3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


         «Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται». – Margaret Mead

19 Απριλίου 2019

Επίσκεψη στο ιερό ναό της Παναγίας των Ξένων

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 με το τμήμα Β3΄ του 3ου Γυμνασίου επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Παναγίας των Ξένων, όπως είναι γνωστή στην Κέρκυρα, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία Φανερωμένη.

Η Παναγία των Ξένων χτίστηκε στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας την εποχή που η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν τουρκοκρατούμενη και χριστιανοί πρόσφυγες αναζητούσαν καταφύγιο στα νησιά. Ειδικά από τα τέλη του 16ου αιώνα, πάρα πολλοί Ηπειρώτες έφυγαν από τις πατρίδες τους και εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Ένας σπουδαίος ιερομόναχος, ο Νικόδημος Κολήτζας ίδρυσε την εκκλησία με σκοπό ν’ αποτελέσει ένα πνευματικό κέντρο και μια εστία θαλπωρής για τους νεοφερμένους, που για τους ντόπιους ήταν «ξένοι». Το 1689 η εκκλησία είχε ολοκληρωθεί και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως.

Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Το τέμπλο είναι επίχρυσο και θεωρείται από τα ομορφότερα της Κέρκυρας. Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες είναι εκείνη της Ρίζας του Ιεσσαί, όπου φαίνονται οι προφήτες με τις αντίστοιχες ρήσεις τους σχετικά με την έλευση του Μεσσία. Ο πατέρας Σπυρίδωνας Μάνδηλας μας έδωσε όλες αυτές τις πληροφορίες και μας έδειξε και άλλες αξιόλογες εικόνες και κειμήλια του ναού.

Κατόπιν πήγαμε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, προσκυνήσαμε το θαυματουργό λείψανο του και δόθηκαν φυλαχτά στα παιδιά.

 

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. παράθεση URI

© 2019 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων