Η Β’ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Νοέμβριος 2016

Η Β’ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Νοέμβριο του 2016 τα τμήματα της Β τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και στο Λαογραφικό Μουσείο Κ. Φρόντζου στην οδό της Μιχαήλ Αγγέλου.

Η διδακτική επίσκεψη στη βιβλιοθήκη είχε προγραμματιστεί από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων ήδη από τον μήνα Οκτώβριο και αφορούσε ένα από τα προγράμματα που πραγματοποιούνται και φέτος στη βιβλιοθήκη. Το θέμα επιλέχθηκε ως κατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας και είχε το θέμα: Παίζω, παίζεις…Τι με νοιάζει που διαφέρεις; Η παρουσίαση που έγινε από την υπεύθυνη για το πρόγραμμα αφορούσε την προβολή, ανάγνωση και συζήτηση του παραμυθιού: «Το κάτι άλλο» και αφορούσε την διαφορετικότητα. Τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους, έγραψαν ένα χαρακτηριστικό τους, διάβασαν βιβλία που επέλεξαν στο χώρο της βιβλιοθήκης, τραγούδησαν και έπαιξαν. Και τα τρία τμήματα είχαν επισκεφθεί την βιβλιοθήκη και τον προηγούμενο χρόνο και έτσι η επίσκεψη έγινε με ευχάριστη διάθεση καθώς τα παιδιά και στην Α Τάξη είχαν πάρει μέρος στη δραματοποίηση του παραμυθιού όπως και φέτος.

Παρά τις «άσχημες» καιρικές συνθήκες (βροχή στα Γιάννενα; ), τα Δευτεράκια με τις ομπρελίτσες τους, αντιμετωπίζοντας τα γεμάτα απορία μάτια κάποιων προσώπων στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης μας, έφτασαν νικητές στο Λαογραφικό Μουσείο Κώστα Φρόντζου. Μας υποδέχτηκαν με υπομονή οι εξαιρετικές υπεύθυνες για την ξενάγηση του μουσείου κυρίες, που με ζήλο, αγάπη και κατανόηση προς τους μικρούς μαθητές μας πραγματοποίησαν την ξενάγηση. Μουσείο και παιδιά συμφιλιωμένα, εφόσον οι υπεύθυνες του μουσείου, τους έβαλαν να περάσουν στο δωμάτιο των παλιών αρχοντικών, να αγγίξουν το μαγκάλι, να δουν πως έψηναν παλιά τον καφέ, τον μύλο που τον άλεθαν και να δουν όλα όσα δεν έχουμε εμείς σήμερα από τόσο κοντά! Το βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος με τις ενότητες για τα μουσεία ζωντάνεψε και τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Το τεράστιο αυτό σπίτι τους έκανε εντύπωση, με τα ωραία σαλόνια και τα όμορφα πράγματα και στολίδια που δε συναντάς σήμερα στα δικά μας σπίτια. Τρεις όροφοι γεμάτοι και ξεχωριστοί ο καθένας. Όμορφες στολές, κεντήματα, σκαλιστές ζώνες και όπλα, πιθάρια εργαλεία… Ο χρόνος δε μας έφτασε καλά καλά… Δεν πειράζει όμως. Ήταν μια γεμάτη και ωραία μέρα στο σχολείο μας. Μόνο που το μάθημα δεν έγινε στα τμήματα από τις δασκάλες. Έγινε από τα παιδιά με τις αισθήσεις τους, το βίωμα, την εμπειρία…Και όσο για τον καιρό αποδείχθηκε τελικά φίλος. Πάντα τέτοια λοιπόν…Και του χρόνου!

μ6 μ5 μ4 μ3 μ2 μ1

Δημοσιεύθηκε στη Εκπαιδευτικά προγραμματα, Νέα, Σχολείο | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Β’ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Νοέμβριος 2016

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Γ’ τάξης στο εργαστήρι μαλλιού «ΑΝΟ ΚΑΤΟ»

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 η τρίτη ( Γ’) τάξη του 3ου Δ.Σ. Μαρμάρων πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελάτη Ζαγορίου και στο εργαστήρι μαλλιού «ΑΝΟ ΚΑΤΟ«.

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος ταξιδέψαμε στην Ελάτη, ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα σε βελανιδιές, έλατα, πλατάνια και καρυδιές και με τη θέα της οροσειράς της Τύμφης να δημιουργεί μια πανέμορφη εικόνα.

Στο εργαστήρι γνωρίσαμε , πάντα με την βοήθεια της κα Στεφανοπούλου Παναγιώτας την παραδοσιακή επεξεργασία του μαλλιού ( πλύσιμο, ξάσιμο, λανάρισμα, βάψιμο), είδαμε πως λειτουργεί ο αργαλειός και θαυμάσαμε τα έργα τέχνης που περιλαμβάνει η έκθεση στον ίδιο πάντα χώρο.

Το ταξίδι του μαλλιού και οι υπέροχες δημιουργίες θα μείνουν στα παιδιά αξέχαστα.

Ήταν γι’ αυτά και για εμάς μια υπέροχη και δημιουργική ημέρα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Γ’ τάξης στο εργαστήρι μαλλιού «ΑΝΟ ΚΑΤΟ»

Εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα σχολικού Αθλητισμού

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα σχολικού Αθλητισμού.

Θέμα: «Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας. Αθλητισμός – Δικαίωμα για όλους»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι τάξεις Α’ και Β’ πραγματοποίησαν μη ανταγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες με χρήση διαφόρων αθλητικών οργάνων ( σκιτάλες, στεφάνια, εμπόδια, κτλ) με σκοπό την συμμετοχή όλων των μαθητών χωρίς το άγχος για τη νίκη και το φόβο της αποτυχίας.

Για τους μαθητές των τάξεων Γ’,Δ’,Ε’ και Στ’ πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου επίδειξη και αποκάλυψη των βασικών στοιχείων τεσσάρων διαφορετικών ολυμπιακών αθλημάτων ( επιτραπέζιας αντισφαίρισης, τζούντο, ξιφασκία, αντισφαίριση).

Οι μαθητές, οργανωμένα και ανά τάξη, επισκέφθηκαν τους χώρους -σταθμούς της επίδειξης και στη συνέχεια δοκίμασαν και οι ίδιοι τις βασικές κινήσεις των αθλημάτων.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους:

  • «Φίλοι επιτραπέζιας αντισφαίρισης Ιωαννίνων»
  • «Αθλητικός όμιλος Ξιφασκίας»
  • «Σπάρτακος» ( τμήμα Τζούντο )
  • «Παμβώτις Ιωαννίνων» ( τμήμα αντισφαίρισης )

για την ανταπόκριση στο κάλεσμα μας για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή σχολικού αθλητισμού του σχολείου μας, καθώς και για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία του εξοπλισμού και της τεχνικής αθλημάτων που δεν περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα Φ.Α. του Δημοτικού Σχολείου.

Δημοσιεύθηκε στη Μαθητές, Νέα, Σχολείο | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα σχολικού Αθλητισμού

Επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” Δ’ Τάξης

Στις 13ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή της Δ’ τάξης του σχολείου μας στο μουσείο σύγχρονης τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” . Έγινε ξενάγηση και ενημέρωση από την υπεύθυνη του μουσείου.Παρακάτω υπάρχουν σύνδεσμοι με τις εργασίες μαθητών της Δ’ τάξης με θέμα την συγκεκριμένη εκδρομή.

Εργασία 1 Εργασία 2 Εργασία 3 Εργασία 4 Εργασία 5

Δημοσιεύθηκε στη Εκπαιδευτικά προγραμματα, Μαθητές, Σχολείο | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” Δ’ Τάξης

4-11-2016 – » Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης»

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Στις 4ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας δράση σχετική με την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης ( 31 Οκτωβρίου ), στην οποία πήραν μέρος οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης.

Η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ιωαννίνων, που προσκλήθηκαν στο σχολείο μας, μίλησαν στους μαθητές για την αποταμίευση. Μέσα από διάλογο που έκαναν με τα παιδιά αναδείχτηκε η διαχρονική αξία της αποταμίευσης και τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να διαχειριζόμαστε τα χρήματα μας με σύνεση, μια συνήθεια που αποκτιέται από μικρή ακόμη ηλικία.

Οι ομιλητές παρότρυναν τα παιδιά κάθε φορά που βρίσκονται με χρήματα στα χέρια τους π.χ. Το χαρτζιλίκι τους ή αυτά που μάζεψαν από τα κάλαντα, ακόμη τα δώρα των παππούδων και των συγγενών, να τα διαχειρίζονται σωστά, να μην τα ξοδεύουν αλόγιστα και να βάζουν ένα ποσό, έστω μικρό, στην άκρη. Για το λόγο αυτό πρόσφεραν σε κάθε παιδί έναν κουμπαρά – κάτι που έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά – με την ευχή να αποκτήσουν την συνήθεια της αποταμίευσης.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 4-11-2016 – » Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης»
Δημοσιεύθηκε την από Διαχειριστής | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δράσεις του σχολείου για τη σχολική χρονιά 2016-17

Δράσεις του σχολείου για τη σχολική χρονιά 2015-16

(Σαν «κατάλογος» ή «ημερολόγιο της σχολικής χρονιάς»)…

21-10-2015
Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη

19-11-2015
Οι τάξεις Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «Ο θησαυρός των χαμένων ΡΟ», στο Καμπέρειο.

25-11-2015
Οι τάξεις Α’ και Β’ παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «Ο θησαυρός των χαμένων ΡΟ», στο Καμπέρειο.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Επίσκεψη στο σχολείο μας και Κάλαντα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου…

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015
Γιορταστικά δρώμενα για τα Χριστούγεννα, από τις δασκάλες και τους μαθητές της Δευτέρας Τάξης.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016
Αφιέρωμα στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, οργανωμένο από τους δασκάλους και μαθητές της Έκτης Τάξης.

2 – 2 – 2016
Επίσκεψη του Γ3 στο Λαογραφικό Μουσείο πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

9-2-2016
Οι μαθητές της Ε’ τάξης επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

10-2-2016
Επίσκεψη της Έκτης Τάξης στην Κόνιτσα Ιωαννίνων (γεωπάρκο Βίκου-Αώου) για το πρόγραμμα «Η φύση αφηγείται».

19-2-2016
Δίωρη σχολική γιορτή για την τοπική Εθνική Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου), από τους δασκάλους και μαθητές της Γ’  τάξης.

2-3-2016        Εκδρομή της ΣΤ’  τάξης στο οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ» στο Μέτσοβο.

15-3-2016       Επίσκεψη της Ε’ τάξης στη Ζωσιμαία Κεντρική Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη (στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΜΠΟΡΩ») και ακολούθως στο Βυζαντινό μουσείο.

16-3-2016      Ενημέρωση της Α’ τάξης από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.

17-3-2015       Επίσκεψη της Β’ τάξης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

 23-3-2016     Επίσκεψη Ε’ τάξης στη Ζωσιμαία Κεντρική Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη για το πρόγραμμα «Μπορώ».

31-3-2016      Θεατρική Παράσταση «Ο Τρελαντώνης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών

11-4-2016         Επίσκεψη της Β’ Τάξης στο ΚΠΕ Κόνιτσας για το πρόγραμμα «το ψωμάκι αφηγείται».

21-4-2016      Εκδήλωση και δρώμενα για την καταπολέμηση της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, με συμμετοχές από διάφορες τάξεις.

AlkiZei_01s11-5-2016    Συνέντευξη από την  Άλκη Ζέη μέσω skype.

 

13-5-2016      Ενημέρωση των τάξεων Δ’ και Ε’ από τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Κ. Βέργο, σχετικά με προσεχείς επισκέψεις σε τοπικά μουσεία.

17-5-2016      Επίσκεψη της Δ’ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

17-5-2016      Επίσκεψη του Γ3 στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου

18-5-2016     Επίσκεψη της Ε’ τάξης στο Βυζαντινό μουσείο Ιωαννίνων.

24-5-2016       Επίσκεψη των τμημάτων της Πρώτης και της Έκτης Τάξης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό.

26-5-2016       Εθελοντική αιμοδοσία από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, συνοδευόμενη από ομιλία-ενημέρωση του κ. Μάκη Αλέξανδρου, επίκουρου καθηγητή Παιδιατρικής/Παιδοαιματολογίας, προς τους μαθητές.

30-5-2016    Αναπαράσταση «σαρακατσάνικου καραβανιού στη Βλαχόστρατα». Στήσιμο παραδοσιακής σαρακατσάνικης τέντας (τσιατούρας) στην αυλή του σχολείου, από μέλη του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Ιωαννίνων, δρώμενα από το Γ3, ομιλία του κ. Ευριπίδη Μακρή, δάσκαλου και συγγραφέα, παραχώρηση αλόγου από το κέντρο θεραπευτικής ιππασίας Ιωαννίνων.

31-5-2016      Αγώνες RunAndOut από τα τρία τμήματα της Έκτης Τάξης.

9-6-2016       Παρουσίαση του διασχολικού προγράμματος «Μονοπάτια της Ιστορίας και του Πολιτισμού» στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δ.Σ.Μαρμάρων, από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

10-6-2016     Εκδρομή του σχολείου στη Σκλίβανη.

12-6-2016    Ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε Καστοριά – Σιάτιστα

14-6-2016      Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με συμμετοχή Έκτης Τάξης και Α1.

15-6-2016      Λήξη του διδακτικού έτους. Παράδοση βαθμολογίας και τίτλων προόδου.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Επίσκεψη του Γ3 στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου

Στις 17 Μαϊου 2016 το τμήμα Γ3 επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα Καρδαμίτσια ως πέρασμα-Βλαχόστρατα και άλλοι δρόμοι», που εντάσσεται στη διασχολική δράση για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι μαθητές του Γ3 χάρισαν χειροποίητους σελιδοδείκτες που είχαν προετοιμάσει (με χαρτοδιπλωτική τεχνική – origami) και οι μαθητές της Δ’ τάξης του Σταυρακίου τους υποδέχτηκαν με κέρασμα. Αφού γνωρίστηκαν μέσα από παιχνίδι γνωριμίας, έφτιαξαν όλοι μαζί κι άλλους σελιδοδείκτες για να τους δωρίσουν στο Νηπιαγωγείο του Σταυρακίου.

Έπειτα τραγούδησαν παρέα, έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή, με την καθοδήγηση της Γυμνάστριας του σχολείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου και στη «λαογραφική γωνιά» της Β’τάξης όπου εκθέτουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης του παρελθόντος, ζωγράφισαν πάνω σε ανθρωπάκια-γκράφιτι που τους ετοίμασαν τα παιδιά της Δ’ τάξης και αναχώρησαν και τα δύο συνεργαζόμενα τμήματα για το Νηπιαγωγείο.

Στο Νηπιαγωγείο ξεναγήθηκαν σύντομα σε άλλη μια γωνιά-«λαογραφικό μουσείο» και οι δάσκαλοι είχαν μια σύντομη αλληλο-ενημέρωση. Έπειτα οι αγορίστικες ποδοσφαιρικές ομάδες των δύο τμημάτων έδωσαν φιλικό αγώνα, ο οποίος έληξε ισόπαλος.

Η εκδρομή έκλεισε στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί, μαθητές της Δ’ τάξης του Σταυρακίου πληροφόρησαν τα παιδιά του Γ3 σχετικά με το Ναό.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Συνέντευξη της Άλκης Ζέη από τους μαθητές του σχολείου μέσω Skype

   Την Τετάρτη 11 Μάη το σχολείο μας συνδέθηκε μέσω Skype με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και οι μαθητές μας συνομίλησαν με τη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Οι μαθητές μας της απηύθυναν τις ερωτήσεις τους και η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων τους έδωσε εύστοχες απαντήσεις. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα τμήματα της Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης τάξης τα οποία συμμετέχουν και στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη.
Υπεύθυνη για την επικοινωνία και διοργάνωση ήταν η υποδιευθύντρια του σχολείου και δασκάλα του Γ3 κ. Γιαπιτζάκη Μαρία.
AlkiZei_01s AlkiZei_03s AlkiZei_04s-2

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

11-4-2016 Επίσκεψη της Β Τάξης στο ΚΠΕ Κόνιτσας

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 η Β’ τάξη του σχολείου πραγματοποίησε μία διδακτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Κόνιτσας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «το ψωμάκι αφηγείται», που υλοποιείται φέτος στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το σπόρο στο ψωμί».
Οι μαθητές ενημερώθηκαν μέσω μιας σύντομης παρουσίασης για το όργωμα, τη σπορά, τον θερισμό και τις γεωργικές εργασίες παλιά και σήμερα. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι οι μαθητές ζύμωσαν το δικό τους ψωμάκι ακολουθώντας τα βήματα μίας συγκεκριμένης συνταγής.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε