preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Φεβ 13 15

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ


Μύθοι Αλήθειες
Τα αίτια των ιογενών γαστρεντερίτιδων είναι συνήθως οι Εντεροϊοί Διάφοροι ιοί μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Οι συχνότεροι όμως είναι οι Rota-ιοί (κυρίως ομάδας Α), οι Noro-ιοί, οι Adeno-ιοί (κυρίως ορότυποι 40, 41) και οι Astro-ιοί


Συχνότερες γαστρεντερίτιδες είναι      οι βακτηριακές και παρασιτικές


Συχνότερες είναι οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες
Οι ενήλικες νοσούν συχνότερα με ιογενείς γαστρεντερίτιδες Όλες οι ηλικίες μπορεί να νοσήσουν με ιογενή γαστρεντερίτιδα, ορισμένοι ιοί όμως προσβάλλουν ειδικές ηλικιακές ομάδες. Οι Rota-ιοί προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα σε παιδιά < 5 ετών, οι Adeno και Astro-ιοί σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Οι Noro-ιοί σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα με μορφή επιδημιών.


Οι ασθενείς με ιογενή γαστρεντερίτιδα εμφανίζουν μόνο διάρροια


Οι ασθενείς εμφανίζουν διάρροια, που όμως συνήθως συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος, εμέτους και πυρετό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1-2 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν συνήθως λίγες ημέρες.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι       μία νόσος σοβαρή για την υγεία Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι σοβαρή νόσος. Δεν απαιτείται θεραπεία, ούτε νοσηλεία. Συνήθως αυτοϊάται. Ηλικιωμένοι όμως, παιδιά και ορισμένοι ανοσοκατασταλμένοι κινδυνεύουν από αφυδάτωση, που είναι η συχνότερη επιπλοκή.


Δεν είναι μεταδοτική νόσος


Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική νόσος. Μεταδίδεται απευθείας από ασθενή με γαστρεντερίτιδα, μέσω της εντερο-στοματικής οδού. Επίσης, μεταδίδεται με μολυσμένο φαγητό και νερό.


Συχνότερα εμφανίζονται το καλοκαίρι και συνήθως σε ορισμένες θερμές χώρες



Η ιογενής γαστρεντερίτιδα έχει παγκόσμια εξάπλωση. Κάθε ιός όμως έχει δική του εποχιακή κατανομή. Στις εύκρατες χώρες, τους χειμερινούς μήνες είναι συχνότερα τα κρούσματα από Rota και Astro-ιούς, ενώ οι λοιμώξεις από Adeno-ιούς συμβαίνουν όλο το χρόνο. Οι γαστρεντερίτιδες από Noro-ιούς δεν έχουν εποχιακή κατανομή.


Η διάγνωση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας γίνεται από τον κλινικό ιατρό Η υποψία της γαστρεντερίτιδας τίθεται από τον κλινικό ιατρό. Η επιβεβαίωση όμως της ιογενούς αιτιολογίας πραγματοποιείται από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, με άμεσες μεθόδους ανίχνευσης του ιού στα κόπρανα των ασθενών.


Πρόληψη δεν απαιτείται Κύριοι παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της γαστρεντερίτιδας αποτελούν η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και η απολύμανση των μολυσμένων επιφανειών.Για την πρόληψη των λοιμώξεων από Rota-ιούς σε μικρά παιδιά διατίθεται εμβόλιο.

Βιβλιογραφία:

  1. Infections in pediatrics : old and new diseases. Posfay-Barbe KM. Swiss Med Wkly. 2012 Jul 30 ; 142 : w13654
  2. Gastroenteritis in childhood : a retrospective study of 650 hospitalized pediatric patients. Wiegering V, Kaiser J, Tappe D, Weissbrich B, Morbach H, Girschick HJ. Int J Infect Dis. 2011 Jun ; 15 (6) : e 401-7.
  3. Viral gastroenteritis in adults. Eckardt AJ, Baumgart DC. Recent Pat Antiinfect Drug Discov. 2011 Jan ; 6 (1) : 54-63
  4. Viral gastroenteritis in children. Dennehy PH. Pediatr Infect Dis J. 2011 Jan ; 30 (1) : 63-4.
  5. Viral infections : new and emerging. Khan MA, Bass DM. Curr Opin Gastroenterol. 2010 Jan ; 26 (1) : 26-30.
  6. Viruses causing childhood diarrhoea in the developing world. Ramani S, Kang G. Curr Opin Infect Dis. 2009 Oct ; 22 (5) : 477-82.

Σ. Λεβειδιώτου-Στεφάνου, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων

ΣΣ. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο [Ιανουάριος 2013] του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση