preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Σεπ 12 18

>

ΓΛΥΦΑΔΑ

Η ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου κατά μήκος της νοτιοδυτικής επέκτασης της Αθήνας και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων και η οικοδόμηση πολυάριθμων ξενοδοχείων (όπως η αλυσίδα των ΞΕΝΙΑ) στις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της επικράτειας, απέδειξαν ότι η κουλτούρα της παραθαλάσσιας άθλησης άγγιζε μεγάλο μέρος  του αστικού πληθυσμού, σε αναζήτηση αναψυχής και ελεύθερου χρόνου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα παραθαλάσσια θέρετρα και οι οργανωμένες ακτές προτείνουν, μέσα από λεπτούς σχεδιαστικούς χειρισμούς, νέα τεχνητά/φυσικά τοπία, νέα κτισμένα, διατεταγμένα, πολυ-χρηστικά περιβάλλοντα με αποδυτήρια, ντους, εστιατόρια, μπαρ, καμπάνες, κ.λ.π. Τα θέρετρα και οι ακτές ελκύουν μεγάλους αριθμούς κόσμου -τουρίστες ή αστικούς κατοίκους σε αναζήτηση του καθημερινού ή εβδομαδιαίου “μπάνιου”- ορίζοντας μια ριζική μετατόπιση στη χρήση των ακτών και μετασχηματίζοντάς τες σε νέους δημόσιους χώρους μιας αναπτυσσόμενης μαζικής κουλτούρας.
Γλυφάδα. Το τουριστικό συγκρότημα στη Γλυφάδα (αρχ. Π. Βασιλειάδης, Ε. Βουρέκας, Π. Σακελλάριος, συνερ. αρχ. Α. Γεωργιάδης, Κ. Δεκαβάλλας, 1957-59) αποτελεί πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας και σχεδιάστηκε στη θέση παλαιότερων εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν στη διάρκεια της Κατοχής. Τα έργα υποδομής (διαμόρφωση ακτής, δίκτυα αποστράγγισης και αποχέτευσης, λιμενοβραχίονες) προστατεύουν την άμμο από τα θαλάσσια ρεύματα και προετοιμάζουν την παραθαλάσσια αρχιτεκτονική των επιμέρους κατασκευών. Το συγκρότημα, σχεδιασμένο για τη διαμονή 200 ατόμων και την ψυχαγωγία 5.000  ημερησίως, περιλαμβάνει αποδυτήρια, εστιατόριο/κέντρο διασκέδασης, καφετέρια/σνακ- μπαρ, και 100 περίπτερα  διαμονής (καμπάνες). Τα αποδυτήρια κατανέμονται σε τρεις ομάδες 70 μονάδων, ενώ ανάμεσά τους οργανώνονται ανοικτοί χώροι άθλησης. Τα περίπτερα  διαμονής (υπνοδωμάτιο, αίθριο, λουτρό, μικρή κουζίνα) οργανώνονται σε ομάδες 5 ή 6 μονάδων, που διασπείρονται στο τοπίο, προσφέροντας την απαραίτητη απομόνωση και αίσθηση οικειότητας. Το σνακ μπαρ εγκαθίστανται στο κέντρο της ακτής, ενώ το εστιατόριο- χορευτικό κέντρο στην άκρη, προς την Αθήνα, επιτρέποντας και μια ανεξάρτητη χρήση. Κατασκευαστικά, το συγκρότημα αφορά στην πρόσμειξη νέων και παραδοσιακών υλικών (ελαφριές κατασκευές από ξύλο, τοίχοι από πλάκες μαρμάρου στα αποδυτήρια και από μαρμαρόπετρα στα περίπτερα και στο εστιατόριο- χορευτικό κέντρο, δάπεδα από βότσαλο θαλάσσης και μέρμαρο) σ’ ένα ενιαίο περιβαλλοντικό σύνολο.

[ΣΣ. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουλίου 2001 και ήταν αφιερωμένο στα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΠΑΝΙΑ. Αποτελεί απόσπασμα του άρθρου “Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη…” που συνέγραψαν οι αρχιτέκτονες Γιάννης Αισώπου και Γιώργος Σημαιοφορίδης]

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση