ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΟΝΙΤΣΑΣ

 

Νίκος Γούνης – Δάσκαλος του ΣΤ1

Στις 18 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Δευτέρα, τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Κόνιτσας.

Η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί από νωρίς, προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα, με θέμα « Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου ».

Αυτό έγινε ύστερα από το ενδιαφέρον των μαθητών που έδειξαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Γεωγραφίας και Φυσικής, στα οποία αναδείξαμε τη μεγάλη σημασία των Εθνικών Δρυμών καθώς και των οικοσυστημάτων, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Πιστεύουμε πως η επίσκεψη αυτή είχε ενδιαφέρον καθώς οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του Περιβαλλοντικού Κέντρου για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, είδαν από κοντά το Βοϊδομάτη ποταμό με το τοξωτό γεφύρι και έκαναν ευχάριστες δραστηριότητες στην κοίτη του ποταμού.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ρένια – Μαθήτρια του ΣΤ1

Τη Δευτέρα 18/2/2013 η τάξη του σχολείου μα επισκέφτηκε το Κ.Π.Ε. Κόνιτσας.

Φτάνοντας αρχικά επισκεφτήκαμε το χώρο που στεγάζεται το Κ.Π.Ε. Κόνιτσας. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι και μας οδήγησαν σε μια αίθουσα, όπου μας ενημέρωσαν για τη χλωρίδα και την πανίδα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στη ευρύτερη περιοχή. Μας μίλησαν για τα όρια εντός των οποίων περικλείεται ο Εθνικός Δρυμός, τα σπάνια είδη φυτών και ζώων, καθώς και τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν. Ακόμη μάθαμε για διάφορα ζώα, όπως την καφέ αρκούδα, το αγριογούρουνο και το κόκκινο ελάφι και ακούσαμε κατά πόσο έχει μειωθεί ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια, σε ποιες περιοχές ζουν, καθώς και για ποιες δραστηριότητες του ανθρώπου συνέβαλαν στην εξαφάνισή τους.

Πριν η εκδρομή μας ολοκληρωθεί επισκεφτήκαμε τον ποταμό Βοϊδομάτη όπου μετρήσαμε τη θερμοκρασία του νερού και μάθαμε για τη χρησιμότητα των σκαλιών που είναι χτισμένα στην κοίτη του ποταμού, τις δραστηριότητες που γίνονται στο Βοϊδομάτη και τέλος απολαύσαμε την υπέροχη θέα στο φαράγγι του Βίκου.

Μιχάλης – Μαθητής του ΣΤ1

Κατά την επίσκεψή μας στο Περιβαλλοντικό Κάντρο Κόνιτσας μάθαμε αλλά και ενημερωθήκαμε σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Ο χώρος που μας υποδέχτηκαν ήταν ζεστός και φιλόξενος, γεγονός που μας έκανε να νιώθουμε την όρεξη για μάθηση. Αρχικά με τη βοήθεια μιας κυρίας, μάθαμε το τι είναι ένας δρυμός, τι είναι οικοσύστημα, ποια οικοσυστήματα συναντάμε κατά μήκος ενός ποταμού και τι βλάστηση συναντάμε όσο ανεβαίνει το ύψος ενός βουνού. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα μάθημα που είχε τη μορφή παιδαγωγικού παιχνιδιού που σχετίζονταν με τις μεταναστεύσεις διάφορων ζώων με την πάροδο του χρόνου στην Ελλάδα.

Ακόμη το πρόγραμμα περιελάμβανε και μια επίσκεψη στον ποταμό Βοϊδομάτη. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε πάνω σε ένα πέτρινο γεφύρι, από το οποίο μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τη ροή του ποταμού. Με τη βοήθεια κάποιων εργαλείων, περιεργαστήκαμε και εξετάσαμε το νερό του ποταμού. Ακολούθησε ο χωρισμός σε δύο ομάδες και παίξαμε ένα παιχνίδι, στο οποίο όποια ομάδα συγκέντρωνε τα επιλεγμένα στοιχεία στο λιγότερο χρόνο κέρδιζε.

Συνοψίζοντας ήταν μια εκδρομή με πολύ ενδιαφέρον που δεν θα την ξεχάσουμε.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *