«Οι Ηλίθιοι», Μάρτιος 2014

 

Σημείωμα σκηνοθέτριας

Δύσκολα μπορεί να απαριθμήσει κανείς τις υπηρεσίες που προσφέρει το θέατρο στην κοινωνία και ειδικά στους εφήβους μας. Ως μορφή τέχνης μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον  και να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια .Μια θεατρική παράσταση δεν είναι απλά ένας τρόπος  να ξεφύγει ο θεατής από την καθημερινότητά του , αλλά είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας  με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. ’’Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας ‘’, όπως έλεγε ο Κάρολος Κουν.

Ως ιστορία της ανθρώπινης συνείδησης διδάσκει και προσφέρει γνώση. Κι η γνώση προστατεύει ειδικά στην τόσο ταραγμένη και κρίσιμη εποχή μας .Άλλωστε η τέχνη είναι το μόνο ασφαλές – μαζί με την πίστη στο Θεό – καταφύγιο……

Η φετινή μας  κωμωδία  αναδεικνύει ένα τεράστιο, επίκαιρο θέμα: Παρόλο που έχουμε πληροφόρηση από παντού, οι κάθε λογής εξουσίες χειραγωγούν τη γνώση και τη μόρφωση των ανθρώπων». Για να λυθεί λοιπόν η  ’’ κατάρα’’, μεσολαβούν τα νιάτα, οι νέες ιδέες και ο έρωτας

Η  ομάδα μας δούλεψε για το θέατρο και  όχι για το ρόλο, και προσπάθησε να  αναδείξει  το τι είναι αληθινό θέατρο. Ένα θέατρο που ενεργοποιεί τον θεατή και τον παρακινεί να σκεφτεί πάνω σ’ αυτό που είδε, ένας διάλογος ανάμεσα στον ηθοποιό και τον θεατή που παραμένει ανοιχτός………

 

Ως σκηνοθέτρια της παράστασης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας, καθώς και τους γονείς τους, που με τη  σκληρή δουλειά, το κέφι , το μεράκι  και την  υπομονή  που έδειξαν , συνέβαλλαν στη δημιουργία της .

 

Καλή θέαση

Ελένη Αυλωνίτη

 

 

 

ΛIΓΑ ΛOΓΙΑ ΓΙΑ ΤO ΈΡΓΟ…

Ο δάσκαλος Φοίβος Διδασκάλου μένει άφωνος, όταν διορίζεται σε ένα χωριό και διαπιστώ­νει πως όλοι οι κάτοικοί του είναι ηλίθιοι. Το χωριό βαραίνει επί διακόσια χρόνια η κατά­ρα της απόλυτης ηλιθιότητας, και καθήκον του δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα αυτή. Εάν μέσα σε 24 ώρες δεν το καταφέ­ρει, θα γίνει κι αυτός ηλίθιος. Ο Νηλ Σάιμον, που θεωρείται ο συγγραφέας με τις με­γαλύτερες επιτυχίες στο Μπρόντγουεη, σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα στην κωμωδία αυτή, που παίζεται για χρόνια με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ…

Ο Neil Simon, γεννημένος στις 4 Ιουλίου του 1927 και μεγαλωμένος  στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης είναι ένας Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος.
Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ίδιο αριθμό σενάρια ταινιών.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει λάβει περισσότερα Oscar και Tony υποψηφιότητες από κάθε άλλο  συγγραφέα, πολλοί θεωρούν ότι έχει υποτιμηθεί ως θεατρικός συγγραφέας κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, επειδή έγραψε κωμωδίες  παρά δράμα.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία και Διασκευή : Ελένη Αυλωνίτη

Σκηνικά: Ελένη Αυλωνίτη,  Δημήτριος Σιμιτζής, Δημήτριος Ανδριανάκος και Κοραλλία Ανδριανάκου

Διδασκαλία  Δημοτικών χορών : Σοφία Ψωμά

Διδασκαλία  Ούτι: Δήμητρα Ζαρέντη

Χορογραφία : Αναστασία Γκίκα

Κοστούμια: η ομάδα μας και το “ΑΝΤΑΛΛΑΖΩ” (Χώρος ανταλλαγής)

Φωτισμοί: Δημήτριος Σιμιτζής

Μουσική και ηχητική  επιμέλεια: Ελένη Αυλωνίτη, Δημήτριος Σιμιτζής, Σοφία Ψωμά

Φροντιστήριο: Κωνσταντίνα Ζησιμοπούλου, Κοραλλία Ανδριανάκου

Επιμέλεια προγράμματος / αφίσας : Ελένη Αυλωνίτη

 

Διανομή

Δάσκαλος : Παύλος Γκούλελης

Σοφία : Άννα – Μαρία Φαναριώτη

Γιατρός : Γεώργιος Κορνάρος

Μερόπη : Παρθένα Ηλιάδη

Κορνήλιος : Κων/νος – Νείλος  Τσίλης

Μαρίνα : Χριστίνα Μαντζιώρου

Δικαστής : Παρασκευάς Δημητρόπουλος

Κρεοπώλισσα : Μαρίνα Ανδριανάκου

Άγης : Γεώργιος Πιτσίκος

Μηνάς : Γεώργιος Βοιδήλας

 

Τραγουδά  η Αναστασία  Γκίκα

Ούτι: Ειρηλένα Τσάκωνα

 

Χορεύουν και οι :

Αλεξάνδρα Μαρκούτη

Χρυσούλα Κέρρη

Μαρία Κοκαλιάρη

Σωτηρία Ζαρρή

Μαρία Ευστρατίου

Βασιλική Δρόσου

Ιωάννα Μαρκοπούλου

 

Ευχαριστούμε:

Το Δήμο Κορινθίων

Τις επιχειρήσεις:

Sound AttackΚολοκοτρώνη 86, Κόρινθος (Συστήματα ήχου)

“Κηποτεχνική” Πατρών 49, Κόρινθος (Άνθη-Φυτά)

“Βασιλόπουλος έπιπλο” Πατρών 46, Κόρινθος

LECOTEXΚάτω Καρμπουνάρι, Λουτράκι (Εργοστάσιο Χρωμάτων)

καφεκοπτείο “Κούρος” Κύπρου 55, Κόρινθος

γυμναστήριο  “Παλλάδιο” Ερμού 81, Κόρινθος

και τους:

Γιώργο Τζαβάρα

Ιωάννη Τσάκωνα – Έλση Πετροπούλου

Αννίτα Τσαπάλου

Μάγια Φουριώτη