Κανονισμός σχολείου 2017-2018

 

ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών του σχολείου μας, η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων σας καλωσορίζουμε σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά και σας ευχόμαστε να είναι δημιουργική και ελπιδοφόρα για τα παιδιά μας.

Κυρίως θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τους γονείς και τους μαθητές της Α’ τάξης, οι  οποίοι ήρθαν σε ένα νέο περιβάλλον. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως το εκπαιδευτικό προσωπικό αντιλαμβάνεται την αγωνία και το άγχος που τους διακατέχει  και θα φροντίσει για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση των παιδιών στη Δημοτική Εκπαίδευση. Θα βρισκόμαστε δίπλα τους και θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και καθοδήγηση όταν και εάν τη χρειαστούν.

Για να υπάρξει πρόοδος και καλή πορεία των παιδιών αλλά και ομαλή και άρτια λειτουργία του σχολείου πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, σοβαρά και υπεύθυνα τρεις παράγοντες: το σχολείο, οι γονείς και οι μαθητές. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών θα αποδώσει τα μέγιστα.

Η ευγενική συμπεριφορά, η αυτοεπίγνωση, ο αυτοέλεγχος, η συναίσθηση της ευθύνης, η μάθηση της τέχνης της προσοχής, της επίλυσης των διαφωνιών, η συνεργασία και ο αμοιβαίος σεβασμός έχουν κυρίαρχο ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία, συμβάλλουν στην αποφυγή συγκρούσεων και διαμορφώνουν το περιβάλλον του σχολείου, ώστε να είναι βιώσιμο κι ευχάριστο. Το σχολείο δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους μαθητές του. Όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα.

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των γονέων προς το σχολείο και το δάσκαλο.

Έτσι με την σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή ενός συνόλου ρυθμιστικών κανόνων με την μορφή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου που προβλέπεται από το Νόμο (Ν. 682/1997, άρθρο 11, παρ. 1 & 2) και είναι το καταστάλαγμα της συνεργασίας της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων:

  1. ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8.00 – 8.15:   Υποδοχή μαθητών

8.15 – 9.40:    1η και 2η διδακτική ώρα

9.40 – 10.00:   Διάλειμμα

10.00 – 11.30: 3η και 4η διδακτική ώρα

11.30 – 11.45:  Διάλειμμα

11.45 – 12.25: 5η διδακτική ώρα

12.35 – 13.15: 6η διδακτική ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)

13.15 – 13.20: Μετάβαση μαθητών στο Ολοήμερο

ΟΛΟΗΜΕΡΟ

13.20  – 14.00: 1η ώρα Φαγητό – Ξεκούραση

14.00 – 14.15: ———–Διάλειμμα

14.15 – 15.00: 2η ώρα Μελέτη

15.00 – 15.15:————Διάλειμμα

15.15 – 16.00: 3η ώρα επιλογή διδακτικού αντικειμένου

  1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι γονείς αλλά και οι μαθητές τους βασικούς κανόνες του σχολείου μας, η τήρηση των οποίων θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του προγράμματος, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και στη διαμόρφωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

Οι παρακάτω κανόνες στηρίζονται στην ισχύουσα Νομοθεσία και στις σύγχρονες Παιδαγωγικές Αρχές. Η τήρηση τους από όλους τους παράγοντες του σχολείου αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο το σχολείο μπορεί να οικοδομήσει για να πετύχει το υψηλό του όραμα.

Όλοι έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Α) Προσέλευση μαθητών: 08:00 – 08:15.

  • Σας θυμίζουμε ότι η προσέλευση των μαθητών γίνεται από 08:00 έως 8:15.Η είσοδος και η έξοδος του σχολείου μας είναι η μεγάλη αυλόπορτα επί της οδού Κρήτης. Η είσοδος των μαθητών από την παράπλευρή είσοδο του Νηπιαγωγείου απαγορεύεται. Δεδομένου του ότι το σχολείο αδυνατεί να ελέγξει το πλήθος των ενηλίκων και για την εύρυθμη λειτουργία του, παρακαλούμε να αφήνετε τα παιδιά σας στην είσοδο του σχολείου και να απομακρύνεστε το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με το ΠΔ 79/2017, το πρωί για να ξεκινήσει η πρωινή προσευχή στην οποία πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι μαθητές, δεν παρευρίσκεται κανείς χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου, εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Οι ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μην μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου.
  • Οι ευρισκόμενοι στην είσοδο εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί επιτηρούν την ομαλή και ασφαλή προσέλευση ή αποχώρηση των μαθητών, φροντίζοντας, ώστε να μένει ο χώρος εισόδου – εξόδου ελεύθερος.
  • Παρακαλούνται οι γονείς να φροντίζουν για την έγκαιρη και συνεπή προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Επισημαίνουμε ότι η αδικαιολόγητη και συστηματική αργοπορία απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία και είναι ανεπίτρεπτη επειδή οι αργοπορημένοι μαθητές χάνουν σημαντικά μέρη των μαθημάτων τους και παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και για τους υπόλοιπους μαθητές.
  • Σε περίπτωση δικαιολογημένης καθυστέρησης, θα πρέπει ο κηδεμόνας να ενημερώσει το σχολείο τηλεφωνικά ώστε να μπορέσει να προσέλθει ο μαθητής συνοδευόμενος από το γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος  (9:40 – 10:00) είτε κατά τη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου εάν αυτό είναι εφικτό.
  • Βάσει της κείμενης νομοθεσίας για την ασφάλεια των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, δεν επιτρέπεται σε κανέναν (σύμφωνα με το ΠΔ79/2017), η είσοδος στους χώρους του Σχολείου χωρίς τη συγκατάθεση του εκπαιδευτικού της τάξης και του Διευθυντή (Φ3/533/Γ1/561/16-06-1999 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ, Φ12/427/79844/Γ1/11-06-2013, Φ12/390/92065/Γ1/13-06-2014, κλπ.).
  • Κανένας, γονέας ή άλλος κηδεμόνας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή και να τιμωρεί άλλο μαθητή που δεν ανήκει στην οικογένεια του, στο χώρο του σχολείου. Για οποιαδήποτε θέμα προκύπτει, οφείλετε να ενημερώνετε άμεσα είτε τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς είτε τον δάσκαλο που είναι υπεύθυνος του τμήματος του παιδιού σας είτε τη Διεύθυνση του σχολείου, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να επιλύουν οποιοδήποτε πρόβλημα εντός του σχολικού χώρου, με τρόπο παιδαγωγικά ορθό.
  • Για οποιοδήποτε αίτημά τους οι γονείς πρέπει να απευθύνονται πρωτίστως στο δάσκαλο της τάξης και αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, τότε μόνο πρέπει να απευθυνθούν στη διευθύντρια του σχολείου. Δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις γονέων σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του σχολείου.
  • Να έχετε υπόψη σας ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν ένα καλό πρωινό χωρίς βιασύνη και άγχος κι αυτό επιτυγχάνεται όταν πηγαίνουν νωρίς για ύπνο την προηγούμενη μέρα.
  • Δεν επιτρέπεται η παρενόχληση του μαθήματος με οποιονδήποτε τρόπο. Οι μαθητές κατά κανόνα δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από την αίθουσα διδασκαλίας κατά την διάρκεια του μαθήματος, διότι η αφομοίωση της διδασκαλίας προϋποθέτει αυξημένο βαθμό συγκέντρωσης.
  • Οι μαθητές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών τους για διδασκαλία. Θα πρέπει να μην εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, να έχουν ευπρεπή γλώσσα, να σέβονται την προσωπικότητα αλλά και τα προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών τους και να μην καταφεύγουν στη χρήση βίας, αλλά να γίνεται επίλυση των διαφορών τους, με διάλογο και συνεννόηση.
  • Όσον αφορά τις σχολικές τσάντες, είναι απαραίτητο να ακολουθούν το πρόγραμμα μαθημάτων της ημέρας ώστε να ελαφρύνουν οι τσάντες και να μη δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία των μαθητών (Φ.7/531/129567/Γ1/15-10-2010 Εγκύκλιος τους Υπ. ΠΔΜΘ). Οι μαθητές οφείλουν να έχουν στην τσάντα τους τα βιβλία, τα τετράδια και τα απαραίτητα σχολικά είδη για το μάθημα τους (σύμφωνα πάντα με το καθημερινό τους πρόγραμμα), καθώς, χωρίς αυτά θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και να κάνουν τις ασκήσεις τους για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης.

Β) Διάλειμμα

  • Καθημερινά υπάρχουν 4 εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί σε 4 τομείς του προαυλίου και ο κάθε εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για τον τομέα που εφημερεύει κάθε φορά. Η εφημερία είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο το γραφείο της Δ/νσης και του συλλόγου Διδασκόντων. Οι εφημερεύοντες επίσης φροντίζουν να διατηρούνται καθαροί, για λόγους υγιεινής, οι βοηθητικοί χώροι του σχολείου και οι μαθητές συμβάλλουν σ’ αυτό.
  • Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και ικανοποίησης σωματικών αναγκών.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο. Οι αίθουσες κλειδώνουν και δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων συγκεκριμένος χώρος παραμονής των μαθητών.
  • Κανένας μαθητής και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
  • Οι μαθητές πρέπει να παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο.
  • Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή ενηλίκων στα κάγκελα του σχολείου, δεδομένου ότι οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί αδυνατούν να ελέγξουν τόσο τον όγκο όσο και την ταυτότητα όσων προσέρχονται και καλούν απευθείας τους μαθητές του σχολείου, αφού είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των μαθητών. Για την ασφάλεια των μαθητών μας, όσοι γονείς ή κηδεμόνες έχουν σημαντικό και έκτακτο λόγο να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, καλό θα είναι να ενημερώνουν από πριν το σχολείο (είτε τηλεφωνικά, είτε να καλούν τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς). Πολύ περισσότερο θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε απευθείας στους μαθητές οτιδήποτε φαγώσιμο από τα κάγκελα τόσο για την ασφάλειά τους όσο και γιατί θα πρέπει να ελέγχεται από τους εφημερεύοντες τί δίνεται και από ποιον.
  • Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές συντάσσονται σε σειρές κατά τμήμα στο προαύλιο και περιμένουν τον εκπαιδευτικό να τους συνοδέψει στην αίθουσα διδασκαλίας. Σε καμία περίπτωση δεν ανεβαίνουν μόνοι τους και χωρίς επίβλεψη. Ο εκπαιδευτικός που θα έχει κάθε φορά μάθημα μαζί τους θα τους συνοδεύει στην αίθουσα διδασκαλίας και στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας θα τους οδηγεί με τάξη στο προαύλιο.
  • Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παραλαμβάνουν τα τμήματα, στην αλλαγή της ώρας, από την αίθουσα διδασκαλίας και τα οδηγούν με το πέρας του μαθήματος πάλι στην αίθουσα. Οι μαθητές θα αφήνουν τις τσάντες τους στο προαύλιο σε περίπτωση που την τελευταία ώρα έχουν Φυσική Αγωγή.

Γ) Αποχώρηση μαθητών:

  • Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να αποχωρούν από το Σχολείο κατά τη διάρκεια του προγράμματος τους για κανένα λόγο χωρίς την συγκατάθεση του δασκάλου τους. Σε περίπτωση ανάγκης πρόωρης αποχώρησης, ο γονέας-κηδεμόνας ενημερώνει τη διευθύντρια και περιμένει να παραλάβει το παιδί του, έξω από το γραφείο της διεύθυνσης συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση πρόωρης αποχώρησης. Σε καμία περίπτωση δεν ανεβαίνει στην αίθουσα διδασκαλίας.
  • Η αποχώρηση των μαθητών στο σχόλασμα γίνεται με ευθύνη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων που πρέπει να βρίσκονται εγκαίρως στην έξοδο. Η παραλαβή μαθητών από ενήλικα άτομα, έστω και μεγαλύτερης ηλικίας καλό θα ήταν να αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας. Όμως αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ή εάν κάποιος μαθητής φεύγει μόνος του, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, υπογεγραμμένη από τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών μας, που να επιτρέπει την παράδοση τους κατά το σχόλασμα σε άλλο άτομο ή την αποχώρησή τους χωρίς συνοδό.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών μετά το ωράριο λειτουργίας και εκτός των χώρων του σχολείου ανήκει αποκλειστικά στους γονείς και κηδεμόνες τους, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται για κάθε έκτακτη αλλαγή από τα ενημερωτικά σημειώματα που στέλνονται καθώς επίσης και από την ιστοσελίδα του σχολείου μας.
  • Επισημαίνουμε ότι στις περιπτώσεις που γονείς ή κηδεμόνες αργούν αδικαιολόγητα, συστηματικά και πολλή ώρα να παραλάβουν τα παιδιά τους κατά το σχόλασμα και χωρίς να ειδοποιούν σχετικά το σχολείο, θα τίθενται σε λειτουργία οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου δεν μπορούν να μένουν στο χώρο του σχολείου μετά την λήξη του πρωινού προγράμματος, περιμένοντας τους γονείς τους να τους παραλάβουν.
  • Σε σχέση με το Ολοήμερο Πρόγραμμα σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, η λειτουργία ξεκινά στις 13:25 και τελειώνει στις 16:00. Οι μαθητές μπορούν να αποχωρούν στις 15:00 ή στις 16:00 με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί κατά την εγγραφή τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους, η οποία ισχύει για όλο το σχολικό έτος. Ως εκ τούτου και για την επιτυχή εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος, δεν επιτρέπεται η αποχώρηση μαθητών νωρίτερα από την δηλωθείσα (από τους γονείς και κηδεμόνες τους) ώρα αποχώρησης, παρά μόνο εάν συντρέχει κώλυμα υγείας του μαθητή (με υπεύθυνη δήλωση πρόωρης αποχώρησης του γονέα).
  • Δεν επιτρέπεται η είσοδος γονέα ή κηδεμόνα σε τάξη κατά τη λειτουργία του Ολοήμερου.

ΓΕΝΙΚΑ:

  • Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές θα πρέπει να σέβονται το χώρο του σχολείου, διατηρώντας τον καθαρό και φροντίζοντας να μη γίνονται ζημιές.
  • Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται εκδηλώσεις, ενημερωτικές ομιλίες και ψυχαγωγικά προγράμματα που στοχεύουν στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.
  • Δεν επιτρέπεται να ρυπαίνεται ο χώρος της τάξης (θρανία, τοίχοι κ.λ.π.) από τους μαθητές διότι είναι κοινός για όλους και πρέπει να αφήνεται στο τέλος του μαθήματος καθαρός και περιποιημένος. Αποφεύγουμε να πετάμε σκουπίδια άσκοπα και διαχωρίζουμε αυτά που προορίζονται για ανακύκλωση.
  • Απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση χωρίς την άδεια της Διευθύνσεως σε όλους τους χώρους του Σχολείου. Η χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλων μέσων καταγραφής εικόνας ή βίντεο, συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, διότι προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων μαθητών, των δασκάλων και γενικότερα των μελών της σχολικής κοινότητας.
  • Οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν για αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνου.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα ή αιχμηρά αντικείμενα εντός του σχολικού χώρου ούτε και στις εκπαιδευτικές επισκέψεις.
  • Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις σεισμού για λόγους προστασίας των μαθητών.
  • Υπάρχει απουσιολόγιο μαθητών το οποίο συμπληρώνεται σε καθημερινή βάση σε όλα τα τμήματα από τους εκπαιδευτικούς.
  • Οι Η/Υ του σχολείου χρησιμοποιούνται μόνο για σχολική έρευνα και εργασία.
  • Οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου (παρελάσεις, γιορτές, αθλητικούς αγώνες) επιδεικνύοντας τον ανάλογο σεβασμό.
  • Οι καινοτόμες ιδέες ή εργασίες των μαθητών θα μπορούν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της υπεύθυνης ομάδας και της διευθύντριας.
  • Σχετικά με την ενημέρωσή σας για την επίδοση των παιδιών σας, υπενθυμίζουμε ότι γίνονται τακτικές ενημερώσεις μια φορά τον μήνα, για τις οποίες ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του σχολείου μας αλλά και από ανακοινώσεις που διανέμονται έγκαιρα στους μαθητές. Η συμμετοχή σας στις συναντήσεις αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος προς όφελος των παιδιών.

Ενημέρωση γίνεται επίσης και κατά τη διάρκεια της παράδοσης της βαθμολογίας του εκάστοτε τριμήνου. Επειδή η ενημέρωση γίνεται κατά τη διάρκεια του διδακτικού προγράμματος του Ολοήμερου Σχολείου,  παρακαλούμε εάν αυτό είναι εφικτό, να προσέρχεστε χωρίς τα παιδιά σας, αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους στο χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση κωλύματος μπορείτε να  ενημερώνεστε ατομικά, μετά από προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του παιδιού σας στο τηλέφωνο του σχολείου.

Η τήρηση του κανονισμού βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο για όλα τα μέλη του.

Σας εύχομαι μια παραγωγική σχολική χρονιά!

Η Διευθύντρια