«

»

Μαΐ 29

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη» στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας από τις 7 έως και τις 13 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Εrasmus+ με τίτλο “We, the Kids of the EU, believe…”.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν η Διευθύντρια του σχολείου, κα Ευφροσύνη Παταπάτη, δύο καθηγήτριες, η κα Παναγιώτα Λαζάκη, Φιλόλογος, υπεύθυνη του προγράμματος και η κα Βασιλική Παπαδοπούλου, Δασολόγος και Φυσικού Περιβάλλοντος και πέντε μαθητές (Δαμιανίδης Παναγιώτης, Τσουλκανάκη Βασιλική, Γρίβα Χαραλαμπία Ευαγγελία, Λάμπρου Άννα και Ουζουνίδου Χριστίνα).

Τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι καθηγήτριες ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Σλοβενίας παρακολουθώντας μαθήματα στο σχολείο υποδοχής, Osnovna Valentina Vodnika της Λουμπλιάνα, και συνεργάστηκαν άψογα με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις άλλες χώρες-εταίρους (Κροατία-συντονίστρια χώρα-, Λιθουανία, Τουρκία, Ιταλία) συμμετέχοντας σε δράσεις, όπως: αγώνα λόγου (debate) με θέμα «Μετανάστες και Εκπαίδευση», επιλογή λογότυπου (logo), επιλογή συνθήματος (slogan) με νικήτρια μάλιστα την ελληνική συμμετοχή,  διαθεματικό εργαστήρι Οδύσσειας (σύνδεση του επεισοδίου Οδυσσέα και Κύκλωπα με το Bullying), εργαστήριο πηλού, σύνθεση και βιντεοσκόπηση rap τραγουδιού, φύτεμα δέντρου φιλίας και εργαστήριο παραδοσιακών χορών.

Kατά την παραμονή της αποστολής στη Σλοβενία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο της Λουμπλιάνα (πλατεία Preseren, τριπλή γέφυρα, Dragon Bridge), σε δομές εβραϊκού πολιτισμού, σε προσφυγικά κέντρα, στην περιοχή Prekmurje με το Νησί της Αγάπης, στην επιχείρηση Ocean Orchids, στο σχολείο Os Beltinci, στον πύργο Vinarium, στην εβραϊκή συναγωγή της Lendava, στο σπήλαιο Postojna και σε ένα ιδιαίτερο εστιατόριο στη Λουμπλιάνα όπου απασχολούνται ΑΜΕΑ.

Στις 15 και στις 29 Μαΐου οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις  εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις από την άψογη φιλοξενία στη Σλοβενία, καθώς και την πορεία του προγράμματος Erasmus+ όλης της σχολικής χρονιάς στη σχολική τους κοινότητα.

Εντυπώσεις μαθητών και μαθητριών από την επίσκεψη στη Σλοβενία

Πρόσφατα συμμετείχα στη μετακίνηση των 5 μαθητών του σχολείου μας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, για τις ανάγκες του προγράμματος Erasmus+. Αρχικά, ένιωσα έναν τεράστιο ενθουσιασμό μέσα μου πριν ακόμα φτάσουμε εκεί, διότι θα γνώριζα καινούριους χαρακτήρες, διαφορετικούς ανθρώπους από άλλη χώρα, κάτι το οποίο θα ήταν σαν να συναντάς έναν άλλο πολιτισμό. Όταν φτάσαμε μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι δεν υπήρχε ούτε μία περιοχή η οποία να μην πρόσφερε έστω και λίγο πράσινο. Ήταν σαν να είχες ενσωματώσει μια πόλη μέσα σε ένα δάσος. Επίσης, ήταν μια πεντακάθαρη και πανέμορφη περιοχή σε όλα της τα σημεία. Ύστερα με ξάφνιασε το γεγονός ότι η γλώσσα τους δεν έμοιαζε με κάποια από τις παγκοσμίως γνωστές γλώσσες. Μετά τη γνωριμία με πολλά παιδιά έπεσε στην αντίληψή μου πως οι άνθρωποι εκεί έχουν ανόμοιες συνήθειες και αλλιώτικο σύστημα εκπαίδευσης από εμάς. Για παράδειγμα, τα σπίτια είναι διαμορφωμένα με άλλο τρόπο, έχουν ξεχωριστά δωμάτια για πράγματα τα οποία στη χώρα μας τα έχουμε μαζί. Ακόμα, στη Σλοβενία κυριαρχούν οι πολυώροφες πολυκατοικίες (8-14 ορόφους) και μπορεί και να συναντήσεις 2 ανελκυστήρες σ’ αυτές, έναν για τους μονούς και έναν για τους ζυγούς αριθμούς ορόφων. Η συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά είναι πολύ φιλική και μέσα στις επιθυμίες τους υπάρχει και η γνωριμία με παιδιά από άλλες χώρες, καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα μέσο μάθησης κι αυτό. Εμείς, όπως και αυτοί, είχαμε απορίες σχετικά με τη γλώσσα και τις παραδόσεις της κάθε χώρας. Κάτι άλλο που με εντυπωσίασε είναι ότι δε βγάζουν τα παπούτσια τους μόνο όταν εισέρχονται στο σπίτι τους, αλλά και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους, όπως το σχολείο. Στους κανονισμούς του σχολείου βρίσκεται και το ότι όλοι οι μαθητές από την 1η γυμνασίου διαλέγουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν στην επόμενη χρονιά. Τα σχολεία παρέχουν υπερσύγχρονες αίθουσες μαθημάτων και εξαιρετικά καλά εξοπλισμένες τάξεις Η/Υ και τεχνολογίας. Έπειτα, οι περισσότεροι κάτοικοι εκείνης της περιοχής τρώνε βραδινό κατά τις 6 με 7 το απόγευμα και τα παιδιά μέχρι την 4η με 5η τάξη δημοτικού τρώνε πρωινό και μεσημεριανό στο σχολείο. Έχουν πολύ ωραία και εύγευστα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, η πόλη διαθέτει μέσα μεταφοράς και όλοι έχουν θέσει ως στόχο την έγνοια και τις πράξεις για το καλύτερο της χώρας. Παρά τα σύγχρονα μέσα που προσφέρουν τα σχολεία, τα παιδιά έχουν το καθήκον να αυτοεξυπηρετούνται με σκοπό την εκμάθηση και τη συνήθεια της οικιακής οικονομίας και της καθημερινής μελλοντικής ζωής. Στο ταξίδι αυτό, περάσαμε ημέρες γεμάτες με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και για έμενα ήταν μια εκπαιδευτική, αλλά και συναρπαστική εβδομάδα. Τέλος, μάθαμε πολλά πρωτοφανή σε εμάς πράγματα και θα είναι πάντα μια μοναδική, καταπληκτική εμπειρία, την οποία φυσικά δε θα ξεχάσω ποτέ. Πλέον, κάθε φορά που θα αναφέρω τη λέξη Λιουμπλιάνα ή Erasmus+, το μυαλό μου θα ταξιδεύει στο βάθος της καρδιάς μου και θα χάνεται μέσα στα συναισθήματα και την όλη περιπέτεια αυτής της ονειρεμένης εβδομάδας.
Γρίβα Χαρά

Όταν γύρισα από το ταξίδι στη Σλοβενία μου ζητήθηκε να γράψω τις εντυπώσεις μου για το τι μου άρεσε, αν θα ξεχνούσα ποτέ αυτήν την εμπειρία, πως ήταν να ζει κάποιος με μια οικογένεια που δε γνωρίζει και περισσότερο να περιγράψω ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που είδα.
Πρώτα απ’ όλα έπρεπε να αντιμετωπίσω τον φόβο μου να ταξιδέψω με το αεροπλάνο και κατά δεύτερο ήμουν αγχωμένη για την οικογένεια που θα με φιλοξενούσε και αν θα ήταν «άβολη κατάσταση» για μένα, κάτι που δε συνέβη τελικά.
Αυτά που μου άρεσαν στην επίσκεψή μας ήταν το «πράσινο» που υπήρχε παντού, το σχολείο, το χαμόγελο που έβλεπα στα πρόσωπα των ανθρώπων και τον παλμό που μετέδιδαν με μόνο μία ματιά.
Από όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε, αυτές που μου άρεσαν περισσότερο ήταν η επίσκεψη στο  Vinarium tower και στο  Postojna cave και αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι οι φίλοι που συνάντησα εκεί και έγιναν οι καλύτεροι φίλοι μου μέσα σε μία εβδομάδα.
Ουζουνίδου Χριστίνα

Η δυνατότητα να συμμετάσχω στην κινητικότητα της Σλοβενίας  στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ ήταν μία ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία. Αρχικά, ας ξεκινήσω με τις εντυπώσεις μου από την πόλη. Η Λιουμπλιάνα είναι μια μεγάλη πόλη. Τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά και επιβλητικά αλλά αυτό είναι που της προσδίδει τόση πολλή ομορφιά! Οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι και φαρδιοί. Είναι πάρα πολύ καθαρή και ανήκει σίγουρα στις λίγες Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν στους δρόμους τους τόσο πράσινο. Η ατμόσφαιρα επομένως είναι πολύ καθαρή! Η Λιουμπλιάνα είναι μια πανέμορφη πόλη η οποία δεν περιγράφεται μόνο με λόγια.
Το σχολείο ήταν εξίσου όμορφο!  Τεράστιο κτίριο, τέλεια διακοσμημένο, έτσι ώστε να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα που βρίσκεσαι εκεί. Πολλές τάξεις, η κάθε μία για ξεχωριστό μάθημα, πλήρως εξοπλισμένες. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν το γεγονός ότι είχαν διάφορα μηχανήματα. Για παράδειγμα στην αίθουσα τεχνολογίας υπήρχαν μηχανήματα που έκοβαν το γυαλί, το ξύλο και το σίδερο. Επίσης, υπήρχε ξεχωριστό κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως γυμναστήριο.
Οι οικογένειες που μας φιλοξένησαν μας έκαναν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας! Περάσαμε όλοι φανταστικά στα σπίτια που μέναμε! Ήταν φιλόξενοι, μας πρόσφεραν φαγητό, μας πήγαιναν βόλτες στην πόλη και πριν φύγουμε μας έδωσαν δώρα! Επιπλέον, είναι μια ωραία ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τον τρόπο ζωής στη Σλοβενία!
Οι αγαπημένες μου στιγμές είναι κυρίως αυτές που πέρασα με όλους όσους γνώρισα. Συγκεκριμένα ήταν στο λεωφορείο στην επιστροφή από το Prekmurje όπου τραγουδούσαμε και μιλούσαμε, όταν πήγαμε με τους Σλοβένους ξεναγούς μας για milkshake, όταν συνεργαστήκαμε για το debate κ.ά. Παρόλα αυτά, όλες οι στιγμές εκεί ήταν πολύτιμες!
Η ευκαιρία που μου δόθηκε να ταξιδέψω στη Σλοβενία για την υλοποίηση του προγράμματος  «We the kids of the EU believe…» ήταν μοναδική! Λίγα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο. Θα συνιστούσα στον οποιοδήποτε να συμμετάσχει σε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα, γιατί μέσα από αυτό σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς, τις παραδόσεις τους, τον τρόπο ζωής σε άλλες χώρες, να κάνεις νέους φίλους, να συναναστραφείς με πάρα πολλούς ανθρώπους και να επιστρέψεις με καινούργιες γνώσεις! Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα απλό ταξίδι αναψυχής!
Λάμπρου Άννα

Tο ταξίδι μου στη Σλοβενία ήταν μια φανταστική εμπειρία για εμένα. Ήταν καταπληκτικοί τόσο οι καθηγητές όσο και οι οικογένειες που μας φιλοξενούσαν. Συναντήσαμε παιδιά από άλλες χώρες με διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις, διαφορετικό πολιτισμό και διαφορετική γλώσσα. Επισκεφθήκαμε την πόλη, το σπήλαιο Postojna, το  Prekmurje και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Θα ήθελα να παροτρύνω παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα όπως το Erasmus+.  
Δαμιανίδης Παναγιώτης

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα Erasmus+ κατά την πρώτη διεθνική συνάντηση τον Οκτώβρη 2016 στην Αλεξανδρούπολη και την κινητικότητα στη Σλοβενία τον Μάιο 2017.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων