Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις, Εκδηλώσεις, Πολιτιστικές

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2021

Την 20η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών γιορτάσαμε σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2021, με δράσεις που οργανώθηκαν στο σχολείο μας τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες.

Στόχος μας να τιμήσουμε τη γλωσσική και πολιτιστική διαφορετικότητα της Ευρώπης συνδυάζοντάς την με τη σημερινή πραγματικότητα. Προσπαθήσαμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των μαθητριών και μαθητών μας αλλά και να τους προσφέρουμε στιγμές διασκέδασης και δημιουργικότητας που τόσο έχουν λείψει από την καθημερινότητά μας κι από τη σχολική ζωή.

Οι δράσεις μας ξεκίνησαν την 5η διδακτική ώρα με δύο παιχνίδια γνώσεων. Κάθε τμήμα χωρίστηκε σε τρεις ομάδες και προσπάθησαν να μαντέψουν τις σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις γλώσσες που μιλούν.

Παιχνίδι: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Παιχνίδι: Γεια από την Ευρώπη

Οι φωνές και τα γέλια των παιδιών μας καθώς προσπαθούσαν να μαντέψουν τις σωστές απαντήσεις και να νικήσει η ομάδα τους ξεπέρασαν τα όρια των αιθουσών και απλώθηκαν στους διαδρόμους του σχολείου, δίνοντάς μας μεγάλη χαρά!

Η 6η διδακτική ώρα ήταν η ώρα του παιχνιδιού και της δημιουργίας!

Τα τέσσερα τμήματα της Α τάξης συγκεντρώθηκαν στο Γυμναστήριο του σχολείου για να παίξουν το παιχνίδι “Σχημάτισε τη Φράση”, καταλαμβάνοντας κάθε τμήμα και μια πλευρά του. Το κάθε τμήμα παρέλαβε τα γράμματα της φράσης “Αγαπώ τις γλώσσες” στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά. Στόχος του κάθε τμήματος ήταν να σχηματίσει τη φράση στη γλώσσα που τους δόθηκε χωρίς να μιλάνε, αλλά κοιτώντας απλά τα γράμματα που είχαν οι συμμαθητές τους και προσπαθώντας να στηθούν στη σωστή σειρά. Τα κατάφεραν περίφημα!

Η Β και η Γ τάξη παρέμειναν στα τμήματά τους για να δημιουργήσουν!

Σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με την πανδημία Covid-19 που ζούμε και ζητήσαμε από τις μαθήτριες και τους μαθητές να διακοσμήσουν μάσκες.

Οκτώ φράσεις που χρησιμοποιούνται πανευρωπαϊκά ως μέτρα προστασίας από τον Covid-19 αποτέλεσαν την έμπνευση και οι μάσκες μιας χρήσεως τον καμβά.

Κάθε τμήμα παρέλαβε μία φράση σε 20 διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες και ανέλαβε να τη γράψει, να της δώσει το σχήμα και το χρώμα που κάθε παιδί επιθυμούσε και να στολίσει με αυτή τη μάσκα του. Οι μάσκες κάθε τμήματος ενώθηκαν από τα ίδια τα παιδιά σε 8 διαφορετικές γιρλάντες (μία φράση, είκοσι γλώσσες) και τις επόμενες μέρες θα στολίζουν τους χώρους του σχολείου μας!

Το αποτέλεσμα και η δημιουργικότητα των παιδιών μας εξέπληξε όλους!

Υπεύθυνες για τις ιδέες, τη δημιουργία των παιχνιδιών και την οργάνωση των δράσεων οι ξενόγλωσσες εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: η υποδιευθύντρια, κ. Σακοράφα Μαρία (ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας), η κ. Καρανάτσιου Αναστασία (ΠΕ07-Γερμανικής Γλώσσας) και η κ. Μεντελή Θωμαή (ΠΕ05-Γαλλικής Γλώσσας)

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου που με χαρά δέχτηκαν να συντονίσουν τις δράσεις σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, συμβάλλοντας στην επιτυχία των δράσεων!

Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και τους μαθητές μας που με χαρά και μεράκι συμμετείχαν στις δράσεις μας, κάνοντας τη μέρα αυτή ξεχωριστή!

Ευελπιστούμε να γίνει ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών ένας θεσμός στο σχολείο μας και κάθε χρόνο να τη γιορτάζουμε με νέες ιδέες και δράσεις!

Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαρία Σακοράφα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *