ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2023-24
1. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας είναι το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά του έργο του σχολείου(ΦΕΚ Β’ 491_21_ΥΑ 13423_ΓΔ4/9_2_2021).
1.1. ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Φροντίζουν για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν:
1. Στην απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους του σχολείου (Υπουργική απόφαση, αρ. 88202/25-06-2009(ΦΕΚ, Β΄1286)
2. Στη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών (Υπουργική απόφαση, αρ. πρωτ.132328/Γ2/07-12-2006/ΥΠΕΠΘ).
3. Μεριμνούν και βοηθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ειδικότερα:
1.2. ΜΑΘΗΤΕΣ
1. Προσέλευση-παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό.
1. Η έγκαιρη προσέλευση στο σχολείο καθώς και η τακτική και ανελλιπής φοίτηση αποτελούν βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέρχονται στο σχολείο τουλάχιστον 5 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση παίρνουν απουσία και παραμένουν σε καθορισμένο χώρο, ο οποίος εποπτεύεται από εκπαιδευτικό. Είναι δυνατόν σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα καθηγητή όποιος μαθητής το επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημα με απουσία. Οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες που αργοπορούν εισέρχονται στην τάξη μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας.
Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές και οι μαθήτριες τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, το οποίο είναι υποχρεωτικό και δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το Σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Όταν παρουσιάζεται έκτακτη ανάγκη αποχώρησης, ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας για την αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο.
2. Συμπεριφορά μαθητών/μαθητριών.
1. Σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους, εντός της σχολικής κοινότητας, αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων και μιλούν με ευγένεια.
2. Είναι προσεκτικοί στο μάθημα και δεν το διακόπτουν, δεν μιλούν χωρίς να ζητήσουν το λόγο.
3. Διατηρούν όλους τους χώρους του σχολείου καθαρούς και σέβονται τη σχολική περιουσία.
4. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος δεν πίνουν άλλα ποτά εκτός από νερό.
5. Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/-τριών στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του εκπαιδευτικού της τάξης με τον/την Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, του Διευθυντή του Σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών και το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.
Άρθρο 31. Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα.
1. Εάν μαθητής/-τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του/της επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, (με ωριαία αποβολή) οπότε απασχολείται με την ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία η οποία καταχωρίζεται στο Ποινολόγιο. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις (3) απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α εκπαιδευτικό ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος (καθηγητές που διδάσκουν στο τμήμα) εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.
2. Στις περιπτώσεις των μαθητών/-τριών που δε βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων/-ουσών προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι: α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
3. Καθήκοντα απουσιολόγων
Έχουν την ευθύνη της παραλαβής και της επιστροφής του απουσιολογίου από το Γραφείο κάθε πρωί, της συμπλήρωσής του στην αρχή της κάθε ώρας, σε συνεργασία με τον διδάσκοντα ή τη διδάσκουσα, και της παράδοσής του στο Γραφείο κάθε μεσημέρι.
4. Απουσίες Μαθητών/Μαθητριών – Παιδαγωγικά μέτρα
Για τις απουσίες των μαθητών/μαθητριών καθώς και για τα προβλεπόμενα παιδαγωγικά μέτρα, ισχύουν οι διατάξεις της Υπουργικής απόφασης της 23.1.2018 (ΦΕΚ 120/23-1-2018), στην οποία ορίζονται τα ακόλουθα:
Άρθρο 28. Χαρακτηρισμός φοίτησης, συνέπειες
1. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).
2. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/-τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/-τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/-ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.
5. Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Σχολείου μας να εφαρμόσει Πολιτική Προστασίας των μαθητών/μαθητριών από οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης, εξαναγκασμού, κακοποίησης ή εκφοβισμού στον χώρο του σχολείου, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού σχολικού κλίματος, δηλαδή στην ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού, στην αποδοχή της διαφορετικότητας, την προώθηση της συνεργασίας με Φορείς και με την οικογένεια.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Εφόσον εντοπιστούν σημάδια φυσικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και παραμέλησης,το περιστατικό αναφέρεται στον Διευθυντή, Υποδιευθυντές, ή στον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής ή στον Υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης ή σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό.
2. Ακολουθούν συναντήσεις των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας/ εκφοβισμού ή οι έχοντες παραβατική συμπεριφορά με: α) τον Εκπαιδευτικό της Τάξης (Υπεύθυνο Τμήματος), β) αν ωστόσο δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την παρέμβαση του ή χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες επίλυσης του προβλήματος γίνονται συναντήσεις των εμπλεκομένων μαθητών/-τριών με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής (ΣΣΖ)1. Στις συναντήσεις γίνεται συμβουλευτική παρέμβαση και αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί παραπέμπεται στο Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών ο οποίος δύναται να καλέσει και τον Συντονιστή/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ο οποίος έχει την Παιδαγωγική ευθύνη του Σχολείου, ώστε να συζητηθεί η εξεύρεση καλύτερης δυνατής παιδαγωγικής αντιμετώπισης της συμπεριφοράς του μαθητή/της μαθήτριας (π.χ. παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, επιβολή κυρώσεων, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, κ.λ.π.).
6. Ασφάλεια
1. Απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο σε άτομα εκτός των μελών της σχολικής κοινότητας χωρίς την άδεια του διευθυντή του σχολείου.
2. Καθημερινά πριν την έναρξη των μαθημάτων και κατά τις ώρες των διαλειμμάτων εφημερεύουν μέλη του διδακτικού προσωπικού σε όλους τους χώρους του σχολείου, εσωτερικούς και αυλή. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των παιδιών και της άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
7. Σχολικές Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες
Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις/δραστηριότητες και σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα και διαγωνισμούς, που στόχο έχουν τη σύνδεση της σχολικής και της κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίηση τους σε κοινωνικά θέματα. Η συμμετοχή τους σε Σχολικές Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες τους δίνει τη δυνατότητα να αισθάνονται υπεύθυνοι/υπεύθυνες, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, ιδέες και να αναδείξουν τις ικανότητες, κλίσεις, ενδιαφέροντα, ταλέντο.
1.3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Το σχολείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με τον οποίο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία.
Άρθρο 29. Ενημέρωση γονέων – Υποχρεώσεις γονέων μαθητών/τριών που απουσιάζουν:
1. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/-τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα. Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 24.
2. Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/-τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, με τηλεφώνημα ή με μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες έχουν υποβάλει στο σχολείο σχετική υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, ή με επιστολή. Εάν η επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι γονείς/κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία είναι δυνατό να συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.
3. Σε περίπτωση που μαθητής/-τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει (24) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/-τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/-ντρια του σχολείου. Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.
1.4. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
1. Η σχολική κοινότητα μεριμνά καθημερινά για την καθαριότητα του σχολείου, την προφύλαξη της δημόσιας περιουσίας (αίθουσες, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, κ.λ.π.) και για τη διαμόρφωση και προστασία του περιβάλλοντα χώρου.
2. Μαθητής/μαθήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του ή τον ίδιο.
Τα θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή του Σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών, καθώς και από τον Συντονιστή/τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.-
Ο Σύλλογος διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Γέρακα.
1. Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής ασκεί συμβουλευτική καθοδήγηση, ενημέρωση και υποστήριξη μαθητών/-τριών, γονέων και κηδεμόνων σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως η διευθέτηση κρίσεων, η πρόληψη ακραίων συμπεριφορών και η διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών.