Συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus+ στη Φινλανδία

e44df4ce8f09a208d179591a3d58eb83

 

 

https://www.rodiaki.gr/article/466663/symmetoxh-se-programma-erasmus-toy-3oy-dhmotikoy-sxoleioy-rodoy

 

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, πραγματοποίησε τη 2η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Βιωματική Μάθηση μέσα και έξω από την τάξη» με τους εκπαιδευτικούς Κασσίμη Μαρία, Στουππή Τσαμπίκα και  Τουλιόπουλο Φώτιο, στη δράση με τίτλο “New learning ways and spaces, what next in Finnish classrooms?”- «Νέοι τρόποι και χώροι μάθησης, τι ακολουθεί στις φινλανδικές τάξεις;» που πραγματοποιήθηκε στο Βάνταα, του Ελσίνκι Φινλανδίας, από τις 10 – 16 Οκτωβρίου 2021.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου εξετάστηκαν τρόποι ενσωμάτωσης δραστηριοτήτων σε ανοιχτά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας με συνεργατική μέθοδο,  τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Έγινε ενημέρωση για το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και εφαρμόστηκαν καινοτόμοι τρόποι μετάδοσης της γνώσης με δραστηριότητες που δεν απαιτούσαν την ύπαρξη συμβατικών μέσων διδασκαλίας. Σκοπός της συμμετοχής στην παραπάνω δράση ήταν η υιοθέτηση και η αξιοποίηση των νέων γνώσεων  στην ελληνική σχολική πραγματικότητα.

Η αλληλεπίδραση με την επιμορφώτρια και τους συμμετέχοντες από τα υπόλοιπα κράτη που πήραν μέρος στο σεμινάριο ήταν συνεχής και ουσιαστική, με ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και απόψεων για διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας και δημιουργήθηκαν επαφές για μελλοντικές συνεργασίες.

Αναπτύχθηκαν κίνητρα για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από μέρους των εκπαιδευτικών καθώς ήρθαν σε επαφή με νέους τρόπους διδασκαλίας και μετάδοσης της γνώσης μέσα από εναλλακτικές και ομαδοσυνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί διάχυση των νεοαποκτηθεισών γνώσεων από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τόσο στους/στις συναδέλφους του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Ρόδου  όσο και των όμορων σχολικών μονάδων, με σκοπό να υιοθετηθούν και να χρησιμοποιηθούν οι εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας με άμεσα οφέλη για τους/τις μαθητές/-ήτριες.