνεργασία τους με τα σχολεία της Ευρώπης που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα να τους προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και ευκαιρίες για γνώση και δημιουργικότητα!!!

 

Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαρία Σακοράφα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *