Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

            Η Σαρακοστή ή αλλιώς Μεγάλη Τεσσαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες σαράντα μέρες» είναι η σημαντικότερη περίοδος νηστείας για τους χριστιανούς, καθώς τους προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Αρχικά, διαρκούσε έξι εβδομάδες, αλλά αργότερα συμπεριλήφθηκε και η έβδομη. Επίσης, ονομάζεται Μεγάλη, όχι για τη διάρκειά της, αλλά γιατί μας υπενθυμίζει τα Πάθη του Χριστού.

            Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό έθιμο της Ελλάδας. Χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της νηστείας. Σε κάποιες περιοχές ήταν μία χάρτινη ζωγραφιά και σε κάποιες άλλες ήταν από ζυμάρι. Σε κάθε περίπτωση όμως απεικόνιζε μία γυναίκα χωρίς στόμα λόγω νηστείας και με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής. Επιπροσθέτως, είχε εφτά πόδια που σηματοδοτούσαν τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Στο τέλος κάθε εβδομάδας έκοβαν ένα πόδι, ώστε να γνωρίζουν πόσες εβδομάδες έχουν μείνει μέχρι το τέλος της νηστείας. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο πόδι, το οποίο τοποθετούσαν μέσα σ’ ένα σύκο και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός.

            Η Α΄ και η Δ΄ τάξη φέτος έφτιαξαν την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι. Χρειάζεται μόνο αλεύρι, νερό και αλάτι, ώστε να έχει μακρά διάρκεια ζωής. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μπαχαρικά για διακόσμηση και στο κεφάλι να φτιάξουμε έναν Σταυρό.

            Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση!

 

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

   Α΄ ΤΑΞΗ                                                             Δ΄ ΤΑΞΗ

Ελένη Φακίνου                                            Κυριακή Ρουμελιώτη

foto1     foto2  foto3

Αφήστε μια απάντηση