Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Α΄τάξη

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Ο κύκλος του νερού. Nερό, πηγή ζωής και δημιουργίας»

της Α’ τάξης

Οι μαθητές της Α’ τάξης  υλοποίησαν  πρόγραμμα  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  με τίτλο « Ο κύκλος του νερού – Νερό πηγή ζωής και δημιουργίας».

Το πρόγραμμα διήρκεσε τρεις μήνες: Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αντλήσαμε πληροφορίες  από βιβλία καθώς και από το διαδίκτυο για τον κύκλο του νερού, διαβάσαμε παραμύθια, ασχοληθήκαμε με τις παραδόσεις του τόπου μας, ήθη και έθιμα, σχετικά με το νερό, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε μεγάλη αφίσα. Μιλήσαμε για τους τρόπους εξοικονόμησης νερού, για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και για τα προβλήματα της λειψυδρίας .

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτό το παράξενο «ταξίδι» της σταγόνας η οποία εξατμίζεται, ανεβαίνει ψηλά, ενώνεται με άλλες, σχηματίζοντας τα σύννεφα που μετατρέπονται σε βροχή και καταλήγει πάλι στις θάλασσες, στις λίμνες, στα ποτάμια ή απορροφάται από το έδαφος όπου σχηματίζονται υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες, μέχρι να εξατμιστεί πάλι και να συνεχίσει το ίδιο «ταξίδι» χωρίς αρχή και τέλος.

Κατασκευές

Επίσης έφτιαξαν πολλές κατασκευές σχετικές με το θέμα μας που αναρτήθηκαν στα ταμπλό του σχολείου μας και στόλισαν με αυτές και την αίθουσα εκδηλώσεων.

Βιβλιαράκια

Στα πλαίσια του ολοήμερου προγράμματός τους, δημιούργησαν δύο τεύχη, όπου το μεν πρώτο περιλαμβάνει σχετικές πληροφορίες, ασκήσεις σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, κουίζ και ζωγραφιές και το δεύτερο είναι η διασκευή ενός αγγλικού παραμυθιού με τίτλο «Drippy the Raindrop : To the mountains and back».

Επισκέψεις

Στις  24 Μαΐου επισκεφθήκαμε τη λίμνη του Μαραθώνα καθώς και το Μουσείο του Φράγματος.

Θεατρικά δρώμενα

Ως επιστέγασμα όλων αυτών, ήταν τα θεατρικά δρώμενα :

  • «Η ιστορία μιας σταγόνας» και
  • «Οι νεροσταγόνες απεργούν»

όπου τα παιδιά δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, ενθουσίασαν τους συμμαθητές και τους γονείς τους.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα απέκτησαν οικολογική συνείδηση και κατανόησαν τη μεγάλη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος.

Και τώρα θα σας πούμε το ποιηματάκι μας.

Διαβάστε το στην εικόνα:

O

Συλλογικές εργασίες των μαθητών

O

O

 

O

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OO

Για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί : Παρασκευή Δάβαρη (ΠΕ70) και Μαργαρίτα Γκούμα (ΠΕ06).

Τις ευχαριστούμε θερμά!

Για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού χρησιμοποιήθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές πηγές, όπως το βιβλίο Γνωρίζω το νερό της Ευ. Δεσύπρη, εκδ. Παπαδόπουλος, προτεινόμενο από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, βλ. http://www.biblionet.gr/book/119571/Δεσύπρη,_Ευαγγελία/Γνωρίζω_το_νερό, καθώς και το παραμύθι  Ο Σταγονούλης «πετάει» στα σύννεφα! σε διασκευή Μαρίας Δραγασιά, βλ. http://xwrapaidiwn.blogspot.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση