Feed
Άρθρα
Σχόλια

Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται. Στη «μικρή μας πόλη», τα Γιάννενα, εκτός από την αστυφιλία, ένας ακόμα λόγος που συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού είναι ο επαναπατρισμός πολλών Ηπειρωτών μεταναστών. Οι οικογένειες των μεταναστών, κυρίως από τη Γερμανία, επιστρέφουν στον τόπο τους, πιστεύοντας πως τώρα πια υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν στην πατρίδα, ανάμεσα στους δικούς τους ανθρώπους.

Παράλληλα, τα Γιάννενα εξελίσσονται σ’ ένα περιφερειακό κέντρο, χάρη στην αύξηση των πανεπιστημιακών σχολών , την οργάνωση και λειτουργία του Γ.Π.Ν. Χατζηκώστα σε μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα. Επιπλέον, η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στα γυμνάσια. Προκύπτει λοιπόν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέων σχολείων.

Έτσι, στην αραιοκατοικημένη τότε περιοχή των Αγίων Αποστόλων, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης μας, χτίζεται ένα τεράστιο σχολικό συγκρότημα. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 24 αίθουσες διδασκαλίας, χημείο, κλειστό γυμναστήριο, γραφεία, βοηθητικούς χώρους και μεγάλη αυλή.

Το «3ο Μικτό Γυμνάσιο Ιωαννίνων» εγκαινιάζεται στις 2-11-1979 και λειτουργεί για πρώτη χρονιά το σχολικό έτος 1979-1980. Το έμψυχο υλικό του προέρχεται από τη διχοτόμηση του «2ου Γυμνασίου Θηλέων Ιωαννίνων». Διευθυντής του νέου σχολείου παραμένει ο διευθυντής του γυμνασίου θηλέων, κ. Μενέλαος Kικόπουλος, πλαισιωμένος από μία ομάδα άξιων καθηγητών του παραπάνω σχολείου. Επιπλέον, στο νέο σχολείο μεταφέρεται όλο το αρχειακό υλικό του παλιού.

Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου είναι αγόρια και κορίτσια που κατοικούν στην περιοχή που βρίσκεται το καινούριο κτίριο, ενώ στη Β’ και Γ’ τάξη συνεχίζουν να φοιτούν μαθήτριες από το μητρικό σχολείο. Λίγο αργότερα, ο όρος «μικτό» καταργείται από την επωνυμία του σχολείου, διότι όλα τα σχολεία της πόλης γίνονται πλέον μικτά.

Το 3ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων πολύ γρήγορα αποκτά κύρος και τη φήμη ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης, στοιχεία που εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Το σχολείο, λόγω έλλειψης κτιριακών εγκαταστάσεων, λειτουργεί για αρκετά χρόνια πρωί – απόγευμα εναλλάξ με το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων.

Στο 3ο Γυμνάσιο λειτούργησαν τμήματα «αθλητικής διευκόλυνσης». Αργότερα, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μαθητών δημιουργήθηκε το 9ο Γυμνάσιο, στο οποίο προσαρτήθηκαν αυτά τα τμήματα, λόγω της γειτνίασής του με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας. Στη συνέχεια, ιδρύθηκε και συστεγάστηκε στον ίδιο χώρο το 10ο Γυμνάσιο.

Το 3ο Γυμνάσιο, 40 χρόνια μετά, εξακολουθεί να λειτουργεί στο αρχικό κτίριο του σχολικού συγκροτήματος, ανανεωμένο και ανοιχτό στην κοινωνία και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Με όπλα τις Νέες Τεχνολογίες, τις ευαισθησίες μας για το περιβάλλον και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και με πολλή διάθεση για δημιουργία εξακολουθούμε να μεταδίδουμε στη νέα γενιά ό,τι καλύτερο μπορούμε σε γνώσεις, εμπειρίες, αξίες, ιδανικά και αγάπη.

Και συνεχίζουμε το δρόμο, χωρίς να ξεχνάμε το χθες, έχοντας όμως το βλέμμα μας στραμμένο πάντα στο αύριο!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων