2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πατήστε στον σύνδεσμο

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ !!!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. 

Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα Roger Mello. Ο Roger Mello, σχεδίασε στα ελληνικά κάποιες φράσεις ,που αποτελούν μέρος του εικαστικού. Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς μετέφρασε όπως κάθε χρόνο το μήνυμα στα ελληνικά.

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ»

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε-ρυθμούς, στίχους,
χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα μηνύματα
σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία ελπίδας.

                             Margarita Engle ( Η.Π.Α)

                             (Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς)

Γι’ αυτό εμείς σας ετοιμάσαμε έξι ξεχωριστές προτάσεις για ξεχωριστούς μικρούς αναγνώστες.

Αφού το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου είναι «Η μουσική των λέξεων», δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας τη Σι Λόντε – το κορίτσι που βρήκε τη μουσική, του Μίλτου Πιστώφ σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη.

Η ηρωίδα που βγαίνει μέσα από τη ζούγκλα, εμπνέει στα παιδιά την αξία της μουσικής και τη δύναμη της θέλησης.

 

Στη συνέχεια, η Μαρίνα Γιώτη μας συστήνει το Γέτι, τον φανταστικό φίλο του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως.

Η Έφη Λαδά με την Ξεχωριστή Κυριακή της και πρωταγωνίστρια τη μικρή Σοφία, διδάσκει στα παιδιά την ομορφιά του απροσδόκητου και το πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή αγάπης.

Μια κλασική ιστορία, Η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ  Όργουελ διασκευασμένη με ξεχωριστό τρόπο από τον Μιχάλη Μακρόπουλο και εικονογραφημένη από τη Θέντα Μιμηλάκη θα συναρπάσει τα παιδιά. Αυτή η παιδική Φάρμα των Ζώων, σε αντίθεση με την απαισιόδοξη ιστορία του Όργουελ, είναι αισιόδοξη: τα ζώα δεν ηττώνται, δεν υποτάσσονται στη μοίρα τους, αλλά παίρνουν τελικά τη ζωή στα χέρια τους.

Η Κατερίνα Σέρβη με τα Κορίτσια που έγιναν Μύθος από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μας συστήνει δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– που πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες.

Τέλος, η Κατρίνα Τσάνταλη απαντά στο ερώτημα Τι είναι οικογένεια Με τρυφερό και όμορφο τρόπο, γεμάτο αγάπη, αποτυπώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου όλες τις μορφές οικογένειας. Ένα βιβλίο… πραγματικά για όλους

Δείτε την ταινία: Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία

 

Δείτε την παρουσίαση: η γιορτή του βιβλίου: γιορτή-του-βιβλίου

Κανέλλου Βιβή