preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Μαΐ 17 16

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα «παιχνίδι», το «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»). Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές  σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις «δοκιμασίες».

Απευθύνεται κυρίως σε εφήβους αλλά και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επειδή πολλοί μαθητές και μαθήτριες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καλό είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορεί να  προκύψουν και να συζητήσετε για το θέμα αυτό με τα παιδιά σας. Διαβάστε με προσοχή την ακόλουθη ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερωθείτε και από τις ηλεκτρονικές πηγές για την επικινδυνότητα του παιχνιδιού.

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες, και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»). Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax). Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη  ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, γι’ αυτό ας ενημερωθούμε για το  Γονικός έλεγχος (Parental Control). Είναι ένα πολύτιμο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο δίνει στους γονείς την δυνατότητα να περιορίζουν την πλοήγηση του παιδιού στο ίντερνετ, προστατεύοντάς το -όσο είναι δυνατόν- από ιστοσελίδες κακόβουλου περιεχομένου.

Οι δυνατότητες των προγραμμάτων γονικού ελέγχου ποικίλλουν. Δεν αφορούν μόνο την πλοήγηση στο internet, αλλά μπορούν να προσφέρουν, ανάλογα με το προϊόν, και μία μεγάλη γκάμα από δυνατότητες περιορισμού και ελέγχου του παιδιού.

Με εκτίμηση

Ευγενία Λουμπαρδιά

Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας

 

Πηγή:
Νέα προειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» – Κινδυνεύουν οι έφηβοι | iefimerida.gr

http://www.iefimerida.gr/news/335368/nea-proeidopoiisi-tis-elas-gia-epikindyno-diadiktyako-paihnidi-mple-falaina-kindyneyoyn#ixzz4gBGq7mMd

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων