Αρχική » Λογοτεχνικό Εργαστήρι » Το Λογοτεχνικό Εργαστήρι του σχολείου μας σας εύχεται καλή χρονιά, με όμορφες αναγνώσεις!

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3o elementary school logo 2022

eTwinning School Label 2023-2024

pic etwinng

eTwinning School Label 2021-2022

Ιανουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Το Λογοτεχνικό Εργαστήρι του σχολείου μας σας εύχεται καλή χρονιά, με όμορφες αναγνώσεις!

Τα παιδιά του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου του σχολείου μας στις διακοπές των Χριστουγέννων διάβασαν και σας προτείνουν:

“Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα”

Το βιβλίο του συγγραφέα Ματ Χεϊγκ «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», αφορά την ιστορία ενός αγοριού που ονομαζόταν Νικόλαος και ζούσε στην Φινλανδία. Τα μόνα χριστουγεννιάτικα δώρα που είχε πάρει ήταν μια κούκλα σκαλισμένη σε γογγύλι κι ένα έλκηθρο. Ο Νικόλαος το μόνο που πραγματικά ήθελε ήταν η αγάπη του πατέρα του και ένα πιάτο μανιταρόσουπα. Ο πατέρας του θέλοντας να του προσφέρει περισσότερα δέχτηκε μία περίεργη δουλειά που θα έπρεπε να λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ο Νικόλαος ήταν αναγκασμένος να ζήσει με την θεία του. Η κακομεταχείριση της θείας του τον αναγκάζει να ψάξει για τον πατέρα του. Ψάχνοντας τον πατέρα του ανακαλύπτει το χωριό των ξωτικών και μαζί με αυτό ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα της ζωής την «ΠΡΟΣΦΟΡΑ».
Είναι ένα βιβλίο με πολύ χιούμορ που μέσα από αυτό ανακαλύπτεις ότι τα απλά πράγματα σε κάνουν ευτυχισμένο.


Κατερίνα Ν. Στ2

«Ποιος χτυπούσε το τζάμι την Πρωτοχρονιά;»

Το βιβλίο «Ποιος χτυπούσε το τζάμι την Πρωτοχρονιά;» είναι γραμμένο από τη συγγραφέα Μάγδα Κισσούδη. Δεν ανήκει σε κάποια λογοτεχνική σειρά κι εκδόθηκε το 2018.
Μιλάει για την Αγγελικούλα, ένα εννιάχρονο κορίτσι, πολύ ώριμο για την ηλικία της, που αγαπάει τους ανθρώπους και, παρόλο που οι συμμαθητές της την κοροϊδεύουν, έχει μεγάλη πίστη στον Άη Βασίλη. Κάθε μέρα έχει διαμάχες μαζί τους. Οι μόνοι που την υποστηρίζουν είναι ο Μιχάλης και ο Θανασάκης, γιατί κι αυτοί πιστεύουν στον Άη Βασίλη.
Μια μέρα η δασκάλα ενημέρωσε τα παιδιά πως δε θα συμμετέχουν στη σχολική γιορτή των Χριστουγέννων, αλλά θα πρέπει να φέρουν στο σχολείο ένα παλιό τους παιχνίδι τυλιγμένο σε μορφή δώρου. Η Αγγελικούλα έφερε δέκα δώρα. Τη μέρα της γιορτής όλα τα παιδιά της τάξης τους επισκέφτηκαν ένα ορφανοτροφείο κι έδωσαν τα δώρα τους.
Εκεί η Αγγελικούλα απέχτησε μια αδελφική φίλη, την Ελπίδα. Την κάλεσε να περάσουν μαζί τις γιορτές και ο Άη Βασίλης της έφερε για δώρο από ένα βιβλίο. Αλλά μετά…τι θα ανακαλύψει και γιατί θα κλονιστεί η σχέση της με την οικογένειά της; Γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν μπήκε στο σπίτι από την καμινάδα; Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά και ποιος χτυπούσε το τζάμι την Πρωτοχρονιά; Τελικά, όλες οι απαντήσεις που έψαχνε η Αγγελικούλα υπήρχαν μέσα στην καρδιά της!!
Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο, διδακτικό κι ανθρώπινο. Έχει στιγμές χαρούμενες, αλλά και λυπημένες. Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι η Αγγελικούλα επειδή είναι ένα παιδί καλοσυνάτο, συμπονετικό κι έχει μεγάλη πίστη.
Το αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο είναι όταν εμφανίστηκε ο Άη Βασίλης κι έφερε τα δώρα του στις δυο φίλες. Το προτείνω στους αναγνώστες που αγαπούν τα βιβλία, πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και είναι γενναιόδωροι.

Μαγδαληνή Γκ. Δ2

Ο Αϊ Βασίλης στο ραντάρ,
Του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου γίνεται μια γιορτή για τα Χριστούγεννα.
Εκεί υπάρχει γεράκος ντυμένος Αϊ Βασίλης και κάθε χρόνο διηγείται την ίδια ιστορία που πάντοτε αρχίζει κάπως έτσι: «Κάποτε στην πόλη μας υπήρχε ένα κόκκινο τηλέφωνο που όποτε χτυπούσε γινόταν πόλεμος με μια άλλη πόλη. Όμως μια μέρα χτύπησε το κόκκινο τηλέφωνο και ο πιλότος Πάτρικ φεύγει με το αεροπλάνο του. Στον αέρα έρχεται αντιμέτωπος με τον Αï Βασίλη και το έλκηθρό του. Η περιπέτεια ξεκινά…
Όταν στις 24 Δεκεμβίου 1955, στην αεροπορική βάση NORAD των Ηνωμένων Πολιτειών, ο σμήναρχος Χάρυ Σουπ σήκωνε το απόρρητο στρατιωτικό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην άλλη άκρη της γραμμής θα ήταν ένα μικρό αγόρι που θα ζητούσε να μιλήσει με τον Αϊ-Βασίλη. Ούτε πίστευε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν από ένα τυπογραφικό λάθος να ξεκινήσει το πιο παράξενο έθιμο: από τότε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, στην πόλη του Κολοράντο Σπρινγκς οι αξιωματικοί της βάσης απαντούν σε κλήσεις μικρών παιδιών, δίνοντας πληροφορίες για το ταξίδι του αγαπημένου τους άγιου, ενώ μέσω Ίντερνετ (www.noradsanta.org) μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία του Αϊ-Βασίλη σε όλο τον κόσμο.
Το διήγημα Ο Αϊ-Βασίλης στο ραντάρ είναι εμπνευσμένο από αυτό το πραγματικό περιστατικό και, μαζί με άλλες τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, αποδεικνύει ότι τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά η γιορτή του ονείρου και της μαγείας, μια γιορτή όπου όλα μπορεί να συμβούν…
Μιχάλης Σ. Δ2

ΝΑΙ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη 1897. Η οχτάχρονη Βιρτζίνια πίστευε στον Άγιο Βασίλη επειδή της το έλεγαν οι γονείς της.
Μια μέρα ρώτησε τη δασκάλα της αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και τα άλλα παιδιά άρχισαν να γελούν. Η δασκάλα προτίμησε να μην της απαντήσει και συνέχισε το μάθημα.
Η Βιρτζίνια αποφάσισε να γράψει γράμμα στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα Σαν, την πιο αξιόπιστη της εποχής, ρωτώντας για την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Οι συντάκτες της εφημερίδας, έπειτα από πολλή σκέψη, αποφασίζουν να απαντήσουν στο ερώτημα που βασανίζει όλα τα παιδιά. Το γράμμα της Βιρτζίνια, αλλά και η απάντηση της εφημερίδας, μέσω του αρχισυντάκτη της Φράνσις Τσερτς άλλαξε τη ζωή του κοριτσιού για πάντα…

Φίλιππος Σ. Δ2

Η γωνιά του Βιβλίου

Η γωνιά του Βιβλίου
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση