preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Απρ 11 20

>

Συμβουλές  για  αγορά παιχνιδιών εν όψει Πάσχα
Κούκλα με επικίδυνες γόβες στιλέτο

Την προσοχή των καταναλωτών για την αγορά παιχνιδιών, εν όψει του Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και το κέντρο ασφαλούς Διαδικτύου, καθώς όπως επισημαίνουν ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παιδιών από ακατάλληλα και επικίνδυνα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Έτσι, λοιπόν:

  • Τα παιχνίδια θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως την ειδική σήμανση CE, σήμα πιστοποίησης τήρησης των προδιαγραφών της ΕΕ.
  • Πρέπει να απαγορεύεται η αγορά παιχνιδιών από πλανόδιους πωλητές ή από καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας.
  • Είναι άκρως επικίνδυνη η αγορά παιχνιδιών που δεν απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού με υπαιτιότητα του καταναλωτή.  

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηριστεί με το σύστημα  PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information).
Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του είναι, να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

  • Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD, ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
  • Τον χαρακτηρισμό του περιεχομένου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός:
Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις, σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών.
Ειδικότερα, δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση