3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


         «Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται». – Margaret Mead

10 Νοεμβρίου 2019

«ΚΕΡΚΥΡΑ, αναμνήσεις από τον πόλεμο του 1940» του Π.Κοσμάτου στη βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας!

Ακόμη ένα τεκμήριο, το βιβλίο με τίτλο «ΚΕΡΚΥΡΑ, αναμνήσεις από τον πόλεμο του 1940 και την Κατοχή» του Παναγιώτη Κοσμάτου, βρίσκεται και κοσμεί τη βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας. Το βιβλίο δωρέα του ίδιου του συγγραφέα στο σχολείο μας, καταγράφει τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο του 1940 και την Ιταλική κατοχή της Κερκύρας και την Γερμανική στη συνέχεια.

Την Κέρκυρα εποφθαλμιούσε η Ιταλία πριν ακόμη ο Μουσολίνι διαμορφώσει το δόγμα του για τον έλεγχο της μεσογείου (Mare nostrum)  και την αμφισβήτηση της Βρετανικής ηγεμονίας. Το 1923 με την δολοφονία του Στρατηγού Tellini η Ιταλία κατέλαβε την Κέρκυρα σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών. Για όλους αυτούς τους λόγους τα εχθρικά αισθήματα κατά της Ιταλίας που εκδηλώθηκαν με την κήρυξη του πολέμου σε όλη την Ελλάδα είχαν ήδη εκδηλωθεί πολύ πιο πριν στην Κέρκυρας. Το εθνικό της φρόνημα ανέβηκε κατακόρυφα στη συνέχεια με την νικηφόρο πορεία του Στρατού μας. Η Γερμανική επέμβαση άλλαξε όμως τα δεδομένα και έτι η χώρα μας βρέθηκε υπό ξενική κατοχή. Τα Επτάνησα ετέθησαν υπό Ιταλική διοίκηση και η φασιστική της Κυβέρνηση προσπάθησε να τα αποσπάσει από την Ελληνική Επικράτεια. Το πνεύμα αντιστάσεως του Κερκυραϊκού λαού παρέμεινε ακλόνητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αντίδραση της Κερκυραϊκής νεολαίας μετά την λιτάνευση του Αγ. Σπυρίδωνος το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου το 1941.

Η εκδήλωση αυτή περιγράφεται με λεπτομέρεια από τον συγγραφέα, που σαςν 12χρονος μαθητής συμμετείχε σ’ αυτήν. Η Κέρκυρα σε όλη την πολεμική περίοδο υπέστη συνεχείς βομβαρδισμούς. Είναι συναρπαστική η περιγραφή του εμπρησμού της από τους Γερμανούς του Σεπτεμβρίου του 1943. Η Γερμανική κατοχή σηματοδότησε την οργάνωση και ενδυνάμωση της εθνικής αντιστάσεως με τις αντιθέσεις της. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική αφήγηση που διανθίζεται με διάφορες ιστορίες και μας μεταφέρει στο πνεύμα της εποχής αυτής.

Ακολουθεί η αφιέρωση του συγγραφέα:

Κέρκυρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Προς το

3ον Γυμνάσιο Κέρκυρας

Κύριε Διευθυντά,

Εις ανάμνηση της συμμετοχής και του Γυμνασίου σας, παλαιόν Γυμνάσιον Θηλέων Κερκύρας, εις την εκδήλωση του ΠρωτοΚύριακου του Νοεμβρίου 1941, σας αποστέλλω ένα αντίτυπον του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου μου, με τίτλο ‘ΚΕΡΚΥΡΑ-Αναμνήσεις από τον πόλεμο του 1940 και την κατοχή’ για τη βιβλιοθήκη του Σχολείου σας.

Αφιερώνεται εις το 3ο Γυμνάσιον Κέρκύρας, τιμής ένεκεν και εις ανάμνησι της συμμετοχή του Γυμνασίου Θηλέων Κερκύρας, εις την εκδήλωση του πρωτοΚύριακου του Νοεμβρίου 1941.
Κέρκυρα Σεπτέμβριος 2019

Μετά τιμής

Παναγιώτης Κοσμάτος

Υποναύρχος ΛΣ (ε.α)

Το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, ο Διευθυντής του και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί από καρδιάς τον κ. Παναγιώτη Κοσμάτο για την ευγενική δωρεά του βιβλίου του στο σχολείο μας.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. παράθεση URI

© 2020 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων