preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Νοέ 11 29

>

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Υπάρχουν πέντε προτεινόμενοι προορισμοί για την τριήμερη εκδρομή της Γ’ τάξης. Πρόκειται για τις περιοχές Ερμιόνη-Σπέτσες, Καλαμάτα, Βόλος, Καρπενήσι και Κατερίνη. Καινοτομώντας το 15μελές  θέτει τους πέντε προορισμούς προς ψήφιση, μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου, για να ανακαλύψει την δημοτικότητά τους. 
Τα αξιοθέατα των πέντε προορισμών που περιγράφονται στην συνέχεια πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επιλογή. Αναγκαίο είναι να συνυπολογιστούν και άλλα δεδομένα. Η εκδρομή πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο που ο καιρός είναι απρόβλεπτος και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σε κάποια από τα μέρη να είναι άστατος. Η μεγάλη απόσταση αυξάνει τις ώρες στην μετακίνηση και περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο, ενώ μεγαλώνει το κόστος της εκδρομής.
Η ψηφοφορία διεξάγεται στην δεξιά στήλη και η χρονική διάρκεια της είναι μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ- ΣΠΕΤΣΕΣ

Το Πορτοχέλι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Αργολίδας. Βρίσκεται στα νότια του νομού, σε απόσταση 190 χιλιόμετρα από την Αθήνα, χτισμένο σε φυσικό λιμάνι δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας των Αλιέων. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Σε απόσταση 1,5 μιλίου βρίσκονται οι Σπέτσες που τις προσεγγίζεις με πλοιάρια σε 10’.

Οι Σπέτσες σαν οικισμός αποτελούν ζωντανό μνημείο. Τα σπίτια (αρχοντικά ή απλά) με τις αυλές, τα σοκάκια, οι πλατείες με τα φημισμένα βοτσαλωτά, οι γραφικές εκκλησίες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στο νησί απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και μόνον τα γραφικά αμαξάκια μεταφέρουν τους επισκέπτες στα περισσότερα σημεία της πόλης.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα αρχοντικά του Χατζηγιάννη Μέξη, της Μπουμπουλίνας, του Σωτηρίου Ανάργυρου, το Δημαρχείο, την πλατεία Ποσειδωνίου, την Αναργύρειο – Κοριαλένειο Σχολή, την Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, τη σπηλιά του Μπεκίρη. Πέρα από το μουσείο Σπετσών που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη υπάρχει και μουσείο της Μπουμπουλίνας. 

 Tο μουσείο Σπετσών: στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, ενός από τους ισχυρούς άρχοντες του νησιού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Το διώροφο αρχοντικό κτίστηκε τα έτη 1 795 – 1798. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται κεραμικά της πρωτοελλαδικής (3 η χιλιετία π.Χ.) και μεταγενέστερων περιόδων, γλυπτά και νομίσματα ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, μεταβυζαντινές εικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες, έργα ξυλογλυπτικής και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς και κειμήλια του Αγώνα: η σημαία της Επανάστασης, τα οστά της Μπουμπουλίνας, όπλα και προσωπογραφίες σπετσιωτών αγωνιστών, πίνακες πλοίων και ακρόπρωρα, ιστορικά έγγραφα κ.ά. 
Το αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου: είναι διώροφο, λιθόκτιστο κτήριο, με νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία, που οικοδομήθηκε το 1903 – 1904 ως κατοικία του Σ. Ανάργυρου, εθνικού ευεργέτη και ευεργέτη των Σπετσών. Οι ιστορικές κατοικίες και τα αρχοντικά της πόλης (του Μπόταση κ.ά.), δείγματα της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του νησιού. Το επιβλητικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που κτίστηκε το 1914 από τον Σ. Ανάργυρο. Ο ναός του Αγ. Νικολάου, άλλοτε μοναστήρι και σήμερα μητροπολιτικός ναός των Σπετσών. Ο ναΐσκος της Παναγίας της Αρμάτας κοντά στο φάρο:κτίστηκε από την οικογένεια Ι. Κούτση σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών (8 Σεπτεμβρίου 1822). Ο ναός της Αγ. Τριάδας (του 1793) στο υψηλότερο σημείο του οικισμού. Η μονή των Αγ. Πάντων στη νοτιοανατολική άκρη της πόλης.

Παραδοσιακά προϊόντα: τα φημισμένα αμυγδαλωτά και διακοσμητικά κεραμικά.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η Κατερίνη είναι πρωτεύουσα του νομού Πιερίας. Βρίσκεται στο πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο, σε υψόμετρο 14-45 μ. Απέχει 440 χλμ. από την Αθήνα.

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Κατερίνη είναι πολύ κοντά στη θάλασσα (6 χλμ.), στον Όλυμπο και σε αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η αρχαία πόλη του Δίου (5ος αιώνας π.Χ., 17 χλμ. μακριά) και στο βενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Το Ποντιακό Μουσείο , όπου εκτίθενται κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
Παραδοσιακά προϊόντα: γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κομπόστες, ακτινίδια, κρασί και τσίπουρο.

ΒΟΛΟΣ

Ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στην θέση της αρχαίας Ιωλκού στους πρόποδες του Πηλίου. Είναι επίσης μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Απέχει από την Αθήνα 324 χιλόμετρα.

Αξιοθέατα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου φυλάσσονται μερικά εξαιρετικά προϊστορικά ευρήματα από την περιοχή.
Το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο», με συχνές θεματικές εκθέσεις και μόνιμη συλλογή.
Ο Ναός της Αγίας Τριάδας, κοντά στο Νοσοκομείο Βόλου, με τις μοναδικές αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γουναρόπουλος.
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας στο συγκρότημα Τσαλαπατά το οποίο περιλαμβάνει 20 χειροτεχνικά εργαστήρια, εκθετήρια και μικρά εμπορικά καταστήματα για παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής,χώρους εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα video-wall και κινηματογράφο καθώς και χώρους αναψυχής (καφέ, εστιατόριο, ουζερί).

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου με αγιογραφίες του Αγήνορα Αστεριάδη.
Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, στην γωνία των δρόμων Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, όπου έζησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια.
Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38 και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα, τη βιβλιοθήκη του που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δε σώζονται σήμερα.
Το εντομολογικό μουσείο στο Βόλο, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδόπτερων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές.
Tο τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας Η Θεσσαλία, αδιάλειπτη έκδοση από το 1898 – δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό τυπογραφικό μουσείο. Σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου φιλοξενούνται εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και εκατό χρόνια τεχνολογίας.

Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, καταλαμβάνει την ευρύχωρη περιοχή στα νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294 π.Χ. και για κάποιο διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους.
Τo Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας.
Ο Ναός Γέννησης της Θεοτόκου (Παναγία Τρύπα Γορίτσα)είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή που είναι μέσα σε σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης
Το πάρκο του Αναύρου, απέναντι από το Μουσείο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνας γλυπτικής.Το 1988 έγινε στην πόλη συμπόσιο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών-γλυπτών. Οι παρευρισκόμενοι δώρισαν στην πόλη όσα έργα δημιούργησαν τη χρονική περίοδο του συμποσίου, τα οποία και κοσμούν το πάρκο.

Παραδοσιακά προϊόντα: Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες που φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα, κάστανα, φιρίκια (μήλα) και τσίπουρο
ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι, είναι πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 242 χιλιόμετρα από την Αθήνα

Αξιοθέατα
Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το σύμβολο της πόλης, είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία (μέσα 11ου-12ος αι.) με μερικές τοιχογραφίες του 14ου αι. Το φράγκικο Κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Το πάρκο σιδηροδρόμων βρίσκεται στα νότια του κέντρου της πόλης και είναι υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τα οποία χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. 

Το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας της πόλης στεγάζει εκθέματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές. Στην πόλη λειτουργούν η Δημοτική Πινακοθήκη και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με περίπου 500 εκθέματα. Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης λειτουργεί από το 1933 και σήμερα διαθέτει πάνω από 90.000 τόμους βιβλίων, 60.000 τεύχη περιοδικών καθώς και αρχείο 100.000 φύλλων μεσσηνιακών εφημερίδων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος (εγκαινιάστηκε το 1873), ο οποίος είναι και ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Στην Ιερά Μονή Καλογραιών εκτίθενται διάφορα μεταξωτά υφαντά και τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια, καθώς και οι αργαλειούς με τους οποίους υφαίνονταν.

Παραδοσιακά προϊόντα: μεταξωτά μαντήλια, ελιές (Καλαμών), λάδι, παστέλι μαλακό ή τραγανό, ξερά σύκα και τοπικά κρασιά.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού σε υψόμετρο 960 μέτρα. Απέχει 294 χλμ από την Αθήνα

Αξιοθέατα
Το Καρπενήσι, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Καρπενησίου» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας βρίσκεται σε απόσταση 31χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου και 53χλμ. από το Αγρίνιο και οφείλει το όνομά της στη θαυματουργό Εικόνα της “Κυράς της Ρούμελης ” της Παναγίας Προυσιώτισσας. Η Μονή είναι χτισμένη σε μια δυσπρόσιτη περιοχή,  στις απολήξεις των μεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδώνας. Είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι σφηνωμένο ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους σε ένα άγριο και επιβλητικό αλλά και πανέμορφο τοπίο. Στο μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά εκθέματα, όπως βιβλία του 15ου και 16ου αιώνα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που μπορεί να ήταν του Καραϊσκάκη, καθώς και πολλά άμφια.

Μουσείο Βίνιανης. Στις 10 Mαρτίου του 1944 στο σχολικό κτίριο του χωριού Παλιά Βίνιανη συγκροτήθηκε η «Kυβέρνηση του Bουνού», η πρώτη Kυβέρνηση της Eλεύθερης Eλλάδας.

Aπό τότε χαρακτηρίστηκε μουσειακό μνημείο όπου υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό καθώς και έντυπο υλικό της εποχής, που αναφέρεται στους αγώνες και στην Πρωτεύουσα της Eλέυθερης Eλλάδας, Bίνιανη. Απέχει 38χλμ από το Καρπενήσι.
Παραδοσιακά προϊόντα: Τα εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα κιλίμια και υφαντά, ταγάρια και άλλα είδη λαϊκής τέχνης. Τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού ιδιαίτερα το κάστανο. Το γιδοτύρι τσαλαφούτι (κατίκι) και η φέτα. Τα λουκάνικα και το φημισμένο προσούτο του Προυσού! 

3 Σχόλια to “>ΤΡΙΗΜΕΡΗ Γ’ ΤΑΞΗΣ”

  1. Ανώνυμος Έγραψε:

    >ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΙΣ :Ρ

  2. Ανώνυμος Έγραψε:

    >Μου αρεσει κατι απο ολους τους προορισμους:α)Καλαματα, weeds!!!!!!β)Καρπενησι, στροφες Sγ)Βολος, παραλιακος δρομος/ Πανεπηστημιοδ)Κατερινη, Ολυμπος, Πανω καταφυγιο, περιπου 1900 μετρα υψόμετροε)Σπετσες, βολτα στην παραλια ολη μερα

  3. Ανώνυμος Έγραψε:

    >ti to kalo exoun oi strofes? oi misoi tha vgoun san zontanoi-nekroi apo to poulman

Αφήστε μια απάντηση

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων