3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


         «Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται». – Margaret Mead

21 Φεβρουαρίου 2019

Περπατώντας με την αειφορία στους Ναούς της Κέρκυρας, ανακαλύπτοντας το παρελθόν, δημιουργώντας το μέλλον…

Την Τρίτη 19/2/2019 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Περπατώντας με την αειφορία στους Ναούς της Κέρκυρας», επισκεφθήκαμε με ένα τμήμα της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας το μοναστήρι του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης.

Ο πατέρας Μάριος μας ξενάγησε και μας μίλησε αναλυτικά για την ιστορία του μοναστηριού, που είναι ένα από τα παλαιότερα του νησιού. Χτίστηκε πιθανόν τον 13 αιώνα. Το Μάιο του 1367 εγκαταστάθηκε σ’ αυτό το τάγμα των μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου.

Στον ναό αυτό οι Κερκυραίοι προσέφεραν τα κλειδιά της πόλης της Κέρκυρας στον Ενετό ναύαρχο Giovanni Miani, παραδίδοντας την τύχη τους στα χέρια της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (20/5/1386). Λόγω της καταστροφής της Καθολικής Μητρόπολης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, το μοναστήρι μετατρέπεται σε καθεδρικό ναό για τους καθολικούς του νησιού.Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη. Έχει επιρροές από τη Βενετία με χαρακτηριστική αυτή του καμπαναριού που είναι σαν πύργος. Εκτός από τα αφιερώματα στον Άγιο Φραγκίσκο, υπάρχουν και αφιερώματα στη Θεοτόκο, στην Αγ.Βαρβάρα, στον Άγιο Αντώνιο της Πάντοβας και στον Άγιο Ρόκκο.

Κατόπιν πήγαμε στο παρεκκλήσι της Αγίας Άννα, της μητέρας της Παναγίας. Τέλος επισκεφθήκαμε τον ναό της Παναγίας του όρους Καρμήλου ή της Τενέδου όπως είναι πιο γνωστή. Ο ναός κτίστηκε μεταξύ 1678-1688 επί Λατίνου, επισκόπου Μάρκου Αντωνίου Μπαρμαρίγκου. Έχει τρούλο και πυργοειδές  κωδωνοστάσιο. Οφείλει τ’ όνομά της στους μοναχούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τένεδο, μετά την κατάληψη της από τους Τούρκους το 1657, και να έρθουν στην Κέρκυρα, μεταφέροντας και την θαυμάσια εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αφιερώματα στην Παναγία, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Ανδρέα. Επίσης στον τρούλο μπορούμε να δούμε τέσσερα γρανιτένια αγάλματα που εικονίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

Στο μοναστήρι τη Τενέδου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η δημόσια βιβλιοθήκη της Κέρκυρας (1800-1807), η πρώτη Ελληνική σχολή δημόσιας εκπαίδευσης (1805) με επιθεωρητή τον Ιωάννη Καποδίστρια και το πρώτο ελληνικό, τυπογραφείο, στο οποίο τυπώθηκε ο «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου!

 

 

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. παράθεση URI

© 2019 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων