Οκτ 15
18

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την παρεμβατική δυναμική του Σχολικού Αθλητισμού, της Άθλησης και της δια βίου άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού συνδέεται με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού συμπεριφορικού πεδίου που υλοποιείται  βιωματικά μέσα από το σχολικό αθλητισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Την ημέρα αυτή γίνεται επίσης η «επίσημη» έναρξη των Σχολικών Αγώνων. Στις σχολικές μονάδες της χώρας δεν γίνονται μαθήματα αλλά διοργανώνονται αθλητικές και άλλες –επικουρικές ως προς  το θεματικό άξονα-εκδηλώσεις καθώς το 2016 είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο θεματικός άξονας του σχολικού έτους 2015-2016 είναι Σχολικός Αθλητισμός –Συμμετέχω και μαθαίνω τα ολυμπιακά ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα.

Οι  Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν και αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που ενώνει τους λαούς , προωθεί την παγκόσμια ειρήνη, καλλιεργεί ευγενείς αξίες όπως την άμυλα και το «ευ αγωνίζεσθαι», τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

Ενόψει αυτού του κορυφαίου πολιτιστικού και αθλητικού γεγονότος πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί, πολλές οπτικές του θέματος έχουν δοθεί από ειδικούς ανθρώπους του πνεύματος, πολιτικούς, δημοσιογράφους και από τους πολίτες. Όμως η ματιά εκείνη που αποδίδει καθαρότερα και ακριβέστερα τους ολυμπιακούς αγώνες είναι η ματιά των παιδιών.

Τα παιδιά ανεπηρέαστα από σκοπιμότητες, προκαταλήψεις και στερεότυπα, με την αγνότητα που διαθέτουν μπορούν να διακρίνουν και να εκφράσουν με τον πιο ζωντανό τρόπο τις ιδέες και τις αξίες του αθλητισμού και του ολυμπισμού. Η κίνηση είτε με τη μορφή παιχνιδιού είτε με τη μορφή άθλησης αποτελούσε μέρος της ζωής των ανθρώπων από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Στον Ελλαδικό χώρο με την ανάπτυξη των πόλεων κρατών η άθληση είχε μεγάλη σημασία. Αποκορύφωμα της σπουδαιότητας της καλλιέργειας του σώματος ήταν η ανάπτυξη των πανελλήνιων αγώνων και κυρίως των ολυμπιακών αγώνων. Οι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, επίσης το 1948 στην Αγγλία έγιναν οι πρώτοι αγώνες με αναπηρία και έγινε η η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα αθλητές από Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως παραολυμπιακό κίνημα

Μέσα από τον αθλητισμό στο σχολείο και έξω από αυτό βασικός στόχος είναι η μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα με τις ολυμπιακές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού. Τα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό πρέπει να βιώνουν  αθλητικές και κοινωνικές δεξιότητες, αξίες στάσεις και συμπεριφορές. Βασικός στόχος είναι η καλλιέργεια του σώματος με την πνευματική διάσταση του ανθρώπου. Η εξοικείωση των μαθητών με διαχρονικές εκπαιδευτικές αξίες επιδιώκεται μέσα από παιχνίδια, εκδηλώσεις, βιωματικές διδασκαλίες και αθλητικές δραστηριότητες που υλοποιούνται σε ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Μακροπρόθεσμα επιδιώκεται η κοινωνικοποίηση, η επικοινωνία, η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και οι αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις. Η ολυμπιακή παιδεία στοχεύει στην πληροφόρηση και εκπαίδευση των νέων, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και έντιμα στα σπορ, να τα απολαμβάνουν και να διδάσκονται από αυτά, ως αθλητές, θεατές, εθελοντές ή εργαζόμενοι κι ακόμη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα αξιοποιηθούν δημιουργικά στην καθημερινή τους ζωή. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να εμφυσήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες τις αρχές της αποδοχής του διαφορετικού, της αναγνώρισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Πάμε όλοι μαζί μέσα από τον αθλητισμό να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο και πιο όμορφο.

Γεωργίου Γεώργιος

 

Ο κ. Γεωργίου Γεώργιος εκπαιδευτικός του σχολείου μας κλάδου ΠΕ 11 , υπεύθυνος για την μέρα αυτή προγραμμάτισε τα εξής:

1) Αγώνα βόλει κοριτσιών

2) Επίδειξη κεφαλιών από τους   κ. Ρένο Χριστοδουλίδη κάτοχο ρεκόρ Γκίνες και τον κ. Ταράση Γεώργιο

3) Αγώνα μπάσκετ αγοριών

4) Πινγκ -πονγκ μαθητών με την συμμετοχή του πρωταθλητή Αγγελούδη Παναγιώτη με προπονητή τον κ. Γεωργίου

5) Αγώνας μπάσκετ με την χρήση αναπηρικών αμαξίδιων

6) Παραδοσιακούς χορούς

 

 

DSC04802-1024x768 DSC04815-1024x768 DSC04829-1024x768 DSC04836-1024x768 DSC04844-1024x768



Δεν επιτρέπονται σχόλια.

  • Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα από 22-01

    εικόνα 2023 10 11 205140934
  • Ωράριο λειτουργίας

    ΩΡΑΡΙΟ
  • Ώρα για διάβασμα!!!!
  • Παίζεις σκάκι;