Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ (1992) ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Κρίνεται αναγκαία πλέον η δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων που βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής-συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τη μέρα αυτή, αξίζει να διαβάσουμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι με τίτλο ” Ο Περπατούλης στον πλανήτη των ζουμ”. Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, ακόμα και στο Νηπιαγωγείο.
Σκοπός του είναι να κατανοήσουν τα παιδιά πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα ενός ατόμου από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτός ο διαφορετικός ήρωας, να σκεφτούν και να προτείνουν λύσεις για το πρόβλημά του, να ταυτιστούν μαζί του και στο τέλος να αποκτήσουν ενσυναίσθηση σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας ανάλογα με την ηλικία τους.
Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων