preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Μαρ 10 02

>

ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Οι Σύλλογοι Γονέων, οι Διευθυντές των Σχολείων και όλη η Σχολική Κοινότητα χρόνια αγωνίζονται για να ληφθούν μέτρα και να γίνουν έργα ασφαλούς διέλευσης, προβάλλοντας την ανάγκη για την κατασκευή αερογέφυρας στην οδό Κύπρου στο ύψος του Σχολείου, την τοποθέτηση φωτεινής σήμανσης Κύπρου και Αγ. Νεκταρίου, την διάθεση τροχονόμου τις ώρες αιχμής κλπ. Την χρονιά που πέρασε απέστειλαν για τα παραπάνω κοινά έγγραφα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το Δήμο Αργυρούπολης, την Τροχαία και όταν εξαγγέλθηκε ο αυτοκινητόδρομος επανήλθαν προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας να επανεξεταστεί η επιλογή της κατασκευής του ημικόμβου δίπλα στα Σχολεία. Παρακάτω δημοσιεύουμε τα έγγραφα και τις απαντήσεις που έλαβαν οι Σύλλογοι Γονέων και τα Σχολεία.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επανερχόμαστε σε παλαιότερο αίτημά μας για την κατασκευή αερογέφυρας στην οδό Κύπρου στο ύψος των διδακτηρίων που στεγάζουν το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο Γλυφάδας. Όπως γνωρίζετε για το θέμα αυτό έχει λάβει σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας, μέχρι σήμερα όμως δεν είχαμε καμία εξέλιξη. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Τεχνική σας Υπηρεσία πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους σας να συμφωνήσετε στην τοποθέτηση της αερογέφυρας πλησιέστερα στα Σχολεία μας, όπως εμείς ζητούσαμε, και επομένως να προχωρήσετε στην τροποποίηση της αρχικής απόφασης του Δημοτικού σας Συμβουλίου την οποία και αναμένουμε.

Πέρα όμως απ’ αυτή τη θετική σας πρόθεση, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την κατασκευή του έργου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις οποίες απευθυνθήκαμε, μας ενημέρωσαν ότι η οδός Κύπρου βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Αργυρούπολης και άρα το έργο αυτό πρέπει να κατασκευαστεί από σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου, την περίοδο όμως αυτή δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Μετά απ’ αυτό παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν προτίθεστε να κατασκευάσετε τελικά την αερογέφυρα ως Δήμος ή αν θα απευθυνθούμε από κοινού στο ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να την εντάξει στον προγραμματισμό του επόμενου έτους. Επίσης παρακαλούμε, μέχρι την κατασκευή της αερογέφυρας, να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα στα πεζοδρόμια ώστε να προστατεύονται τα παιδιά από κάθετες διελεύσεις και να οδηγούνται στην διάβαση στο ύψος της φωτεινής σήμανσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Απαντώντας το ανωτέρω σχετικό, σας ενημερώνουμε ότι η εικόνα των έργων στο σημείο αυτό της Λ. Κύπρου, παίρνει άλλη μορφή μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης για την περιφερειακή Υμηττού από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η κατασκευή αερογέφυρας για διάβαση παιδιών, ανήκει στο σύνολο των προς εξέταση λύσεων πρόσβασης της Λ. Κύπρου.

Εκτός των ανωτέρω, σας κοινοποιούμε το υπ’ αριθ. 5362/10-3-09 έγγραφο της Υπηρεσίας μας προς την ΓΓΔΕ/ΔΜΕΟ, με το οποίο ο Δήμος μας ύστερα από αίτημα των δημοτών μας, ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την τοποθέτηση Φωτεινού Σηματοδότη στην Λ. Κύπρου και Παλαιολόγου, για να προστατεύσει την ασφάλεια πεζών και οχημάτων.
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού και αναφορικά με την άμεση εφαρμογή των προτεινόμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (φωτεινή σηματοδότηση, πεζογέφυρα) στην περιοχή της διασταύρωσης των οδών Λ. Κύπρου και Αγ. Νεκταρίου, προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση των μαθητών από και προς τα σχολεία της περιοχής, σας πληροφορούμε ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Τα Σχολεία μας, 3ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας και 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στεγάζονται σε σχολικά κτίρια που συναυλίζονται και βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αργυρούπολης και συγκεκριμένα στην οδό Κύπρου 200. Η οδός αυτή είναι κεντρική κυκλοφοριακή αρτηρία της περιοχής που δέχεται μεγάλο υπερτοπικό φόρτο κυκλοφορίας ο οποίος, κατά τις πρωινές ώρες που τα παιδιά προσέρχονται ή τις μεσημβρινές ώρες που αποχωρούν από τα Σχολεία τους, βρίσκεται στην αιχμή του. Παρ’ ότι υπάρχει φωτεινή σήμανση η ασυνειδησία πολλών οδηγών δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τα παιδιά. Οι κίνδυνοι αυτοί πολλαπλασιάζονται κατά τις βροχερές ημέρες, αφού η οδός μετατρέπεται σε χείμαρρο δεχόμενη όμβρια ύδατα, όχι μόνο από τους γύρο δρόμους, αλλά και από το βουνό.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση σας υποβάλλουμε το αίτημα κατασκευής αερογέφυρας στο ύψος των Σχολείων μας, ώστε οι μαθητές να προσέρχονται και να αποχωρούν με ασφάλεια. Η αερογέφυρα αυτή δεν θα καλύψει τις ανάγκες μόνο του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου του Δήμου Γλυφάδας, που αριθμούν συνολικά 600 μαθητές, αλλά και εν μέρει τις ανάγκες του ΕΠΑΛ και του 2ου Γυμνασίου του Δήμου Αργυρούπολης, καθώς και τις ανάγκες μελλοντικού διδακτηρίου στο απέναντι των Σχολείων μας οικόπεδο που έχει απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό από τον ΟΣΚ.
Επίσης παρακαλούμε όπως ρυθμιστεί ο φωτεινός σηματοδότης ώστε να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισής του μετά την πίεση του πλήκτρου, διότι σήμερα ο μεγάλος χρόνος αναμονής έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση του από τους μαθητές.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ

Σε απάντηση του (α) σχετικού εγγράφου σας, αναφορικά με την πρότασή σας για κατασκευή ανισόπεδης διάβασης πεζών στην Λ. Κύπρου στο τμήμα από την οδό Τριπόλεως μέχρι και την οδό Αγ. Νεκταρίου και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήσαμε, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Λόγω του μεγάλου μήκους (περίπου 100 μ.) που απαιτείται για την ανάπτυξη των ραμπών (οι οποίες απαιτούνται για την διέλευση ατόμων με ειδικές ανάγκες / εμποδιζόμενων ατόμων) και των κλιμάκων της ανισόπεδης διάβασης πεζών θα δημιουργηθούν, πέραν του οπτικού φράγματος που θα δημιουργήσουν οι ράμπες και οι κλίμακές της και σημαντικά προβλήματα στην προσπέλαση των παροδίων εγκαταστάσεων. Επίσης για την κατασκευή των ραμπών και των κλιμάκων, κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθόσον το υπάρχον πλάτος του πεζοδρομίου (περίπου 2,00μ.) δεν είναι επαρκές.

2. Εξάλλου, όπως έχει διαπιστωθεί στην πράξη (έχουν ληφθεί σχετικές μετρήσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις) η χρήση των ανισόπεδων διαβάσεων πεζών είναι πολύ μικρή σε ποσοστό, ιδίως όταν η προς διέλευση οδός είναι σχετικά μικρού πλάτους και δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση, που να αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη ισόπεδη διέλευση πεζών (π.χ. συνεχής ενδιάμεση νησίδα με υψηλά κιγκλιδώματα κλπ).

3. Με βάση τα πιο πάνω, κατά την άποψή μας κρίνεται σκόπιμο να εξετασθεί η τοποθέτηση υψηλών κιγκλιδωμάτων στην ενδιάμεση νησίδα και τα πεζοδρόμια στο τμήμα της οδού Κύπρου από την οδό Λασκάρεως μέχρι το σημείο της ισόπεδης σηματοδοτούμενης διάβασης πεζών, ώστε οι πεζοί να κατευθύνονται αναγκαστικά είτε στη σηματοδοτούμενη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Λασκάρεως, είτε στην ισόπεδη διάβαση πεζών που βρίσκονται στο ύψος της εισόδου 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το (γ) σχετικό στην ΕΠΑ και ΙΟ υπάρχει πρόταση στα «Νέα Οδικά Έργα Αττικής» την δημιουργία ημικόμβου της οδού Κύπρου που περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση στο τμήμα της Λ. Κύπρου που διασταυρώνεται με την οδό Αγίου Νεκταρίου. Στην πιο πάνω πρόταση εντάσσεται σχεδιασμός για διευκόλυνση της διερχόμενης και τοπικής κυκλοφορίας, καθώς και για την ασφαλή διέλευση πεζών.

4. Κατόπιν αυτών ο Δήμος Αργυρούπολης, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να μεριμνήσει για την τοποθέτηση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος.

5. Όσον αφορά το αίτημα για τη μείωση του χρόνου αναμονής της ένδειξης του πράσινου του φωτεινού σηματοδότη των πεζών στη διάβαση πεζών στην οδό παλαιολόγου, σας πληροφορούμε ότι ο μέγιστος χρόνος αναμονής των πεζών μετα την ενεργοποίηση του κουμπιού πίεσης για τους πεζούς είναι 60 δευτ. που είναι μικρός.

Από τις απαντήσεις αυτές ο καθένας καταλαβαίνει ότι μικρή έως ανύπαρκτη διάθεση υπάρχει από τους αρμοδίους για να λυθούν τα προβλήματα.


Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση