Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Σε μια δύσκολη χρονιά όπως η φετινή, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διοργάνωση δράσεων στο χώρο του σχολείου. Οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν στα παιδιά μας να φύγουν από το τμήμα τους, από το χώρο της αίθουσάς τους, να βρεθούν όλα μαζί και να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν σε κάποια δράση.

Είχαμε όμως μεράκι και διάθεση να προσφέρουμε στους μαθητές μας και κάτι διαφορετικό από μια συνηθισμένη μέρα μαθήματος, να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σε κάτι σπουδαίο, να ενθαρρύνουμε τη σκέψη και τον διάλογο, να δώσουμε κίνητρα. Κι αυτό, μας έκανε να σκεφτούμε, να συνδυάσουμε ιδέες και προτάσεις, να οργανώσουμε τη δράση μας χωρίς να εκθέσουμε κανένα μαθητή ή εκπαιδευτικό σε κίνδυνο, σεβόμενοι όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα υγιεινής. Κι έτσι, καταφέραμε να αφιερώσουμε την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 σε δράσεις κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε πολλές ημέρες πριν. Θέλαμε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αποφασίσαμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, που μπήκε στις ζωές μας και στην εκπαιδευτική διαδικασία ενεργά τον τελευταίο χρόνο. Δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο 36 ερωτήσεων για τον σχολικό εκφοβισμό χρησιμοποιώντας τις φόρμες google, το οποίο αναρτήσαμε στο e-class και καλέσαμε τα παιδιά μας να το συμπληρώσουν ανώνυμα έως την Τετάρτη 10 Μαρτίου, προκειμένου να επεξεργαστούμε τα αποτελέσματα και να τα παρουσιάσουμε στη δράση μας.

Η ανταπόκριση πολύ μεγάλη και συγκινητική! Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας απάντησαν με ειλικρίνεια, δίνοντάς μας την ευκαιρία να έχουμε μια πραγματική εικόνα και να συζητήσουμε μαζί τους πολλές πτυχές του σχολικού εκφοβισμού! Δεν καταφέραμε βέβαια να πετύχουμε το ιδανικό, το 100%, όμως είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα γίνει κι αυτό πραγματικότητα.

Την Παρασκευή οι δράσεις μας ξεκίνησαν με ένα παιχνίδι 15 ερωτήσεων για το bullying, βασισμένο στο format “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος”. Οι μαθητές μας εργάστηκαν σε ομάδες μέσα στο τμήμα τους και σε συνεργασία επέλεγαν αυτή την απάντηση που πίστευαν ως σωστή. Κάθε σωστή απάντηση επιβραβευόταν με 100 πόντους. Τα παιδιά μας έμαθαν για τον σχολικό εκφοβισμό συνδυάζοντας τη διασκέδαση με τη γνώση!

                               

 

 

Στο δεύτερο μέρος των δράσεων μας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είδαν μαζί με τους καθηγητές τους τις απαντήσεις που έδωσαν ανά ερώτηση και σχολίασαν τα γραφήματα. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν τόσο μεγάλο, που λίγο έλειψε να βγούμε εκτός προγράμματος! Συζητήθηκαν πολλά και ουσιώδη θέματα με βάση τα αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποίησε πολύ!

 

 

Επίσης, όλοι ενημερώθηκαν για το κουτί που κατασκεύασαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, στο οποίο όλοι μπορούν ανώνυμα να αφήσουν ένα γράμμα ή ένα σημείωμα που περιγράφει μια δύσκολη στιγμή που βιώνουν οι ίδιοι ή κάποιος φίλος τους.

 

Η μέρα μας έκλεισε με την προβολή της ταινίας “Το Θαύμα (The Wonder)” η οποία συγκίνησε τα παιδιά μας και την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον!

 

Την οργάνωση της δράσης, την επιμέλεια του παιχνιδιού και του ερωτηματολογίου καθώς και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέλαβαν η Διευθύντρια κ. Μουστάκα Θεοδώρα και η Υποδιευθύντρια κ. Σακοράφα Μαρία και την τεχνική υποστήριξη ο Υποδιευθυντής κ. Τσιάρας Νικόλαος. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς και κηδεμόνες για τη συμβολή τους και τη συνεργασία τους, μιας και ενθάρρυναν τα παιδιά μας να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

Στο τέλος της ημέρας αποχαιρετήσαμε τους μαθητές και μαθήτριές μας με την ευχή “καλό τριήμερο”, μη γνωρίζοντας ότι θα κάνουμε πολύ περισσότερο από τρεις ημέρες να ξανασυναντηθούμε…

Όμως, ακόμη και μετά τη χθεσινή απόφαση για κλείσιμο των σχολείων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, δεσμευόμαστε ότι έστω κι εξ αποστάσεως θα είμαστε δίπλα τους για ακόμη μια φορά, να τους βοηθήσουμε, να τους διδάξουμε, να τους στηρίξουμε και να τους προσφέρουμε μια καλημέρα με χαμόγελο, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξελιχθεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία!

Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαρία Σακοράφα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *