Πολιτιστικό πρόγραμμα. Β΄τάξη και Ολοήμερο Τμήμα

  Πολιτιστικό πρόγραμμα «Αγαπώ το βιβλίο»

   της Β’ τάξης και του Ολοήμερου τμήματος

 

Με έναυσμα το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών μας για τα παραμύθια, τις φανταστικές ιστορίες, τη ζωγραφική και τα παιχνίδια με ήρωες παραμυθιών, το πολιτιστικό πρόγραμμα «Αγαπώ το βιβλίο» στοχεύει την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ανάπτυξη των γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών όπως η καλλιέργεια του λόγου, της έκφρασης, και της συνεργασίας. Επίσης, προωθεί την καλλιέργεια της εικαστικής έκφρασης και την χρήση της εικαστικής γλώσσας: σχέδιο, σύνθεση, χρώμα, τεχνική.

Για το σκοπό αυτό επιλέξαμε ποιοτικά παιδικά βιβλία, τα οποία διαβάσαμε στην τάξη και στη συνέχεια με αφορμή και έμπνευση τις ιστορίες, οι μαθητές ζωγράφισαν και δημιούργησαν από συλλογές ζωγραφικής έως έντυπα μικρά βιβλία, ακόμα και ιστορίες σε ψηφιακή αφήγηση.

Δώσαμε έμφαση στην ανάγνωση των παιδικών βιβλίων θέλοντας οι μαθητές μας να απολαύσουν το κείμενο, να αισθανθούν, να ταξιδέψουν, να αποκτήσουν αισθητικό κριτήριο και πολιτισμική παιδεία.

Το ποιοτικό παιδικό βιβλίο πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει, βοηθά το παιδί να καταλάβει τον εαυτό του και τους γύρω του, να γνωρίσει πολιτισμούς. Το ποιοτικό παιδικό βιβλίο αναπτύσσει την φαντασία του παιδιού, το συναίσθημα και τη συγκίνηση.

Σε μια εποχή που το ενδιαφέρον των παιδιών μονοπωλείται από την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκαταστήσουμε τη σχέση των παιδιών με την ανάγνωση και να συμβάλουμε στην εδραίωση μιας καλής σχέσης με το βιβλίο.

Στα πλαίσια του προγράμματος διαβάσαμε με τους μαθητές μας πολλά παιδικά βιβλία όπως  «Ο μάγος Αλμπραντρά και το σοφό βιβλίο της Σουμουτού», «Πώς η Σουμουτού πήρε πίσω το σοφό βιβλίο της» της Β. Ψαράκη, «Τα Χριστούγεννα της τρελοπαρέας», «Μια αράχνη μόνη ψάχνει», «Τι ρόλο παίζει αυτή η αγελάδα» της Λ. Βαρβαρούση.

Με αφορμή τις αναγνώσεις μας, οι μαθητές μας έζησαν στον κόσμο των ηρώων και εκφράστηκαν με τη σειρά τους:

·         με ζωγραφική – σχεδιάζοντας ατομικά και συλλογικά έργα

·         με γραπτή αφήγηση –γράφοντας μικρές ιστοριούλες και δημιουργώντας μικρά οκτασέλιδα βιβλιαράκια (βλ. παρακάτω ) και

·         με ψηφιακή αφήγηση –δημιουργώντας μικρά βίντεο (βλ.παρακάτω)

Ζήσαμε πολύ όμορφες, αξέχαστες στιγμές, ειδικά τις ημέρες που υποδεχθήκαμε στην τάξη δυο σπουδαίες ελληνίδες συγγραφείς και εικονογράφους, την κ. Λήδα Βαρβαρούση και την κ. Βάσω Ψαράκη.

Για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί:

κ. Σοφία Λάχλου (ΠΕ05), κ.Ευανθία Λυμπεροπούλου (ΠΕ70) και κ. Ελένη Γιαννακού (ΠΕ70).

Τις ευχαριστούμε θερμα!

Ταξίδι με τη Λήδα στις χώρες της φαντασίας και της … φιλίας

Υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας την πολύ γνωστή και εξαίρετη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικής λογοτεχνίας, την κ. Λήδα Βαρβαρούση.  Οι μικροί μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις «Ζωγραφηγήσεις» με βάση το βιβλίο της συγγραφέως ¨Μια παρέα…με καρδιά¨. Ήταν ένα υπέροχο βιβλίο για την αξία της φιλίας, ένα όμορφο παιχνίδι εικονογράφησης της Λήδας και στη συνέχεια μια δημιουργική εικαστική εργασία των παιδιών με αφορμή το βιβλίο.  Ήταν μια πολύ δημιουργική μέρα με τη Λήδα, που με το ταλέντο της, τη ζωντάνια και την απλότητά της, έγινε αμέσως φίλη των παιδιών και των δασκάλων. Την ευχαριστούμε θερμά!

Λίγα λόγια για τη Λήδα Βαρβαρούση

Ο κόσμος της φαντασίας και του σχεδίου κατακτά την Λήδα Βαρβαρούση από μικρή. Αποφοίτησε από τη σχολή Σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds της Βρετανία. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία στην Ελλάδα και έχει γράψει 13 από αυτά. Το 2006 εικονογράφησε το βιβλίο της Γλώσσας της Α’ Δημοτικού και το Λεξικό για τις Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το 2007 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Εικονογράφησης. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Οι ήρωες της, τους οποίους τους χαρακτηρίζει η φαντασία και το χιούμορ, είναι ιδιαίτερα γνωστοί και αγαπητοί στα παιδιά.

Πηγή: http://www.biblionet.gr/author/1546/Λήδα_Βαρβαρούση

Δείτε τα βιβλία της Λήδας Βαρβαρούση στον παραπάνω σύνδεσμο

 

Φωτογραφία με τη Λήδα

Η ζωγραφιά της Λήδας με τα χρώματα των μαθητών

P1080765

 Συλλογική ζωγραφιά των μαθητών του Ολοήμερου

P1080751

 

Ένα «μαγικό» βιλιαράκι με τη Βάσω τη Ψαράκη

Εξημερώνοντας δράκοντες…

Στα πλαίσια του προγράμματος  «Αγαπώ το βιβλίο» των μαθητών της Β’ τάξης και του ολοήμερου τμήματος του σχολείου μας, οι μαθητές με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκαν την βραβευμένη εικονογράφο, κ. Βάσω Ψαράκη. Οι μαθητές είχαν προετοιμαστεί για την επίσκεψη διαβάζοντας και ζωγραφίζοντας για μάγισσες και δράκοντες, για το μάγο Αλμπραντρά και τη μάγισσα Σουμουτού, συγγράφοντας και εικονογραφώντας τα δικά τους βιβλιαράκια.

P1080647

P1080645

P1080646

P1080635

P1080657

P1080638

P1080639

Η Βάσω Ψαράκη ακούραστη σχεδίασε δράκοντες για όλα τα παιδιά φροντίζοντας να μην αφήσει κανένα παραπονεμένο. Με διαδραστικές τεχνικές σχεδίασε ένα μεγάλο δράκο για κάθε τάξη της Β’.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τη κ. Ψαράκη και συγχαίρουμε τους μαθητές μας και τις εκπαιδευτικούς, κ. Σοφία Λάχλου, κ.Ευανθία Λυμπεροπούλου και κ. Ελένη Γιαννακού.

Λίγα λόγια για τη Βάσω Ψαράκη

Η Βάσω Ψαράκη σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό. Ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες και αφοσιώθηκε από το 1978 στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το 1986 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Το 1988 βραβεύτηκε εικονογράφησή της από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1989 εικονογράφησή της πήρε την τιμητική διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Το 1990 φιλοτέχνησε την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 1991, που κυκλοφόρησε σ’ όλο τον κόσμο. Το 1993 πήρε το δεύτερο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφησης της Τεχεράνης για το εξώφυλλό της στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου «Ήταν και δεν ήταν». Το 1993 και 1995 η Unicef κυκλοφόρησε κάρτες για την Ευρώπη με τα σχέδιά της. Το 1994 η αφίσα της με θέμα «Μ’ ένα βιβλίο πετάω» βραβεύτηκε και τυπώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1997 δούλεψε κοστούμια, σκηνικά και κατασκευές για 14 τηλεοπτικά επεισόδια με τον τίτλο: «Παραμύθια-Ελάτε στη μαγεία του βιβλίου», παραγωγής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Υπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση της ανάγνωσης. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο «Ο Επισκέπτης της Νύχτας» της Μελίνας Καρακώστα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Πηγή: http://www.biblionet.gr/author/1779/Βάσω_Ψαράκη

Για τα βιβλία της Βάσως Ψαράκη δείτε στον παραπάνω σύνδεσμο.

 

Για να δείτε το «μαγικό βιβλιαράκι» κάντε κλικ επάνω:

Το  «μαγικό βιβλιαράκι»

Το «μαγικό βιβλιαράκι» συνέχεια

 

Η αφίσα μας από το Ολοήμερο τμήμα

P1080661

 P1080757

Λεπτομέρεια

P1080781

Λεπτομέρεια

P1080763

 

Κι άλλες εργασίες μαθητών από το Ολοήμερο τμήμα

Επειδή κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη…

κι επειδή η εικαστική τέχνη είναι τρόπος έκφρασης κι επικοινωνίας,

είναι πράγματι «γλώσσα» για το παιδί…

δείτε τις ζωγραφηγήσεις που με φαντασία και τέχνη δημιούργησαν οι μαθητές μας

ΒΙΝΤΕΟ μαθητών. ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Κάντε κλικ επάνω για να δείτε τα βίντεο :

Ένας μυρμηγκοφάγος χορτοφάγος

Η χαρουπιά

Ένας σκύλος και μια γάτα μια φορά

Η ερωτευμένη γάτα

Ο πειρατής κι ο νάνος

Η αναποδιά. Χα,χα

Η άτυχη γάτα η Σισή

ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ μαθητών

Τα παιδιά δημιούργησαν όμορφες ζωγραφιές, έγραψαν μικρές ιστοριούλες, τις πληκρτολόγησαν και δημιούργησαν τα μικρά τους βιβλιαράκια.

Μπορείτε να τυπώσετε τις εικόνες στο μέγεθος ενός φύλλου Α4 και με την παρακάτω τεχνική (δείτε εδώ) φτιάχνετε μικρά 8σέλιδα βιβλιαράκια.

Βιβλίο «Ένας μυρμηγκοφάγος… χορτοφάγος»

Ένας μυρμηγκοφάγος χορτοφάγος

 Βιβλίο «Ένας σκύλος και μια γάτα μια φορά»

Οι φίλοι μουa

Βιβλίο «Η άτυχη γάτα»

Η άτυχη γάτα

Βιβλίο «Το κοριτσάκι και η χαρουπιά»

Το κοριτσάκι και η χαρουπιά

Βιβλίο «Ο πειρατής κι ο νάνος»

Ο πειρατής κι ο νάνος

Βιβλίο «Η ερωτευμένη γάτα»

Η ερωτευμένη γάτα

 

Μπράβο στα παιδιά για τις όμορφες δημιουργίες τους!

 

Έφτασε το όμορφο καλοκαιράκι…

 Υλικά για ένα καλό καλοκαίρι:

μπανάκια και βουτιές,

γέλια και χαρές,

βιβλία, όνειρα και φαντασία,

ζωγραφική, παιχνίδια και μαγεία…

P1080719

Καλό καλοκαιράκι παιδιά!

Η εκπαιδευτικός:  Σοφία Λάχλου

 

 

 

2 σχόλια στο “Πολιτιστικό πρόγραμμα. Β΄τάξη και Ολοήμερο Τμήμα

Αφήστε μια απάντηση