3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Ιστολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο

Συγγραφέας: 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ στις 22 Ιουνίου 2012

Συγγραφέας: Καλλιόπη Παπαγγελή
Έτος Έκδοσης: 2002
© Copyright: Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. / Όμιλος Λάτση
ISBN: 960-86743-2-8
Εκδόσεις: ΟΛΚΟΣ
Σελίδες: 364

Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πανελλήνια θρησκευτικά κέντρα της αρχαιό­τητας. Στο Ιερό της άνθισε η λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης, μία λατρεία με πολλαπλούς αρχετυπικούς συμβολισμούς. δεμένη όμως πάντα στέρεα με τη γη. τη βλάστηση και τη γονιμότητα.

Η θεά των σιτηρών χάρισε στην ευνοούμενη πόλη της δύο μέγιστα δώρα: Τη διδασκαλία της καλλιέργειας της γης και την εμπειρία των Μυστηρίων, που δίδασκαν ότι όλοι. ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής θέσης μπορούν να βιώσουν μία ανώτερη πνευ­ματική κατάσταση, καταλυτική για την επίγεια και ελπιδοφόρα για τη μεταθανάτια ζωή.

Η μυστικότητα που κάλυπτε το ακριβές περιεχόμενο των Ελευσίνιων Μυστηρίων είναι ασφαλώς ένας λόγος που εξηγεί τη σαγήνη που ασκούν μέχρι τις μέρες μας. μία σαγήνη που έγινε αφορμή για τη διατύπωση ποικίλων υποθέσεων και θεωριών γύρω από τη φύση τους. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές δημοσιεύσεις που αφορούν είτε στα ευρήματα και στις ανασκαφές του Ιερού είτε στην ερμηνεία των επιγραφών και την αρχιτεκτονική μελέτη των μνημείων. έλειπε πραγματικά μία σύγχρονη έκδοση που να συμπυκνώνει τα παλαιά αλλά και τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να καλύπτει συνολικά τα ζητήματα της Αρχαίας Ελευσίνας……

Αφήστε μια απάντηση