preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Ιούλ 12 09

>

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΟΧΙΑ φωτό: Ηλίας Στραχίνης

Παρόλο που τα περισσότερα φίδια στην χώρα μας είναι ακίνδυνα οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω άγνοιας, πανικοβάλλονται στη θέα οποιουδήποτε φιδιού και νοιώθουν ότι απειλείται η ζωή τους. Το αποτέλεσμα συνήθως ένα άδικα σκοτωμένο ζώο. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πως μπορεί κάποιος να αποτρέψει όσο το δυνατόν την είσοδο φιδιών στην ιδιοκτησία του και να μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες μιας τέτοιας συνάντησης στο χώρο αυτό.

Τεχνικές και μέθοδοι που ΔΕΝ έχουν  αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών ή είναι επικίνδυνες στον άνθρωπο και το περιβάλλον
Ilias Strachinis © herpetofauna.gr αστρίτης berus
ΑΣΤΡΙΤΗΣ φωτό: Ηλίας Στραχίνης
Θειάφι: Ενοχλητικό στην οσμή για τον άνθρωπο αλλά και αρκετά τοξικό, χωρίς κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών.
Σκόρδο ή κρεμμύδι: Κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών.
Πετρέλαιο ή βενζίνη: Τοξικά για τον άνθρωπο, καταστρεπτικά για το περιβάλλον, κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση.
Ναφθαλίνη: Επικίνδυνο υλικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και τ αναπνευστικό, βλάβες στο συκώτι, τους νεφρούς, το αίμα και το νεφρικό σύστημα, ακόμα και καρκίνο. Δεν έχει  αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση.
Απωθητικά εμπορίου: Σχεδόν όλα τους είναι βασισμένα στη ναφθαλίνη, το θειάφι ή άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες, έχουν αμφίβολη σύσταση και κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών. Μάλιστα έχουν βρεθεί φίδια σε κατοικίες περιτριγυρισμένες από απωθητικά εμπορίου βασισμένα στη ναφθαλίνη που υπόσχονταν απώθηση. 

Υπάρχει ασφαλής τρόπος απώθησης φιδιών;
Ilias Strachinis © 2009 herpetofauna.gr
ΣΠΙΤΟΦΙΔΟ φωτό: Ηλίας Στραχίνης
Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κάποια ασφαλής μέθοδος απώθησης των φιδιών από μια περιοχή, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε αντίστροφα. Αντί να ψάχνουμε τι τα απωθεί να βρούμε τι είναι αυτό που τα προσελκύει και να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε.
Η καθημερινή ζωή των φιδιών είναι πολύ απλή και χωρίζεται κυρίως σε τέσσερα στάδια: θερμορύθμιση, αναζήτηση τροφής, ξεκούραση και αναπαραγωγή. Κατά 90% οι λόγοι για τους οποίους ένα φίδι θα επισκεφτεί το το σπίτι μας είναι γιατί εκεί υπάρχει τροφή ή και κρυψώνες για να ξεκουραστεί. Η πρόληψη λοιπόν είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα φίδια από το να επιλέξουν την οικία μας για “επίσκεψη”.

Τροφή
Ilias Strachinis © herpetofauna.gr fallax αγιοφιδο
ΑΓΙΟΦΙΔΟ φωτό: Ηλίας Στραχίνης
Κρατάμε μακρυά από το σπίτι μας, όσο το δυνατόν, τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους, κτλ) και αρθρόποδα (γρύλους, ακρίδες, κ.ά), τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια και η παρουσία τους θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. 
 • Περιορίζουμε τις εκτεθειμένες πηγές τροφής και νερού που μπορεί να έλξουν τρωκτικά και μεγάλα έντομα
 • Απαλλάσσουμε την ιδιοκτησία μας από σορούς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κρυψώνες για τρωκτικά και έντομα και κλείνουμε όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες.
 • Αποφεύγουμε να φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και φυτά στον κήπο μας τα οποία μπορούν να γίνουν ελκυστικά για τρωκτικά και αρθρόποδα.
 • Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε απωθητικά τρωκτικών και εντόμων εάν βρούμε κάποια οικολογικά, μη-τοξικά, που δεν προκαλούν βλάβες σε εμάς ή στο περιβάλλον και βασίζονται σε φυσικά προϊόντα.


Κρυψώνες – Ελκυστικό περιβάλλον
Ilias Strachinis © herpetofauna.gr
ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΟΧΙΑ φωτό: Ηλίας Στραχίνης
Τα φίδια αναζητούν πάντα ένα δροσερό, σκοτεινό και ασφαλές μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν, ειδικά αφού τραφούν.
 • Απαλλάσσουμε τον κήπο μας από μεγάλες πέτρες, σορούς ξύλων ή οποιωνδήποτε αντικειμένων δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.
 •  Κόβουμε – κουρεύουμε τα ψηλά χόρτα.
 • Κλαδεύουμε τις βάσεις των πυκνών θάμνων έως και 60cm πάνω από το έδαφος δημιουργώντας κενό από κάτω ή αποφεύγουμε τους πυκνούς θάμνους και την πυκνή βλάστηση γενικά.
 • Φράσσουμε καλά τις σχισμές των εισόδων του σπιτιού, της αποθήκης ή του υπογείου, έτσι ώστε να κλείνουν ερμητικά οι πόρτες και τα ανοίγματα.
 • Φράσσουμε όλες τις εξωτερικές τρύπες και σχισμές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινό καταφύγιο από τα φίδια.
 • Αποφεύγουμε να δημιουργούμε ένα υγρό και δροσερό περιβάλλον την καλοκαιρινή περίοδο, όταν αυτό είναι προσβάσιμο από τα φίδια (π.χ. εξωτερικές λιμνούλες, μονίμως βρεγμένο γκαζόν, κτλ).
 • Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές.

ΣΑΪΤΑ φωτό: Ηλίας Στραχίνης
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές δημιουργούμε ένα περιβάλλον αρκετά αφιλόξενο για τα φίδια, κάτι που τα κάνει να το απορρίψουν και να επιλέξουν κάποια άλλη περιοχή πιο βολική στον τρόπο ζωής τους και τις ανάγκες τους. Οι πιθανότητες να βρεθεί ένα φίδι σε περιβάλλον με αυτές τις συνθήκες γίνονται πλέον ελάχιστες.

Τι κάνουμε εάν εντοπίσουμε ένα φίδι στην κατοικία μας;
Ilias Strachinis © 2009 herpetofauna.gr
ΛΑΦΙΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ  φωτό: Ηλίας Στραχίνης
Εάν δεν είμαστε ικανοί να αναγνωρίσουμε το φίδι και να ξέρουμε εάν είναι δηλητηριώδες ή όχι, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να καλέσουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία. Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα αρμόδια υπηρεσία για τέτοια περιστατικά, όμως η Πυροσβεστική υπηρεσία ενδέχεται να συνεργάζεται με κάποιους ειδικούς οι οποίοι θα έρθουν εθελοντικά να απομακρύνουν το φίδι από το σπίτι σας, ή να στείλει προσωπικό για να βοηθήσει την κατάσταση όπως μπορεί.
Δεντρογαλια Δενδρογαλια
ΔΕΝΔΡΟΓΑΛΙΑ φωτό: Ηλίας Στραχίνης
 Καθώς περιμένουμε να έρθει ο ειδικός ή το προσωπικό της Π.Υ. αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το φίδι από απόσταση 3 μέτρων τουλάχιστον, έτσι ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται. Επίσης μπορούμε να πετάξουμε επάνω του μία κουβέρτα γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσει ασφάλεια από κάτω και να παραμείνει εκεί μέχρι να φτάσουν οι ειδικοί, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να τρυπώσει σε κάποιο δύσκολο και μη προσβάσιμο σημείο του σπιτιού.
  Την καλύτερη λύση την δίνει πάντα ένας ειδικός στα ερπετά, ο οποίος θα συλλέξει και θα απελευθερώσει το φίδι μακρυά από κατοικήσιμες περιοχές σε κατάλληλο ενδιαίτημα και αυτή είναι και η προτεινόμενη λύση από μεριάς μας.
Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να σκοτώσετε το φίδι, καθώς είναι πολύ πιθανό να γίνει επιθετικό και να σας δαγκώσει στην προσπάθειά του να αμυνθεί και να σωθεί. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των δηλητηριωδών δηγμάτων είναι αποτέλεσμα περιστατικών όπου κάποιος προσπάθησε να σκοτώσει το φίδι.
Σύνταξη κειμένου: Ηλίας Στραχίνης, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ερπετοπανίδας (http://www.herpetofauna.gr)
ΣΗΜ: Το άρθρο αυτό γράφτηκε κυρίως για τους ανθρώπους που λόγω φοβίας στα φίδια χάνουν την ψυχραιμία τους και σοκάρονται ασχέτως της πραγματικής επικινδυνότητας, αλλά και για όσους έχουν συχνές εμφανίσεις φιδιών της οικογένειας των Εχιδνιδών (Οχιές) στην κατοικία τους και ανησυχούν. Σε καμία περίπτωση ο αναγνώστης δεν πρέπει να νιώσει ότι κινδυνεύει εάν δεν ακολουθήσει τις συμβουλές του άρθρου αυτού και να πανικοβληθεί.

2 σχόλια to “>ΦΙΔΙΑ”

 1. Ανώνυμος Έγραψε:

  >Πολλά φίδια, μας αγριέψατε… Το μόνο που απουσιάζει είναι ένα μαύρο φίδι!Πέρα από την πλάκα είναι ενδιαφέρουσα η αναφορά.

 2. Ανώνυμος Έγραψε:

  >Καλομελέτησες κι έρχεται…

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση