Το 240 π.Χ ο Ερατοσθένης, δουλεύοντας ως επικεφαλής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πληροφορήθηκε πως το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο), στην αρχαία πόλη Συήνη (στο σημερινό Ασουάν), συνέβαινε κάτι ασυνήθιστο: Αν κοιτούσες στον πάτο ενός πηγαδιού, μπορούσες να δεις ολόκληρο τον ήλιο να καθρεφτίζεται. Κάτι το οποίο ήξερε πως δεν συνέβαινε ταυτόχρονα στην Αλεξάνδρεια. Κατάλαβε, λοιπόν, πως αυτό οφειλόταν στην καμπυλότητα της γης. Δεν έμεινε όμως εκεί! Αποφάσισε να υπολογίσει και την περίμετρο της!
Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές της Ε1. Συμμετέχοντας στη δράση που διοργανώνει η ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια ‘Ενωση Υπεύθυνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών) με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, την Πέμπτη 20 Μαρτίου (Εαρινή Ισημερία), διεξήγαγαν το πείραμα, όπως ακριβώς και ο Ερατοσθένης τόσες χιλιάδες χρόνια πριν.
Αφού βρήκαμε τις συντεταγμένες του σχολείου μας και υπολογίσαμε την απόσταση μας από τον Ισημερινό, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας με μια αυτοσχέδια ράβδο, έναν σπάγκο, μια μεζούρα και ένα μοιρογνωμόνιο. Τα εργαλεία αυτά ήταν ό,τι χρειαστήκαμε για το πείραμα μας. Και φυσικά, λίγα μαθηματικά.
Μπορεί το πείραμα να ήταν αρκετά απλό. Αυτό όμως είναι που το κάνει και τόσο εντυπωσιακό. Επιπλέον, ένα τόσο εύκολο πείραμα, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών και σίγουρα συντέλεσε στην κατανόηση της αξίας των θετικών επιστημών αλλά και του σύμπαντος.
Και ένα ακόμη bonus;
Κάναμε την βόλτα μας στην αυλή του σχολείου και το διασκεδάσαμε!