Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας

Bauron min

Η Βραυρώνα βρίσκεται στη νότια ακτή της Αττικής στον κολπίσκο της Βραυρώνας που διασχίζεται από τον μικρό ποταμό Εράσινο. Στο λόφο όπου βρισκόταν αυτός ο οικισμός ήταν κτισμένο το ιερό της Βαυρωνίας Αρτέμιδος που αποτελεί ένα απο τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Είναι ένας από τους καλύτερους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε επισκεφθεί. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι καλοδιατηρημένος, πεντακάθαρος, με ειδικές ράμπες γύρω γύρω έτσι ώστε να μπορείς να έχεις οπτική από όλες τις πλευρές, πολλά δέντρα και παγκάκια για να μπορείς να καθήσεις στη σκιά. Ακόμα και οι τουαλέτες ήταν εκπληκτικές. Ο υπάλληλος ευγενέστατος, εξυπηρετικός και χαμογελαστός. Το μουσείο καταπληκτικό με υπαλλήλους ευγενικούς και άμεσα να εξυπηρετήσουν σε όποια πληροφορία για το χώρο τους ζητήσαμε.
— Κριτική του γράφοντος του άρθρου από την επίσκεψη στο χώρο στις 7/10/2023.

Τα κείμενα του άρθρου είναι από το φυλλάδιο “Βραυρώνα” του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων “Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας”

Πληροφορίες

Ημέρες Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Τρίτη Κλειστά
Τετάρτη 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Πέμπτη 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Παρασκευή 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Σάββατο 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Κυριακή 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Εισιτήρια

Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Ισχύει για το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας και τον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. Η μειωμένη τιμή ισχύει για όλους τους επισκέπτες κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
  • 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • 28 Οκτωβρίου
  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

Η ιστορία της Βραυρώνας

Στα ανατολικά παράλια της Αττικής, μεταξύ της Ραφήνας και του Πόρτο Ράφτη, εκεί που η πεδιάδα των Μεσογείων βρέχεται από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, βρίσκεται η κοιλάδα της Βραυρώνας.

Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας | Google maps
Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας | Google maps

Η πρώτη εγκατάσταση στον λόφο, που δεσπόζει στον μυχό του κόλπου της Βραυρώνας, τοποθετείται στα τέλη της νεολιθικής και στις αρχές της πρώιμης εποχής του Χαλκού (3300-2800 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια των μεσοελλαδικών χρόνων (2000-1600 π.Χ.) ο οικισμός θα εξελιχθεί σε μια οργανωμένη κοινότητα, που θα φθάσει σε υψηλό σημείο ανάπτυξης. Στις δύο πρώτες φάσεις της ύστερης εποχής του Χαλκού (1600-1375 π.Χ.) η κατοίκηση συνεχίζεται, ενώ ο οικισμός γύρω στο 1200 π.Χ. εγκαταλείπεται.

Η Βραυρώνα υπήρξε φημισμένη για τη λατρεία της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, το ιερό της οποίας αποτελούσε και θρησκευτικό κέντρο του δήμου των Φιλαϊδών. Σύμφωνα με την παράδοση, τη λατρεία αυτή έφεραν στην Αττική από τη γη των Ταύρων ο Ορέστης και η Ιφιγένεια, οι οποίοι, αφού έκλεψαν το διιπετές ξόανο της Αρτέμιδος, ίδρυσαν ιερό προς τιμήν της ύστερα από διαταγή της θεάς Αθηνάς.

Κοιλάδα Βραυρώνας
Κοιλάδα Βραυρώνας | πανόραμα

Η λατρευτική χρήση του χώρου ξεκινά τον 9ο αι. π.Χ. Η περίοδος ακμής του αρχίζει από το 700 π.Χ., κορυφώνεται στο β΄ μισό του 5ου και εξακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου και του 3ου αι. π.Χ. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα κτήρια του ναού και της στοάς, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη τα οικοδομήματα του ιερού (γυμνάσιο, παλαίστρα, αμφιπολείον, ιππώνες), τα οποία αναφέρονται σε επιγραφή του 3ου αι. π.Χ.

Τα πλούσια και ποικίλα αναθήματα μαρτυρούν τη φύση της λατρείας της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, αλλά και τα λατρευτικά δρώμενα που ελάμβαναν χώρα. Μια μεγαλοπρεπής πομπή (θεωρία) ξεκινούσε κάθε πέντε χρόνια από την Ακρόπολη της Αθήνας για να γιορτάσει τα Βραυρώνια στο ιερό της θεάς, κατά τη διάρκεια των οποίων, εκτός από θυσίες, πραγματοποιούνταν αθλητικοί, μουσικοί και ιππικοί αγώνες.

Η αρκτεία αποτελούσε τη σημαντικότερη λατρευτική εκδήλωση της γιορτής και είχε τον χαρακτήρα θητείας και μύησης για την ενηλικίωση και τον γάμο. Η θεά καθοδηγούσε τα κορίτσια για το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία και τα προετοίμαζε για τον κύριο ρόλο τους στην κοινωνία.

Ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού της Αρτέμιδος Βραυρωνίας

Αρχαιολογικός χώρος Αρτέμιδος Βραυρωνίας | © Myrto Akrivou
Αρχαιολογικός χώρος Αρτέμιδος Βραυρωνίας – πανόραμα

Κέντρο της λατρείας στο ιερό της Βραυρώνας αποτέλεσε ο ναός της Αρτέμιδος (1), δωρικός εν παραστάσι με οπισθόδομο ή άδυτο, ο οποίος οικοδομήθηκε στο α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. στη θέση του κατεστραμμένου από τους Πέρσες παλαιότερου ναού (6ος αι. π.Χ.).

Ανατολικά του ναού, γύρω στο 500 π.Χ., κατασκευάστηκε πολυγωνικός αναλημματικός τοίχος, πιθανώς για την πραγματοποίηση ειδικών τελετών (2).

Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιφιγένεια, κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος, λατρευόταν στο ιερό ως χθόνια ηρωίδα. Πυρήνα της λατρείας της αποτέλεσε ο μυθικός τάφος, το «κενήριον» (6) στη βόρεια πλαγιά του λόφου της Βραυρώνας. Είχε τη μορφή σπηλιάς με διάφορα κτίσματα στο εσωτερικό της και χρονολογείται περί το 700 π.Χ. Στα κλασικά χρόνια ιδρύθηκε ένας μικρός ναός, που ταυτίστηκε με το Ηρώο της Ιφιγένειας (5), και ένα μεγαρόσχημο κτίσμα, που ονομάστηκε Ιερά Οικία (7).

Αρχαιολογικός χώρος Αρτέμιδος Βραυρωνίας | © Matthew Legakis

Η στοά (12), ένα πώρινο εκατόμπεδο οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, περιβάλλει σε σχήμα Π το μεγάλων διαστάσεων κεντρικό αίθριο του ιερού το οποίο βόρεια, δυτικά και ανατολικά περιβάλλεται από στοές με κιονοστοιχίες, ενώ η τέταρτη προς νότο πλευρά έμενε ανοικτή. Στη βόρεια και δυτική πλευρά της στοάς διαμορφώθηκαν δωμάτια με είσοδο προς την εσωτερική αυλή, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με ξύλινες κλίνες και λίθινα τραπέζια. Παράλληλα προς τη βόρεια πτέρυγα της στοάς εκτείνεται στωικό οικοδόμημα (13) με δύο μνημειώδεις εισόδους (πρόπυλα) ανατολικά και δυτικά.

Η τετράγωνη λίθινη γέφυρα του 5ου αι. π.Χ. (10), κοντά στη ΒΑ. γωνία της στοάς, σηματοδοτούσε πιθανώς την κατάληξη ιεράς οδού από την Αθήνα στη Βραυρώνα και εξυπηρετούσε τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων πάνω από την κοίτη των υδάτων που έρρεαν από την Ιερά Πηγή (9) στον Ερασίνο ποταμό.

Αρχαιολογικός χώρος Αρτέμιδος Βραυρωνίας - Χάρτης
  1. Ναός Αρτέμιδος
  2. Αναλημματικός τοίχος
  3. Ανάλημμα
  4. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
  5. Ηρώο Ιφιγένειας
  6. Τάφος Ιφιγένειας
  7. Ιερά Οικία
  8. Προϊστορική Ακρόπολη
  9. Θέση Ιεράς Πηγής
  10. Λίθινη Γέφυρα
  11. Πρόπυλο Στοάς
  12. Στοά
  13. Βόρειο στωικό οικοδόμημα

Όλες οι φωτογραφίες είναι © του Ματθαίου Λεγάκη και της Μυρτώς Ακρίβου. Έχουν τραβηχτεί στις 7/10/2023.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας
Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας αποτελείται από τον προθάλαμο και πέντε αίθουσες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας - σχεδιάγραμμα
Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας – σχεδιάγραμμα

Προθάλαμος

  • Ιστορία των ανασκαφικών ερευνών και η αναστήλωση της στοάς της Βραυρώνας.

Αίθουσα 1

  • Οι προϊστορικοί οικισμοί της Βραυρώνας και ο δήμος των Φιλαϊδών κατά τους ιστορικούς χρόνους.
  • Τα μνημεία του ιερού και της ευρύτερης περιοχής από τον 5ο αι. π.Χ. έως τα μεσαιωνικά χρόνια.
  • Τα ιερά του δήμου των Αλών Αραφηνίδων.

Αίθουσα 2

  • Το Ανάγλυφο των Θεών (ο μύθος που αφορά στην ίδρυση του ιερού).
  • Αναθηματικά ανάγλυφα.
  • Εκθέματα (π.χ. κρατηρίσκοι) που σχετίζονται αφ’ενός με τα λατρευτικά δρώμενα που ελάμβαναν χώρα στο ιερό και αφ’ ετέρου με τις υποστάσεις της θεάς (θεά της γονιμότητας, Ταυροπόλος, Εκάτη, Πότνια θηρών, Κυνηγέτις).

Αίθουσα 3

  • Αφιερώματα στη θεά ως προστάτιδα των παιδιών και κουροτρόφο.

Αίθουσα 4

  • Αναθήματα που σχετίζονται με τις υποστάσεις της θεάς (προστάτιδα των γυναικών, του γάμου, των εφήβων και της χειροτεχνίας).
  • Μαρμάρινος βωμός.
  • Ξύλινα αντικείμενα από τις ανασκαφές του ιερού. Αναθήματα που δεν σχετίζονται με υποστάσεις της θεάς (αγγεία συμποσίου, πήλινα ειδώλια).

Αίθουσα 5

  • Εκθέματα από τους δήμους της Μεσογαίας (Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη).

Όλες οι φωτογραφίες είναι © του Ματθαίου Λεγάκη και της Μυρτώς Ακρίβου. Έχουν τραβηχτεί στις 7/10/2023.

Έντυπα

Πηγές – Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Αφήστε μια απάντηση