3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


         «Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται». – Margaret Mead

12 Απριλίου 2019

Επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων (San Nicolo dei Vecchi)

Σήμερα, στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας προγράμματος «Περπατώντας με την αειφορία στους Ναούς της Κέρκυρας», με το τμήμα Β1 του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων (San Nicolo dei Vecchi) που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Η ονομασία «των Γερόντων» προέρχεται πιθανώς λόγω της παλαιότητάς του έναντι άλλων ναών επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν στην κοντινή περιοχή, εκ των οποίων μόνον ένας σώζεται πλέον.

Ο πατέρας Γεώργιος Βλάχος αναφέρθηκε αναλυτικότατα στην ιστορία του ναού, που είναι κτίσμα των αρχών του 14ου αιώνα. Έχει υπέροχο σκαλιστό πέτρινο τέμπλο και αγιογραφίες της Αγίας Θεοδώρας, της Αγίας Μετάληψης και της Αγίας Κερκύρας καθώς και τον Εσταυρωμένο που είναι έργα του Εμμανουήλ Τζάννε.

Το 1575 μεταφέρθηκε στο ναό το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας από το ναό του Αγίου Λαζάρου, που βρισκόταν πριν, και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1725.

Στον ναό αυτό βαπτίσθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1776 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καπποδίστριας!

Κατά τη διάρκεια του Α! Παγκοσμίου πολέμου ο ναός του Αγίου Νικολάου, παραχωρήθηκε στους Σέρβους ως μητροπολιτικός ναός για να τελούν εκεί τις ιερές τους ακολουθίες, ενώ στην γερμανική κατοχή, το πρεσβυτέριο υπήρξε πολλές φορές το κέντρο που συναντιόταν οι αντιστασιακοί για να οργανώνουν τον αγώνα τους εναντίον των κατακτητών.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. παράθεση URI

© 2019 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων