preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Μάι 13 20

Ηπατίτιδα Α

Μύθοι Αλήθειες
Η ηπατίτιδα Α είναι ήπια νόσος χωρίς συνέπειες και ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Γενικά είναι πολύ πιο ήπια από τις άλλες μορφές ηπατίτιδας και δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ηπατικό κώμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή άλλες χρόνιες ηπατοπάθειες. Οι θάνατοι είναι σπάνιοι (0.3%).
Η ηπατίτιδα Α είναι βαρύτερη στα παιδιά. Όχι. Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει τη βαρύτητα της νόσου είναι η ηλικία. Όσο αυξάνει η ηλικία τόσο αυξάνει η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, νοσηρότητας και θνητότητας.

 

Η ηπατίτιδα Α υποτροπιάζει. Κατά  τεκμήριο όχι. Η νόσηση οδηγεί σε μακρόχρονη ανοσία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε μεγάλη ηλικία μπορεί σε ορισμένα άτομα που έχουν χάσει τα αντισώματα να συμβεί επαναλοίμωξη, αλλά αυτή δεν σχετίζεται με κλινική νόσηση παρά με μεγάλη αύξηση των IgG αντισωμάτων.
Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με τη μετάγγιση αίματος. Η μετάδοση της λοίμωξης γίνεται με την εντεροστοματική οδό. Ο ιός βρίσκεται στα κόπρανα και απαιτείται να έρθει σε επαφή με το στόμα. Η επαφή αυτή δεν είναι αναγκαστικά άμεση. Μπορεί να είναι έμμεση.

 

Η ηπατίτιδα Α  δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική οδό Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όχι. Ωστόσο, επειδή ο ιός υπάρχει στα κόπρανα, άνδρες που έχουν σχέση με άνδρες είναι δυνατόν να προσβληθούν από ηπατίτιδα A μέσω διαφόρων τρόπων επαφής (άμεσης ή έμμεσης), με όλες τις συνέπειες της νόσου.

 

Οι πάσχοντες από ηπατίτιδα δεν χρειάζονται απομόνωση Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα, αλλά απαιτούνται μέτρα προσωπικής υγιεινής και αποφυγής εντεροστοματικής μετάδοσης. Άτομα που διαχειρίζονται τρόφιμα, άτομα που εργάζονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε σχολεία και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας απομακρύνονται.

 

Όταν υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας Α στο σχολείο, πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του και να απολυμανθεί όλος ο χώρος. Όχι. Με δεδομένο ότι η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως τις δυο προηγούμενες των συμπτωμάτων εβδομάδες, απαιτείται απλώς απομάκρυνση του μαθητή που έχει ίκτερο και καλή καθαριότητα τυχόν μολυσμένων επιφανειών. Ευνόητη είναι η οδηγία για καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας, καθώς και πριν το φαγητό.

 

Δεν απαγορεύεται  η χρήση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ σε ασθενείς με ηπατίτιδα Α.

 

Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται. Είναι δυνητικά τοξικό για το ήπαρ.
Η ηπατίτιδα Α απαιτεί ειδική δίαιτα και κλινοστατισμό. Δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη δίαιτα, αλλά επαρκής και ισορροπημένη διαιτητική αντιμετώπιση. Ο κλινοστατισμός ίσως έχει κάποια έννοια στην οξεία φάση της νόσου.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την τακτική αυτή. H σωστή διατροφή και η ελαφρά άσκηση βοηθούν συνολικά τον ασθενή αλλά και ειδικότερα διατηρούν πιο υγιές το ήπαρ.

 

Άτομα που ήδη έχουν ηπατοπάθεια οποιασδήποτε αιτιολογίας δεν έχουν ένδειξη εμβολιασμού. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό με ποσοστά που εγγίζουν το 100%. Τα άτομα με ηπατοπάθεια μπορεί να έχουν μικρότερη αντισωματική απάντηση, όμως χρειάζονται το εμβόλιο διότι κινδυνεύουν,  αν νοσήσουν από ηπατίτιδα Α.

 

Βιβλιογραφία

  1. J Viral Hepat 2000;7 Suppl 1:1-3
  2. Med J Aust 2001;174:338. 694-7617806
  3. Am J Gastroenterol 2008;103:138
  4. MMWR Recomm Rep 2009;58:1-166
  5. J Travel Med 2009;16:233,  344
  6. Vaccine 2010;28:6653
  7. Cochrane Database Syst Rev. Jul 11, 2012;7:CD009051
  8. Redbook 2012
  9. www.CDC.gov
  10. www.who.int
  11. www.e-medicine.com

Ι. Θ. Καβαλιώτης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

ΣΣ. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο [Απρίλιος 2013] του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση