Δημοσιεύθηκε στην Γενικά, Δράσεις, Κοινωνικές

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 

275501896 971755483445215 6008703199445150651 n

Τις τελευταίες δύο σχολικές χρονιές, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διοργάνωση δράσεων στο χώρο του σχολείου. Οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν στα παιδιά μας να φύγουν από το τμήμα τους, από το χώρο της αίθουσάς τους, να βρεθούν όλα μαζί και να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν σε κάποια δράση.

Είχαμε όμως μεράκι και διάθεση να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας σε κάτι σπουδαίο, να ενθαρρύνουμε τη σκέψη και τον διάλογο, να δώσουμε κίνητρα. Κι αυτό, μας έκανε να σκεφτούμε, να συνδυάσουμε ιδέες και προτάσεις, να οργανώσουμε τη δράση μας χωρίς να εκθέσουμε κανένα μαθητή ή εκπαιδευτικό σε κίνδυνο, σεβόμενοι όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα υγιεινής. Κι έτσι, καταφέραμε να αφιερώσουμε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 σε δράσεις κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμου (6 Μαρτίου). Άνοιγμα φωτογραφίας

 

Όλη η μέρα αφιερώθηκε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου μας, με στόχο την πρόληψη αλλά και αντιμέτωπη του αρνητικού αυτού φαινομένου.

Την πρώτη ώρα παρουσιάστηκαν σε κάθε τμήμα τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου σχετικά με το θέμα των σχέσεων των μαθητών και της σχολικής βίας, το οποίο οι μαθητές του σχολείου μας είχαν απαντήσει ηλεκτρονικά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό αποτέλεσε αφόρμηση για συζήτηση, ενημέρωση και γόνιμο προβληματισμό πάνω στο θέμα της σχολικής βίας.

 

.png

 

 

2

 

3

 

 

5

Τη δεύτερη ώρα ακολούθησαν βιωματικές δράσεις σε καθε τμήμα, με στόχο την ενίσχυση της ενσυναίσθησης των μαθητών και την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την ευαισθησία και δημιουργικότητα τους, με εικαστικές δημιουργίες, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Copy of Family Picture Pictures Collage Collages Temp Made with PosterMyWall 1

 

Copy of Collage facebook share image Template Made with PosterMyWall

 

Copy of familyparents Made with PosterMyWall

 

Copy of Throwback Film Collage Made with PosterMyWall

Η ημέρα μας έκλεισε με την προβολή ταινίας
Η Α’ τάξη παρακολούθησε την ταινία The Wonder (Το Θαύμα) ενώ οι Β’ και Γ’ τάξεις την ταινία LES CHORISTES (τα παιδιά της χορωδίας), ταινίες που τους συγκίνησαν και τους προβλημάτισαν.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό της δράσης αυτής είχε η ομάδα δράσης που ασχολείται με το θέμα των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Παπαθανασίου Μακεδονία, Δότσιου Βασιλική, Νικολαΐδου Δέσποινα, Τζημούρτα Πολυξένη, Φωτοπούλου Παρασκευή. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της καθηγήτριας εικαστικών Δημητριάδη Αναστασίας.

Θερμά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν και συντόνισαν τη δράση μας, αλλά και στις μαθήτριες και τους μαθητές μας που συμμετείχαν με όρεξη και χαρά, που μας έδωσαν όλα αυτά τα πολύτιμα εργαλεία για προβληματισμό και επαγρύπνηση μέσα από τις απαντήσεις και τις δημιουργίες τους!

Το σχολείο μας θα είναι πάντα δίπλα στα παιδιά μας, στηρίζοντάς τα, προσπαθώντας να τα προσεγγίσει, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να συμβάλλει στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου που ονομάζεται “σχολικός εκφοβισμός”

 

Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαρία Σακοράφα

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *